Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tesla Model Y: Sexy kvarteto skompletizované

Americká spoločnosť Tesla, ktorá vlani predala najviac elektromobilov na svete, ukázala svoje v poradí štvrté vozidlo. Tesla Model Y je v podstate nafúknutý Model 3, čo sa prejaví aj na vyššej cene nového SUV.   

Športovo-úžitkový elektromobil absolvoval svetovú premiéru na marcovom autosalóne v Los Angeles. Najnovší projekt Elona Muska má byť odpoveďou na podobné elektromobily európskych producentov, pričom predávať sa začne v priebehu roka 2021. Dopyt po menších SUV totiž na svetových trhoch narastá a Musk súčasne skompletizoval “sexy zostavu” s doterajšími štyrmi elektromobilmi S3XY.


Napokon, ide o najrýchlejšie sa rozrastajúci sa segment nielen v USA a Číne, kde momentálne Muskova spoločnosť stavia novú továreň. Elektromobil Tesla Model Y disponuje aerodynamickým koeficientom 0,23, panoramatickou sklenenou strechou, siedmimi sedadlami, batožinovým priestorom s objemom 1,9 m3 a prirodzene aj technológiou Tesla Autopilot.

Do predaja by sa mala dostať zo štyroch verzií Modelu Y najskôr alternatíva s dlhším dojazdom (Long Range). Cena tohto modelu je stanovená na 47.000 USD (41.395 eur) a na jedno nabitie prejde až 480 km. Zostávajúce tri verzie nového elektrického SUV reprezentujú Standard Range s dojazdom  370 km (39.000 USD/ 34.350 eur), Dual Motor AWD s dojazdom 450 km (51.000 USD/ 44.918 eur) a Performance s dojazdom 450 km na jedno nabitie (60.000 USD/52.844 eur).

Aj Tesla však prešla na úsporný režim v súvislosti s nákladmi na výrobu a predaj. Vozidlá bude totiž predávať výhradne cez online Fleet špeciál. Musk si od toho sľubuje zníženie výrobných nákladov, pričom Model Y bude s lacnejším sedanom Model 3 zdieľať takmer tri štvrtiny komponentov, čo by malo mať súčasne dopad na urýchlenie výrobného procesu. Mimochodom, Model 3 sa vlani stal najpredávanejším elektromobil na našej planéte so 145,846 predanými exemplármi.

Tesla sa so širším portfóliom nových produktov snaží zbaviť nálepky výrobcu luxusných automobilov. Zavedenia spomínaného online predaja do praxe by sa napríklad malo odraziť v znížení cien všetkých elektromobilov v priemere o šesť percent. Začiatkom marca však Tesla plán pozmenila s tým, že niektoré z kamenných obchodov zostanú otvorené a ceny sa znížia len o tri percenta.

V dizajnérskom štúdiu automobilky Tesla je možné už teraz vyberať a konfigurovať tri najdrahšie varianty pri zložení zálohy 2500 amerických dolárov (2200 eur). Najlacnejšia verzia, podobne ako v prípade Tesla Model 3, bude k dispozícii až ako posledná. V konečnom dôsledku sa žiadne veľké prekvapenie nekoná, avšak Musk a jeho kolegovia očakávajú, že Modelu Y sa zaradí medzi najpredávanejšie modely zámorskej značky.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov