Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Cadillac Eldorado: Cukrík z Detroitu

Autosalón v Detroite ponúkol okrem futuristických štúdií a nových modelov aj návrat do minulosti. Pri pohľade na cukríkovo-červený kabriolet Cadillac Eldorado Biarritz z roku 1959 zostali stáť v nemom úžase nielen páni, ale aj dámy.

Už kompletný názov automobilu veľa naznačuje. Kabriolet Candy Apple Red 1959 Eldorado Biarritz Cadillac s kyprými tvarmi a bujarými krivkami doslova vyrážal dych návštevníkom januárovej motoristickej výstavy v zámorí. Tí sa kochali remeselným spracovaním majstrovského diela, no súčasne sa ich tváre a postavy odrážali v lesklých chrómovaných retro detailoch.

Prečítajte si aj: Cadillac XT6: Druhé 7-miestne SUV

V „showroome“ značky Cadillac nechýbal ani vhodný hudobný „podmaz“, o ktorý sa postarali Carrie Underwoodová s piesňou „Two Black Cadillacs“, Elvis Presley so skladbou „Baby Let’s Play House“ a speváčka Kesha prispela do mozaiky piesňou „Woman“. Atmosféru dotváral archív artefaktov na stenách, ktoré dokumentovali vplyv značky Cadillac na módu, hudbu a dokonca architektúru v USA.

Prečítajte si aj: Cadillac a elektrická éra

Luxusné automobily Cadillac Eldorado Convertible sa vyrábali viac ako desať generácii v rokoch 1952 – 2002. Okázalý kabriolet nadviazal na vozidlá Cadillac Series 62 z roku 1948. Cadillac Eldorado priťahoval zákazníkov vďaka obrovským zadným plutvám, ktoré začínali už za stĺpikmi predného okna a končili dvojitými koncovými svetlami v kvapkovitých výstupkoch. Modely Seville (kupé) a Biarritz navyše nešetrili chrómom a prepracovanými detailmi.

Kabriolet Cadillac Eldorado dostal názov podľa španielskeho názvu „zlatej zeme“ nachádzajúcej sa medzi riekami Amazon a Orinoko. Medzi motoristickými nadšencami, ktorí prepadli luxusu bez strechy, bol aj bývalý 34. americký prezident Dwight D. Eisenhower. V tom čase stál tento automobil 7750 USD, čo bolo dvojnásobne viac ako bežná cena kabrioletu Cadillac a takmer päťnásobok ceny Chevroletu.

Prečítajte si aj: Cadillac Escalade a prepychové kancelárie podľa Lexani Motorcars

Zo začiatku kabriolet zdobili len malé „plutvy“, ale nechýbalo mu už množstvo obľúbeného chrómu vpredu a na masívnej zadnej časti. Pod kapotou ste mohli nájsť stádo koní v podobe 5,4-litrového vidlicového osemvalca. Zaoblenejšie čelné sklo a zníženie dverí sa prejavili v celkovo štíhlejšej línii vozidla v porovnaní s príbuzným Caddy 62.

Prečítajte si aj: Koncept Escala sa má stať ťahúňom značky Cadillac

Celý interiér kabrioletu, ktorý sa dodával v odtieňoch alpskej belobej, aztéckej červenej, azúrovej modri či remeselníckeho okra, bol vrátane prístrojovej doske čalúnený vo farbe sladkej kože. Sedadlá mali elektrické ovládanie rovnako ako bočné okná aj anténa zabudovaného rádia. Kapota motoru sa zdvíhala pomocou hydrauliky.

Prečítajte si aj: General Motors vsadil na 3D tlačiarne

Vo vozidle prirodzene nechýbali v zámorí už bežne používané posilňovače bŕzd a riadenie rovnaké ako samočinná prevodovka Hydra-Matic. Strecha z akrylového orlonu sa sklápala pod kovový kryt tvoriaci súčasť karosérie. Ku štandardnej výbave Eldorada patrili ďalej elegantné pneumatiky s bielymi bokmi a chrómované disky s výpletom, ktoré si v prípade iných modelov museli zákazníci objednať za 373 USD.

Mimochodom, pod oficiálnym názvom North American International Auto Show (NAIAS) sa koná motoristický sviatok v americkom meste automobilov (pozn. v súčasnosti aj „duchov“ pre vyľudnené mestské časti) už od roku 1899. William E. Metzger tak v podstate pomáhal organizovať autosalón v Detroite v čase, keď sa rovnaká výstava konala len v Paríži (1898).

Tento rok do haly Cobo Center zavítalo od 14. do 27. januára celkovo 774.179 návštevníkov (pozn. v minulom roku takmer 810.000). Na viac ako 750 vozidiel, vrátane 31 svetových premiér, bolo zvedavých aj 4568 novinárov zo 60 krajín. Najdlhšie trvajúci autosalón v súčasnosti ale od budúceho roku mení termín konania. Svoje brány nebude otvárať začiatkom roka, ale až 8. júna.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov