Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rolls Royce Cullinan

Rolls Royce Cullinan prináša toľko noviniek ako ešte žiaden model britskej značky pred ním.

Sir Henry Rolls chcel svojho času, pred 115 rokmi, vyrobiť najlepší automobil na svete. Na to, že by jeho vozidlá mali byť synonymom luxusu nemyslel. Dnes je všetko inak a len ťažko si môžete dopriať luxusnejšie, pohodlnejšie, imidžovejšie či drahšie auto. Odteraz aj s pohonom oboch náprav.

Prvenstvo

Cullinan. Práve tento model je nositeľom nových výziev, či technológií, použitých pri vozidlách so soškou Spirit of Extasy na prednej kapote. Tá v novinke aristokratickej britskej značky je najvyššie položenou v histórii. Cullinan je totiž SUV. Trieda momentálne tak obľúbená. Prvýkrát sa stretávame s karosériou, ktorá má päticu dverí, s pohonom všetkých kolies, či dokonca s ťažným zariadením. Hoci sa to niekomu môže zdať zvrátené, podobné to bolo s príchodom Cayenne od značky Porsche. Taká je doba. Zákazníci to tak chcú. Nenapadá mi iná značka, ktorá načúva svojim zákazníkom do takej miery, ako práve Rolls Royce.

Vedeli ste, že až 70% zákazníkov navštívilo fabriku v Goodwoode? Pracuje tam asi 1 300 zamestnancov, pričom až 75% z nich sú Briti. Slovákov by ste našli tiež, jeden sedí na stoličke šéfdizajnéra a volá sa Jozef Kabaň. Pokiaľ pamäť siaha je prvým „neostrovným“ šéfom dizajnu automobilky. A vedeli ste, že britská kráľovná nemá na kapote sošku „lietajúcej lady“ ale Svätého Juraja?

Text: Martin Pavlík, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov