Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Test: SUZUKI V-Strom 800DE – Čo viac potrebujete?!

Suzuki V-Strom 800DE je zrodené preto, aby vám robilo spoločníka pri každodennom dochádzaní do práci, jednodňových výletoch, niekoľkodňových tripoch, na vzrušujúcich kľukatých cestách, ale aj pri objavovaní poľných ciest.

Tento rok som sa spomedzi všetkých testovaných motoriek najviac tešil na Hondu 750XL Transalp, Suzuki V-Strom 800DE a Yamahu Ténéré 700 World Rally. Niežeby sme v redakcii nemali onakvejšie motocykle na test, ale tieto sú cenovo dostupné a navyše všetko sú to cestné endurá a na ne som zaťažený. Všetky som mal až ku koncu sezóny, aj spomedzi nich Suzuki ako posledné. Bral som ho ako dezert za dobrým obedom a bodku za sezónou testovania motoriek. Po Suzuki som jazdil už iba na svojej motorke.

Retro a moderna

Priznám sa, že dizajnovo mi V-Strom nesadol, ale nápad mu rozhodne nemôžem uprieť. Geniálne spája črty pôvodného modelu DR 750 Big z roku 1988 a neskoršieho DR 800 Big s moderným dizajnovým jazykom. Pohľady najviac priťahujú svetlomety s dvojicou šesťuholníkových LED šošoviek nad sebou a pozičným denným svetlom nad nimi, ale aj typický predsunutý nos. A v prípade testovaného modelu aj žlto-modrá farebná kombinácia.

Vďaka uvoľnenému posedu so vzpriameným telom, pažami naširoko a mierne skrčeným kolenám, ale aj vďaka dobre tvarovanému a pohodlnému sedadlu nebudete z motorky ani po celodennom výlete zosadať ako zbitý pes. Sedadlo je v prednej častí zúžené, čo vám umožňuje lepšie obopnúť motorku stehnami a zároveň znižuje zaťaženie na vnútorné strany „šuniek“. Mne však chýbala výraznejšia ochrana pred náporovým vetrom. Plexištít je totiž veľmi malý, navyše celý predok, a teda aj plexištít, je na pomery cestných endúr posadený veľmi nízko, takže ochrana pred náporovým vetrom je prakticky nulová – porovnateľná s naháčmi. A budete to nielen cítiť, ale prostredníctvom zmasakrovaných mušiek a chrobákov aj na helme a dokonca aj bunde aj vidieť. Samotný štít je nastaviteľný v troch polohách, ale potrebujete k tomu imbusový kľúč a keď som vravel, že je veľmi nízko, tak som myslel, že je nízko v tej najvyššej polohe. Veľmi nízko je aj prístrojový štít, ktorý reprezentuje 5-palcový farebný digitálny displej. Užitočným prvkom je USB port, ktorý sa nachádza v ľavom boku displeja.

Prvýkrát radový dvojvalec

V-Strom 800DE má celkom nový motor so zdvihovým objemom valcov 776 cm3. Prvýkrát ide o radový motor, a nie véčkový, resp. jednovalec, ako mal najmenší V-Strom 250. Motor má dlhý zdvih, ktorý vytvára vysoký krútiaci moment v nízkych otáčkach. V reči jazdca to znamená silný záťah od nízkych otáčok a dobré dávkovanie výkonu od nízkych otáčok. To je síce pravda, motor síce potiahne zospodu, ale na to, aby sa upokojil, potrebuje aj viac ako 3 000 otáčok, na vyššie prevodové stupne až 3 400 – 3 500 otáčok. Od tejto hodnoty je nárast výkonu impozantný a prakticky lineárny až za 10 000 ot.min-1. Radosť ťahať plyn, radosť jazdiť v horských serpentínach. Výkonovo sa motor javí oveľa silnejšie ako deklarovaných 61 kW. Všetky doterajšie V-Stromy boli v rámci svojej objemovej kategórie mimoriadne úsporné a túto vlastnosť si zachoval aj nový V-Strom 800DE. Aj pri dynamickom štýle som totiž jazdil v priemere za 4,6 l/100 km. Pri 20-litrovej nádrži máte teda akčný rádius viac ako 400 km.

Radové usporiadanie motora znižuje hmotnosť, šetrí priestor, prispieva k lepšiemu rozloženiu hmotnosti a konštruktérom umožnilo optimalizovať geometriu podvozka a tiež posunúť jazdca dopredu. Konštruktéri však chceli zachovať véčkový charakter motora, preto zvolili kľukový hriadeľ s posunutím valcov voči sebe o 270 stupňov. Škoda, že výfuk nemá výraznejší zvuk, ktorý by ho akusticky podporil. Všetky moderné radové dvojvalcové motory s 270-stupňovým usporiadaním kľukového hriadeľa majú jeden vyvažovací hriadeľ, Suzuki však použilo dva vyvažovacie hriadele, z ktorých jeden je v spodnej časti motora, druhý v prednej časti motora. Oba sú v rovnakej vzdialenosti od osi kľukového hriadeľa a s osou kľukového hriadeľa zvierajú 90 stupňov. Výsledkom je mimoriadne vyváženie motora, a to nielen v teoretickej rovine, ale aj v praxi.

Motor je spojený so šesťstupňovou prevodovkou, ktorá radí hladko. To v Suzuki nie je žiadnym prekvapením, prekvapením však je, že je štandardne spojené s obojsmerným quickshifterom.

Bohatá elektronika

Samozrejmosťou sú mapy motora (SDMS), nastaviteľná trakčná kontrola (TC) a tri režimy ABS. Pre mňa je nepochopiteľné, prečo Suzuki už roky rokúce tvrdohlavo označuje mapy motora ako A, B, C a nie ako Normal, Sport a Rain alebo nejako podobne. Áno, keď ste majiteľ motorky, tak si na to zvyknete, ale uznajte, nebolo by rozumnejšie tie režimy označiť slovami? Trakčná kontrola má okrem troch úrovní zásahu a vypnutia aj špeciálny režim G, ktorý umožňuje kontrolovaný preklz kolesa, takže si môžete vychutnať jazdu po nespevnenom povrchu ako profesionál, avšak v rámci bezpečných medzí, pretože vás v prípade núdze podrží elektronika. ABS má okrem klasického cestného režimu aj režim s neskorším zásahom vhodný napríklad na jazdu po šotoline a možnosť vypnutia ABS na zadnom kolese. Mimochodom, opäť označené veľmi nešťastne ako 2, 1 a Off, nie ako Road, Gravel a Rear Off. ABS však nie je náklonové, čo však v tejto cenovej kategórii neprekvapí. V zozname elektronických pomocníkov je ešte asistent rozjazdu z miesta, ktorý automaticky zvýši otáčky pri rozbehu z miesta a samozrejmosťou je aj impulzné štartovanie motora. Motorka však nemá tempomat. Škoda.

„Dvadsaťjednotka“

Motorka má dlhý rázvor osí kolies a pomerne strmý sklon prednej vidlice. Strmý sklon vidlice eliminuje vplyv veľkého priemeru predného kolesa a motorka je aj s 21-ou vpredu veľmi agilná v zákrutách. Dodávam, že V-Strom 650, 650XT aj V-Strom 1050 majú vpredu 19-palcové kolesá, doteraz jedine V-Strom 1050DE mal vpredu 21-ku. Vzadu má nový V-Strom 800DE 17-palcové kolesá. Disky sú, samozrejme, vypletané – tak, ako sa na poriadne cestné enduro s cieľom jazdiť aj off-road patrí. Svetlá výška motorky je 220 mm a motor má zospodu plastový šusplech, no v originálnom príslušenstve je aj hliníkový, ktorý prežije aj poriadne rany. Mimochodom, označenie DE znamená, že ide o crossoverovejšiu verziu nového V-Stromu 800 a ako taká má aj pneumatiky, ktoré sú určené aj do ľahšieho terénu – Dunlop Trailmax Mixtour. Vzadu je naoko jednoduchá výkyvná vidlica, no keď sa na ňu pozriete zbližšia, zistíte, že je krásne tvarovaná hliníková.

Nový V-Strom má nastaviteľný podvozok, ktorý potvrdzuje moje pravidlo, podľa ktorého sú „zlaté“ tlmiče zárukou kvality. Vpredu sú USD tlmiče Showa s olejovou náplňou, na ktorých si môžete nastaviť tuhosť v kompresii aj ťahu a tiež predpätie pružín. Vzadu je centrálna tlmiaca jednotka a vy si môžete nastaviť predpätie pružiny. Predné aj zadné koleso majú zdvih 220 mm. Brzdy majú prudký nástup a brzdová páka prednej brzdy dáva pomerne veľký odpor, čo pri bežnej jazde niekomu nemusí vyhovovať, no pri paľbe sú to vlastnosti, ktoré ocení  každý.

Pri motorkách je kľúčový parameter hmotnosť a treba na rovinu povedať, že V-Strom 800DE je ťažší ako hlavní konkurenti. Váži až 230 kg, čo je aj cítiť. Avšak našťastie iba pri dvíhaní z bočného stojana a manipulácii na mieste, za jazdy tú hmotnosť výborne maskuje.

Tomu sa hovorí šupa

Kryty rukovätí v štandarde, aspoň plastový kryt motora v štandarde, nosič horného kufra v štandarde a dokonca aj quickshifter v štandarde… Tomu sa hovorí šupa. K tomu bohatá elektronická výbava, silný a úsporný motor, výborný nastaviteľný podvozok a skvelé jazdné vlastnosti, dostupná cena a teraz ešte aj štvorročná záruka. To všetko je Suzuki V-Strom 800DE. Čo viac potrebujete?!

Test: Suzuki Vitara 1,4 Boosterjet Mild Hybrid 4WD Elegance+ – Vynikajúca voľba

Stručne

Čo treba uznať

  • Výborný nastaviteľný podvozok, silný motor.

Čo nám chýbalo

  • Tempomat.

Čo nás prekvapilo

  • Quickshifter je súčasťou štandardnej výbavy.

 

Suzuki V-Strom 800DE

Cena (základ/test)                                                        10 990/10 990 €

Záruka                                                                            4 roky

Motor

  • Kvapalinou chladený R2/8V, zdvihový objem valcov 776 cm3, max. výkon 62 kW (84 k) pri 8 500 ot.min-1, max. krútiaci moment 78 Nm pri 6 800 ot.min-1. Emisie CO2 104 g/km.

Jazdné výkony

  • Pohotovostná hmotnosť 230 kg, vmax= ~190 km/h, spotreba výrobca/test 4,4/4,6 l/100 km.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov