Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi e-tron GT? Dokonalé dielo!

Väčšina atraktívnych konceptov sa do výroby nikdy nedostane. Famózny elektromobil Audi e-tron GT, ktorý absolvoval svetovú premiéru ako štvordverové kupé na autosalóne v Los Angeles, poteší prvých zákazníkov o tri roky.

Hovorí sa, že dokonalosť je nudná. Tie isté zlé jazyky však súčasne tvrdia, že výnimka potvrdzuje pravidlo. A práve preto píšeme teraz o treťom elektrickom Audi v portfóliu nemeckej automobilky.

Prečítajte si aj: Audi PB18 e-tron – z 0 na 100 za 2 sekundy!

Audi e-tron GT je v podstate také elektrické Audi A7. Nielenže zdieľa podobný dizajn, ale súrodenecké gény nezaprú ani samotné rozmery 4,97 x 1,96 x 1,38 m a rázvor 2,9 m.

Prečítajte si aj: Nové Audi A1 – ideálny „parťák“

Lenže v tomto prípade nejde len o kozmetickú úpravu v podobe novej karosérie. Čerstvý je vlastne celý automobil, ktorý stojí na elektrickej platforme Porsche Taycan.

Prečítajte si aj: Audi Summit 2018 Slovensko

V praxi to znamená, že ekologické Audi e-tron GT je vybavené rovnakou elektrickou technikou, ktorá má veľmi zaujímavé parametre. Vozidlo využíva jeden elektromotor vpredu a druhý vzadu, takže má pohon všetkých štyroch kolies.

Prečítajte si aj: Svetová premiéra nového SUV Audi Q8 bola v Číne!

Systém disponuje celkovým výkonom 434 kW (590 k). Z nuly na stovku akceleruje športové kupé za 3,5 s (pozn. Tesla Model S na to potrebuje 4,2 s), z nuly na 200 km/h mu to trvá len tucet sekúnd a maximálna rýchlosť má obmedzenú na 240 km/h.

Prečítajte si aj: Ani Audi Lunar Quattro na Mesiac nepoletí

Azda najhorúcejšou témou u elektromobilov je ešte stále otázka dojazdu. Audi e-tron GT má maximálny dosah 400 km, pričom všetky Li-On akumulátory (90 kWh) sú uložené pod podlahou vozidla, takže výrazne znižujú ťažisko.

Prečítajte si aj: Audi Sport Racing alebo „bajk“ pre fajnšmekrov

Ďalšou prednosťou nového Audi e-tron GT je pripravenosť vozidla na rýchle nabíjanie. Vďaka 800 V systému dokáže nabiť akumulátory na 80 % energie za 20 minút, čo z neho robí elektromobil s najrýchlejším dobíjaním na trh. Navyše, v prípade Audi hovoríme o bezkontaktnom nabíjaní.

Prečítajte si aj: Lietajúce auto Pop.Up Next – mobilita budúcnosti podľa Audi

Novinka Audi je založená na sofistikovanej technológií chladenia batérií, ktorá umožňuje batérie nabíjať rýchlejšie po dlhšiu dobu nabíjania. Audi navyše spolupracuje s firmu Amazon na domácich nabíjačkách NEMA 14-50 a tiež so spoločnosťou Electrify America pre čo najpohodlnejšie nabíjanie v teréne.

Prečítajte si aj: Formula E: Audi e-tron Vision Gran Turismo alebo z obľúbenej videohry do reality!

Vedenie automobilky Audi si vytýčilo smelý plán pozostávajúci z ponuky 15 modelov s čisto elektrickým pohonom do roku 2025. Súčasťou firemnej stratégie je aj vzdelávanie zákazníkov v oblasti elektromobility. Audi e-tron GT sa začne vyrábať koncom roka 2020.

Prečítajte si aj: Začiatok konca?! Audi Aicon nemá volant ani pedále!!

Prečítajte si aj: VW prepustil šéfa Audi, „sedí“ kvôli Dieselgate

jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov