Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota-Shelby 2000GT – Ťažká rarita v aukcii za cenu malej slovenskej dediny

Aukčný dom Gooding & Company ponúka unikátnu Toyotu 2000 GT z roku 1967, ktorú upravil Carroll Shelby. Odhaduje sa, že môže dosiahnuť sumu viac ako 3 milióny USD.

 

Toyota 2000GT je považovaná za jedno z najkrajších japonských áut, aké boli kedy vyrobené. Auto malo 2-litrový šesťvalcový motor, na vývoji ktorého Toyota spolupracovala s Yamahou a generuje 150 koní. Jedným z kvalít japonského auta na tú dobu boli kotúčové brzdy na všetkých kolesách, diferenciál s obmedzenou svornosťou a nezávislé zavesenie. O športovom charaktere svedčili aj hliníkovo-horčíkové ráfiky, nízko položené ťažisko a ideálne rozloženie hmotnosti. Model bol vyrobený iba v 351 kusovej sérii. 60 z nich smerovalo do USA a tri z nich si zobral Carroll Shelby, ktorý v 60. rokoch presvedčil Toyota Motor Sales USA, že sa ich oplatí pripraviť pre sériu SCCA. Shelby teda prerobil celkovo tri 2000 GT z toho jedna sa vrátila naspať do Japonska do Toyoty.

Dražený kus je pôvodne karoséria s označením MF10-10001, čo naznačuje, že išlo o prvý model, ktorý zišiel z montážnej linky. Auto bolo pôvodne červenej farby a malo volant na pravej strane. Shelby ich premaľoval do svojich typických bielych a modrých odtieňoch. Viac zmien sa dialo pod skeletom. Ochranná klietka, interiér, z ktorého boli vyhodené všetky nepotrebné prvky, pretekársky palivový systém, ako aj pretekárske kolesá… presná špecifikácia všetkých jednotlivých komponentov nie je zverejnená. Nová technika v sebe skrýva upravený 6-valcový motor s objemom 1 988 cm3 a s rozvodom DOHC. Odhadovaný výkon je 210 BHP pri 7 000 ot./min. O zmes sa starajú tri karburátory Weber.

Auto pôjde do dražby 4. marca. Sériové kópie 2000GT z roku 1967 v dobrom stave sú ohodnotené na 500 000 dolárov. Autá v perfektnom stave majú hodnotu približne 850-tisíc a pár kusov už atakovalo milión. Aukčný dom Gooding & Company očakáva oveľa vyššiu sumu za Toyota-Shelby 2000GT – odhady spoločnosti sa pohybujú v rozmedzí 2,75–3,5 milióna USD.

Toyota 2000GT sa stala najdrahším japonským autom

Tento konkrétny kus bol v roku 1980 odovzdaný zberateľovi. Celé desaťročie auto prešlo starostlivými reštaurátorskými prácami, aby sa vrátilo do perfektného stavu podľa špecifikácie SCCA. Tento kus bol predstavený na ikonickom festivale rýchlosti v Goodwoode a vyhral aj prvú cenu v súťaži Amelia Island Concours d’Elegance.  A navyše, už vyše 40 rokov je v rukách jedného majiteľa, čo je tiež pre vyššiu cenu priaznivejšie.

Zdroj: Vintage motorsport

Foto: Gooding & Company / Josh Hway

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov