Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota Land Cruiser: Kde iní končia…

Terénne vozidlá značky Toyota stretnete aj v tých najodľahlejších kútoch našej planéty. Land Cruiser získal od roku 1951 renomé skutočného off-roadu s pohonom všetkých kolies, ktorému právom prischol prívlastok etalón spoľahlivosti.

Prečítajte si aj: Toyota Supra – Zážitok za volantom

Gigantické luxusné terénne vozidlo sa cíti v náročných terénoch ako doma, ale dokáže si vyslúžiť pozornosť okolia aj v rušnom veľkomeste. Navyše, na spoľahlivosti mu neuberajú ani pribúdajúce ˇ“vrásky“ a roky. To skôr naopak, hoci časy a doba sa zmenili.

Prečítajte si aj: Svetovou jednotkou je Toyota Corolla

Tam, kde kedysi bol potrebný minivan alebo dodávka, dnes postačí praktické SUV. Zvykli sme si, že tieto vozidlá bežne mávajú radu sedadiel navyše, a tak sa do nich zmestí pohodlne aj sedem cestujúcich. Tento variant ponúkajú čoraz častejšie aj prémiové modely s luxusnou výbavou a pohonom všetkých štyroch kolies. Land Cruiser, ktorý je najdlhšie sériovo vyrábaný model japonskej automobilky, do tejto kategórie luxusných prémiových vozidiel rozhodne spadá.

Prečítajte si aj: Toyota Tundra PIE Pro – vodíková pizzeria

História Land Cruiseru je veľmi pestrá, pričom v súčasnosti sa na európskom a slovenskom trhu predáva štvrtá generácia modelu LC150. Existuje už od roku 2009, vyrába sa v Japonsku, Číne aj Rusku a v roku 2017 prešla už druhým faceliftom.

Prečítajte si aj: OH 2020 + Toyota = ekoolympiáda

Na zozname štandardnej výbavy Toyoty Land Cruiser je trojzónová klimatizácia s výstupmi na druhú radu sedadiel. Nechýba ani multimediálny systém Toyota Touch 2 s farebnou dotykovou obrazovkou s osempalcovou uhlopriečkou, satelitná navigácia, systém Bluetooth, obsluha digitálnych staníc a systém Premium Audio JBL so 14 reproduktormi.

Prečítajte si aj: Toyota Mirai – doba vodíková

V cene je aj zadná kamera a systém štyroch kamier monitorujúcich okolie vozidla. Variant  Active Trend je navyše vybavený balíčkom aktívnej bezpečnosti Toyota SafetySense. Balíček tvorí systém rýchleho reagovania v prípade rizika zrážky s funkciou rozpoznávania chodcov, či systém varovania pri nečakanej zmene jazdného pruhu s aktívnym zásahom do riadenia.

Prečítajte si aj: Toyota a Volvo – synonymum bezpečnosti

Súčasťou tohto „paketu“ je aj adaptabilný tempomat, systém rozpoznávania dopravných značiek a automatické diaľkové svetlomety. V tejto verzii je automobil vybavený aj systémami monitorovania mŕtveho uhla v zrkadlách a varovaním o priečnom pohybom za vozidlom.

Prečítajte si aj: Toyota 2000GT – historický medzník

V západnej Európe zabezpečuje pohon modelu Land Cruiser 2,8-litrový preplňovaný vznetový motor D-4D s výkonom 130 kW/177 k. Kľúčom k bezkonkurenčným terénnym schopnostiam modelu Land Cruiser je jeho mimoriadne pevná a voči deformáciám odolná rámová konštrukcia karosérie, ktorá je v tejto triede vozidiel jedinečná.

Prečítajte si aj: Toyota Camry – návrat do Európy

Jednoducho sa udržiava a opravuje. Navyše vďaka spojeniu výnimočnej pevnosti a overenej odolnosti ponúka nielen vysokú úroveň ochrany proti poškodeniu, ale aj výrazne nižšiu mieru stáčania karosérie, čo vodičovi zaručuje optimálnu polohu vozidla aj kontrolu nad ním.

Prečítajte si aj: Toyota Setsuna? Elektro-roadster z dreva

Rámová konštrukcia karosérie okrem toho účinne izoluje kabínu od nárazov podvozka. Cestujúci si tak môžu vychutnávať väčší jazdný komfort aj v tých najnáročnejších terénnych podmienkach.  Pre jazdu v teréne sú k dispozícii viaceré asistenčné systémy ako sú DAC (Pomocný systém pre jazdu z kopca), Crawl Control (Automatický systém pre jazdu v teréne),  A-TRC (Aktívna kontrola trakcie) a HAC (Pomocný systém pre jazdu z kopca).

Prečítajte si aj: 24 h Le Mans: Toyota do histórie aj s Alonsom

Všetky asistenčné systémy vozidla pre jazdu v teréne sú zárukou toho, že aj neskúsení vodiči môžu vyťažiť z jeho terénnych schopností čo najviac. Práve vďaka nim ide o technologicky najvyspelejšie, najbezpečnejšie a najpríjemnejšie vozidlo s pohonom všetkých kolies na svete, ktoré sa navyše aj veľmi ľahko používa.

Prečítajte si aj: Zemetrasenie v Tokiu! Toyota ukázala koncept GR Super Sport

Žiadne iné SUV nedokáže ponúknuť takú jedinečnú kombináciu jazdných schopností v teréne a dynamiky na cestách ako nový Land Cruiser. Dominantný postoj na ceste a vysoká úroveň palubných technológií z neho robia prémiové 4×4 s dokonalou zmesou komfortu, kultivovanosti a schopnosti zvládnuť každý terén.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov