Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche 550A Spyder – legenda do aukcie

Model Porsche 550A Spyder dostal nemeckú značku na pretekársku mapu. Jedno z legendárnych vozidiel, ktoré smutne preslávil aj herec James Dean, bude ozdobou augustovej aukcie v kalifornskom Monterey (23.-25. augusta 2018). Nový majiteľ si musí pripraviť minimálne 5 miliónov USD (4,270.219 eur).

Pretekárske auto Porsche 550 Spyder sa vyrábalo v rokoch 1953 až 1956. Model 550 sa dostal na trh v dvoch verziách – ako Spyder a ako dvojdverové kupé. V našom prípade sa je však predmetom spomínanej aukcie model Spyder, ktorý pôsobí podstatne zvodnejšie.

Model Porsche 550 vychádzal v podstate z verzie 356, ktorá bola výtvorom Ferryho Porsche, syna samotného zakladateľa. Prototyp bez strechy vymyslel Walter Glocker, ktorý v ňom neskôr sám pretekal a súťažil.

Prečítajte si aj: Ani Mission E, ani Cayman-E, ale Porsche Taycan

Ten začal pre Porsche pracovať v roku 1951, pričom v jeho kompetencii bol dizajn nových automobilov. Päťstopäťdesiatka absolvovala svetovú premiéru v roku 1953 na parížskom autosalónu a zožala veľký úspech. O rok neskôr s ňou nemecký pilot F1 Hans Herrmann štartoval na vytrvalostných pretekoch Mille Miglia (1000 míľ).

Rovnako ako dizajn vozidla aj motorizáciu prevzalo Porsche 550 z ikonickej 356-tky. V prípade prvého prototypu, s ktorým sa Porsche predstavilo na pretekoch 24 hodín Le Mans, sa jednalo vtedy o 1,5-litra vzduchom chladený štvorvalec OHV, ktorý v tej dobe dokázal produkovať až 110 koní.
Prečítajte si aj: Stretnutie Porsche na Bratislavskom hrade

Porsche 550A Spyder z roku 1958 kraľovalo na pretekoch vo svojich triedach vo francúzskom Reimse (Remeši), holandskom Zandvoorte aj nemeckom Nürburgringu. Taktiež obsadilo druhú priečku vo svojej kategórii na 24 hodín Le Mans, celkovo z toho bolo piate miesto.

Z modelu, z ktorého neskôr vzniklo aj slávne Porsche 718, vyrobila nemecká automobilka len 39 exemplárov. Aj preto je tento veterán obľúbeným vozidlom a horúcim artefaktom medzi zberateľmi exkluzívnych automobilov. Navyše, náš konkrétny model má po 30-ročnej renovácii nové hliníkové telo a najazdených len necelých 1000 km.
Prečítajte si aj: LEGO a Porsche 911 Turbo v reálnej veľkosti

Preto ani neprekvapuje, že aukčná spoločnosť Bonhams vydražila nedávno model Porsche 550A Spyder za 5,17 milióna dolárov (zhruba 107 milionů korun), čo je pre daný model svetový rekord. Konkurenčná aukčná spoločnosť Gooding & Company vydražila iný kúsok 550 Spyder (bez A) v roku 2016 dokonca za 5,35 milióna dolárov (takřka 111 milionů korun).

Samotný model Porsche 550 Spyder smutne preslávil aj americký herec a idol James Dean. Herec, ktorý sa stal ikonou napriek krátkej kariére, prezýval svoje auto „Little Bastard“ (Malý bastard). Osudnou sa mu však stala čelná zrážka s protiidúcim fordom.
Prečítajte si aj: Kultové modely od Porsche, ktorým podľahli aj James Dean a Steve McQueen

Kultový herec rebelských postáv miloval rýchlu jazdu, no tá sa mu stala osudnou. Tragicky zahynul vo veku 24 rokov. K tragickej nehode došlo 30. augusta 1955. Dean išiel rýchlo, údajne okolo 140 km/h. Počítal s tým, že ho šofér Fordu Tudor, ktorý sa na križovatke chystal zabáčať cez Deanovu dráhu, uvidí a dá mu prednosť. Žiaľ, nevidel ho…
Prečítajte si aj: Reinkarnácia Porsche 356 Carrera Zagato Speedster a Coupé

Herec, ktorý sa stal ikonou napriek tomu, že v podstate nakrútil len tri celovečerné filmy, skonal pri svojej obľúbenej činnosti. Jeho Porsche po zrážke vyletelo do vzduchu. Telo spolujazdca – mechanika Rolfa Wüthericha vyletelo z auta. Utrpel síce zranenia, ale napokon prežil.

Dean v aute zostal, vážne zranený. Svedkovia a posádka privolanej sanitky ho dostali von a ešte živého ho nakladali do sanitného vozu. Cestou do 45 km vzdialenej nemocnice v Paso Robles však napriek snahe zainteresovaných zomrel. Dean bol vôbec prvým hercom, ktorý dostal nomináciu na Oscara v kategórii „Najlepší herec” in memoriam.

-jj-

 

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov