Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Gerlach odolá 8 kilám TNT!

Taktické obrnené vozidlo Zetor Gerlach 4x4 dostalo počas testov poriadne zabrať. Ich súčasťou bola aj takáto brutálna skúška.

Vozidlo má za sebou celý rad náročných testov. Absolvovalo skúšky v najťažších podmienkach vojenských polýgonov, jazdilo na pretekárskom okruhu, snehu, piesku a dokonca aj na diaľnici. Merala sa jeho hľučnosť a účinnosť brzdového systému, balistickú odolnosť preverila ostrá streľba. To však zďaleka nebolo všetko. Spoločnosť Zetor Engineering Slovakia, a.s. sa totiž rozhodla preveriť bezpečnosť vozidla aj odstrelením extra silnej nálože, nad rámec štandardných požiadaviek priamo pod jeho kabínou. Vezmúc do úvahy všetky náklady a prácu vloženú do vývoja, išlo zo strany výrobcu naozaj o najvyšší prejav dôvery v  schopnosti vozidla. Ako ukazuje video, vozidlo v tejto extrémnej skúške obstálo a bez újmy pokračuje v ďalších testoch.

Úroveň proti mínovej odolnosti vozidiel kategórie LATV (ľahké taktické obrnené vozidlá), do ktorej patrí aj Gerlach upravuje norma NATO AEP-55 STANAG 4569. Za štandard sa pritom považuje, ak vozidlo odolá výbuchu proti tankovej míny o sile 6 kg TNT pod kolesom a pod kabínov (Volume2, Level 2a, 2b).  V prípade Gerlachu však výrobca posunul latku vyššie, keď deklaroval, že vozidlo odolá náloži ešte o dva kilogramy silnejšej (Volume 2, Level 3a, 3b).

V rámci prvého testu realizovaného výrobcom bola teda pod kabínou vozidla odstrelená nálož o sile 8 kg TNT. Počas testu boli v kabíne osadené figuríny vojakov. S cieľom získania presných informácií o záťaži ľudského tela a jeho reakciách boli použité senzory, ako aj externé a interné kamery.

Peter Lacena, foto a video: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov