Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elektromobil Mini Cooper SE a dojazd 270 km

BMW predstavuje dlho očakávaný elektromobil Mini Cooper SE. Podľa testovacieho štandardu pre určenie spotreby paliva a emisií (WLTP) ponúkne vďaka 32,6kWh batérii maximálny dojazd až 270 km.

Elektromobil Mini Cooper SE si pravdepodobne kúpi len ten, kto skutočne prahne po značke Mini, V krajnom prípade ešte ten, kto nevie, že na trhu už existuje aj záplava ďalších elektromobilov. Mini Cooper SE je první čistý elektromobil od doby BMW i3. Sľubuje kombinovanú spotrebu elektrickej energie 15,0–13,2 kWh/100 km.

Pohon predných kolies predáva na pneumatiky maximálny výkon 134 kW. Vysokonapäťová batéria je umiestnená hlboko v podlahe vozidla. Rýchlonabíjanie CCS má maximálny výkon len 50 kW. Zrýchlenie z 0 na 60 km/h za 3,9 s a z 0 na 100 km/h za 7,3 s. S pohotovostnou hmotnosťou 1365 kg je čisto elektrický model len o 145 kg ťažší než trojdverové Mini Cooper S s prevodovkou Steptronic.

Nabíjacia zásuvka je umiestnená nad pravým zadným kolesom – presne tam, kde je u konvenčne poháňaného trojdverového Mini situované viečko palivovej nádrže. Je na ňom umiestnené výrazné logo Mini Electric, ukazujúce druh energie používaný k pohonu. Nabíjacia zásuvka je navrhnutá pre nabíjanie striedavým aj jednosmerným elektrickým prúdom prostredníctvom konektorov Type 2 a CCS Combo 2.

Indikátor úrovne nabitia nad konektorom zobrazuje oranžové signály pre spúšťanie procesu nabíjania, pulzujúce žlté svetlo indikujúce prebiehajúce nabíjanie a zelené svetlo pre plne nabitú batériu. Pre pripojenie k domácej zásuvke slúži štandardný nabíjací kábel. Voliteľne je k dispozícii nabíjacia stanica Mini Electric Wallbox, rovnako ako trojfázový kábel pre použitie vo verejných nabíjacích staniciach.

Obe varianty umožňujú nabíjanie vysokonapäťovej batérie nového Mini Cooper SE maximálnym výkonom 11 kW, čo znamená, že na 80 % sa batéria nabije za dve a pol hodiny a na 100 % za tri a pol hodiny. Rýchlonabíjacia stanica s jednosmerným prúdom umožňuje ešte rýchlejšie obnovenie energetických zásob vozidla. Nabíjacia jednotka nového Mini Cooper SE je navrhnutá pre maximálny nabíjací výkon 50 kW, čo umožňuje dosiahnutie 80% nabitia už za 35 minút.

V prípade nabíjacej stanice Mini Electric Wallbox je v ponuke tiež inštalační služba. Nástenná nabíjacia stanica môže byť inštalovaná v garážach aj v krytých automobilových prístreškoch. Služba ChargeNow je k dispozícii pre maximálne pohodlie pri nabíjaní, pričom zákazníkom umožňuje prístup k najväčšej sieti verejných nabíjacích staníc na svete.

Registrácia a platba spotrebovanej elektrickej energie sa vykonáva pomocou karty ChargeNow alebo cez príslušné aplikácie pre chytrý telefón. Štandardná výbava nového Mini Cooper SE zahŕňa dvojzónový automatický systém klimatizácie so samostatnou ventiláciou a reguláciou teploty pre šoférov a spolujazdcov.

Interiér vozidla je vyhrievaný tepelným čerpadlom, ktoré zhromažďuje odpadné teplo z motoru, výkonovej elektroniky, vysokonapäťovej batérie a vonkajšieho vzduchu pred tým, než ho naženie do klimatizačného systému.

Tepelné čerpadlo vyvinuté pre nové Mini Cooper SE je obzvlášť účinné. Využíva o 75 % menej energie než konvenčné elektrické vykurovanie a v zimnom režime poskytuje rýchly nábeh činnosti. Pre zvýšenie dojazdu sú okruhy chladenia a vykurovania priamo spojené s technológiou pohonu, takže tvoria vysoko účinný systém.

Integrovaný riadiaci systém zaručuje príjemnú teplotu vo vnútri vozidla a súčasne ideálnu prevádzkovú teplotu pre vysokonapäťovú batériu – nezávisle na sebe, prostredníctvom chladenia a vyhrievania. Automatická klimatizácia nového Mini Cooper SE ponúka tiež nezávislé kúrenie a funkciu klimatizovania stojaceho vozidla.

To umožňuje pred odjazdom vyhriať alebo vychladiť interiér na predom zvolenú teplotu. Šofér môže prostredníctvom aplikácie Mini Connected Remote nastaviť čas plánovaného odjazdu a upraviť teplotu interiéru podľa svojho priania.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov