Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ani Audi Lunar Quattro na Mesiac nepoletí

Vlani sa mesačné vozidlo Audi Lunar Quattro objavilo v sci-fi trileri Votrelec: Covenant, na budúci rok malo v pláne pristáť na Mesiaci. Nemecká automobilka však napokon sondu na Mesiac nedopraví, pričom súťaž Google Lunar XPRIZE (GLXP) s finančnou prémiou 30 miliónov amerických dolárov (25,623.505 eur) zostala bez víťaza.

Kozmickú súťaž organizovala Nadácia X Prize, spoločnosť Google, ktorá sa zapísala do histórie počítačovej éry vďaka internetovému prehliadaču, bola v úlohe sponzora. Súťaž pritom vyhlásili už v roku 2007 s pôvodným termínom ukončenia do 13. septembra 2012. Z pôvodných 34 tímov zostalo neskôr v hre 16 a nakoniec len päť.

Nie je to však veľké prekvapenie. Napokon, sondu na Mesiac sa doteraz podarilo dopraviť len minimálnemu počtu krajín a súčasne žiadnemu súkromnému akademickému kolektívu. Počas viac ako jednej dekády súperili o lukratívnu prémiu desiatky tímov zo súkromných laboratórií a univerzít po celom svete.

Prirodzene nikto neočakával, že si jednotlivé tímy pre let na Mesiac vyvinú aj príslušné nosiče, ktoré by dokázali absolvovať veľkú vzdialenosť. O to sa napokon žiadny z nich ani neusiloval. Lenže práve to sa stalo pre viacero z nich veľkým problémom, a síce zaistiť si miesto na rakete alebo dokonca celú raketu pre svoje účely.

Tímy mali za úlohu pristáť na Mesiaci, s vlastným vozidlom absolvovať aspoň 500 metrov a odoslať dôkazový materiál v podobe HD videa a fotografií. Za to mohol prvý tím získať 20 miliónov dolárov (17,082.336 eur) ako hlavnú cenu a zostávajúcich 10 miliónov USD (8,541.168 eur) sa malo rozdeliť medzi ďalšie ceny a odmeny za špeciálne úlohy.

Najbližšie k lukratívnej prémii a splneniu náročného cieľa mal Team Indus. Lenže ani zástupcovia tohto tímu si nakoniec nedokázali zohnať dostatočný príliv finančných prostriedkov na zaistenie miesta na rakete organizácie ISRO (Indian Space Research Organization).

Vráťme sa však k mesačnému projektu z Ingolstadu. Audi Lunar Quattro je sofistikované vozidlo vybavené rotačnou hlavou, v ktorej sú umiestnené kamery a 3D skener. Elektromotory poháňajú všetky štyri kolesá, ktoré sa môžu otáčať o 360 stupňov.

Mesačné vozidlo Lunar Quattro je vyrobené z hliníkovej zliatiny a váži 35 kg. Inžinieri z Audi plánujú ešte znížiť jeho hmotnosť využitím zliatin horčíka aj úpravou dizajnu. Elektromotory sú poháňané líthio-iontovou batériou, ktorá je napájaná solárnymi panelmi. Jeho maximálna rýchlosť je kvôli nepredvídateľnému terénú nastavená len na 3,5 km/h.

Audi vyvíja mesačné vozidlá nielen pre skutočnú misiu na Mesiac, ale aj potreby filmového priemyslu. Aj preto sa Lunar Quattro blysol vo vlaňajšej novinke svetoznámeho režiséra Ridleyho Scotta – Votrelec: Covenant. Vývojári nemeckej automobilky navrhli „mesačné autíčko“ v spolupráci s nemeckou spoločnosťou „Part-Time Scientists“.

V spomínanom filme je posádka vesmírnej lode Covenant na ceste k veľmi vzdialenej planéte. Po pristáti vystúpi posádka do nedotknutého raja. V skutočnosti však ide o nehostinný a nebezpečný svet. Audi Lunar Quattro je pri svojom filmovom debute súčasťou misie Covenant a pomáha protagonistke Faris (Amy Seimetzová) pri navigovaní a priezkume neznámeho terénu planéty.

Zaradenie mesačného vozidla Audi Lunar Quattro na filmové plátno je súčasťou kolaborácie medzi filmovými štúdiami Twentieth Century Fox a značkou Audi. „Séria ‚Votrelec‘ je optimálnym médiom na prezentáciu mesačného vozidla, vyvinutého značkou Audi, a budúcich technológií značky Audi vo vizionárskom prostredí,“ uviedol Giovanni Perosino, vedúci marketingovej komunikácie spoločnosti Audi.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov