Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Test: Citroën Berlingo 1.6 BlueHDi 130k S&S BVM6 Shine

Citroën Berlingo rozmaznáva svoju posádku príjemným podvozkom, ale aj množstvom personalizovaných prvkov.

Keď hľadáte bezkonkurenčný pomer pôdorysu a vnútorného priestoru, rodinné hodnoty, modularitu a tiež personalizáciu, tak ste na správnej adrese. Nové Berlingo toto všetko spĺňa do bodky. Predné sedadlá sú široké a pohodlné, riadenie je príjemne ľahké, prevodová páka je pekne poruke a jej chod je príjemne mäkký. 1,5-litrový dieselový motor so 130 koníkmi v záprahu má príjemnú charakteristiku. K tomu fantastický mäkký podvozok, ktorý zahladzuje nerovnosti našich ciest.  Keď to všetko spočítame, tak zistíme, že šoférovať Berlingo je príjemné.

Test Citroën Berlingo 1.5 BlueHDi

A testovaný model je mimoriadne príjemný aj pre deti vzadu. Majú tri samostatné sedadlá s prekvapivo výrazným bočným tvarovaním. Dôvodom, prečo budú Berlingo milovať, je však najmä strecha Modutop s panoramatickým oknom a priesvitnou a podsvietenou poličkou pod ňou. Podotýkam, že intenzitu podsvietenia môžete meniť v šiestich stupňoch, plus ju môžete vypnúť.  Súčasťou Modutopu je aj odkladacia polička v zadnej časti kufra. Je dostupná spredu aj zozadu a unesie 10 kg. V zimnom období som nielen ja, ale aj ostatní pasažieri ocenili, že vykurovací systém začal fúkať teplý vzduch už po pár minútach. Vďaka výhrevným telesám oveľa skôr, než by sa zohrial motor. Ako vodič a tiež môj spolujazdec sme si navyše mohli vychutnávať účinné vyhrievanie sedadiel. K dokonalosti chýbalo už iba vyhrievanie volantu. Batožinový priestor poskytuje v základnom usporiadaní 597 dm3, ale sklápaním troch zadných a tiež spolujazdcovho sedadla môžete modulovať priestor podľa vašich potrieb.

Test Citroën Berlingo 1.5 BlueHDi

Svoje Berlingo si môžete personalizovať štyrmi stupňami výbavy a množstvom prvkov zo zoznamu príplatkovej výbavy, ale aj balíkmi výbav. Ten náš mal balík Rodina s bočnými protislnečnými clonami a asférickým zrkadlom na kontrolu detí vzadu, balík Bezpečnosť Plus so sledovaním bdelosti vodiča, rozšíreným čítaním dopravných značiek a odporúčaním rýchlosti, automatickým prepínaním diaľkových svetiel a tiež balík XTR s oranžovými prvkami na exteriéri aj v interiéri, spodnými lištami nárazníkov vo farbe karosérie atď.

Skrátka, keď hľadáte rodinné auto, potom je Berlingo veľmi rozumné riešenie. S dieselovým motorom je navyše úsporné, veď 6,7 l/100 km pri nešetrnom štýle je výborný výsledok.

Stručne: Citroën Berlingo 1,5 BlueHDi 130k S&S BVM6 Shine

Čo treba uznať: Príjemný mäkký podvozok.

Čo nám chýbalo: Možno vyhrievaný volant.

Čo nás prekvapilo: Kultivovaný a dobre odhlučnený motor.

Cena: základ/test: 14 990/26 640 €

Záruka: 2 roky bez obmedzenia km

Technické údaje: Motor: Preplňovaný vznetový R4/16V, zdvihový objem valcov 1 499 cm3, max. výkon 96 kW (130 k) pri 3 750 ot.min-1, max. krútiaci moment 300 Nm pri 1 750 ot.min-1. Emisie CO2 115 g/km. Jazdné výkony: 0 – 100 km/h za 10,3 s, vmax=186 km/h, spotreba výrobca/test 4,4/6,7 l/100 km.

Text: Peter Varga, foto: autor

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov