Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


JAXA + Toyota = lunárne auto

Japonská kozmická agentúra JAXA a automobilka Toyota spoločne vyvíjajú prieskumné vozidlo na povrch Mesiaca. Lunárne vozidlo s pretlakovou kabínou a ľudskou posádkou, ktoré využíva elektrický pohon na palivové články, bude mať dojazd 10.000 km.

Práca na vývoji vozidla je súčasťou dohody medzi spoločnosťami JAXA a Toyoty o spolupráci v oblasti medzinárodného vesmírneho prieskumu. „V JAXA sa venujeme medzinárodnej koordinácii a skúmanie technológií súvisiacich so zapojením Japonska do medzinárodného vesmírneho prieskumu,“ povedal na úvod prezident JAXA Hiroši Jamakawa.

„V rámci nášho ďalšieho spoločného prieskumu by sme radi využili výborný technologický potenciál Toyoty v súvislosti s mobilitou, a tak očakávame zrýchlenie nášho technologického prieskumu k realizácii prieskumného vozidla s pretlakovou kabínou a ľudskou posádkou,“ dodal prvý muž kozmickej agentúry.

Vozidlo má byť podľa návrhu šesť metrov dlhé, 5,2 metra široké a 3,8 metra vysoké, čo odpovedá približnej veľkosti dvoch mikrobusov. Sofistikované vozidlo poskytne celkový obytný priestor s rozlohou 13 m3, čo umožní ubytovanie dvoch osôb, v núdzových prípadoch potom poskytne zázemie až štyrom pasažierom.

Medzinárodný vesmírny prieskum, ktorého cieľom je dosiahnutie udržateľného rozvoja celého ľudstva rozširovaním oblastí ľudských činností a podporou duševného vlastníctva, sa v súčasnosti zameriava na Mesiac a planétu Mars. K dosiahnutiu cieľov takého prieskumu je potrebná koordinácia medzi robotickými misiami.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov