Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Svetová premiéra nového SUV Audi Q8 bola v Číne!

Na vlaňajšom medzinárodnom autosalóne v Detroite oficiálne predstavili štúdiu Audi Q8 concept. V utorok v čínskom Šen-čene už malo slávnostnú premiéru úplne nové SUV Audi Q8, ktoré patrí k najluxusnejším autám na svete a vytvorí priamu konkurenciu pre BMW X6 a Mercedes GLE.

Nemecká automobilka sa snaží zasiahnuť, čo najväčší segment trhu s luxusnými vozidlami SUV. K úspešnému modelu Audi Q7, ktorý je určený skôr na rodinné účely, tak pridáva do portfólia Q8 s podstatne agresívnejšími tvarmi a vyššou dynamikou jazdy.

Prečítajte si aj: Ani Audi Lunar Quattro na Mesiac nepoletí 

Inak však „kvé-osmička“ prichádza s úplne čerstvým vzhľadom. Vizuálne pôsobí dominantne ešte väčšia maska chladiča Singleframe, ktorá je prepojená s malými svetlometmi. Dynamický „look“ podtrhujú aj koncové svetlá opäť prepojené do jedného celku. Týmto dizajnérskym štýlom by sa mal do konca tohto kalendárneho roka „nakaziť“ aj nový model Q3.

Prečítajte si aj: Audi Sport Racing alebo „bajk“ pre fajnšmekrov 

Celková dĺžka Audi Q8 je necelých päť metrov (4986 mm), na šírku meria 1995 mm. Pri porovnávaní s modelom Q7 (pozn. dĺžka: 5052 mm, šírka: 1968 mm) zrejme neunikne vašej pozornosti , že je nepatrne kratší, ale súčasne širší. Už svojimi rozmermi tak Q8 napovedá, že pre štyroch cestujúcich aj s batožinou v ňom bude viac než dostatok miesta. Predstavitelia Audi nazývajú tento model luxusným salónikom pre kvarteto osôb.

Prečítajte si aj: Ženeva: Lietajúce auto Pop.Up Next – mobilita budúcnosti podľa Audi 

Nová Audi Q8 je rovnako bohatá aj na ponuku asistenčných systémov. K dispozícii je laserový skener, radarové senzory, kamery a 12 ultrazvukových senzorov. Témou dňa sa tak stáva aj čiastočná autonómna jazda, ktorá je známa už z modelu A8. Celkovo bude mať šťastný majiteľ po ruke takmer štyri desiatky systémov, ktoré ho  budú pri riadení rôznymi spôsobmi podporovať.

Pod kapotou nového Audi Q8 nájdete šesťvalcové vznetové jednotky 45 TDI (170 kW/231 k) a 50 TDI (210 kW/286 k). Fanúšikovia benzínových agregátov dostanú k dispozícii tiež šesťvalec 55 TFSI (250 kW/340 k). Vo  všetkých spomínaných prípadoch ide o hybridy s malým elektromotorom, ktorý funguje ako štartér a generátor. Chýbať nemôže prirodzene pohon všetkých kolies, či tri typy odpruženia alebo riadenie zadných kolies.

Len otázkou času je zrejme, keď Audi uvedie na trh aj plug-in hybridné prevedenie. Podľa vedenia automobilky z Ingolstadtu bude model Q8 na európske trhy uvedený až na jeseň tohto roku. Na doplnenie ešte informáciu o batožinovom priestore, ktorý má objem 605 litrov, avšak po sklopení sedadiel sa dá upraviť až na 1755 litrov.

Prečítajte si aj: Tím Audi Sport už aj na Slovensku 

Prečítajte si aj: Formula E: Audi e-tron Vision Gran Turismo alebo z obľúbenej videohry do reality!

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov