Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Infiniti QX Inspiration: Luxusná budúcnosť

Luxusná divízia spoločnosti Nissan Motor využila významné zámorské akcie na premiéru nového atraktívneho konceptu. Infiniti QX Inspiration je elektrickým SUV, ktoré otvorilo tému budúcnosti najskôr na výstave CES v Las Vegas a o dva týždne aj na autosalóne v Detroite.   

Oficiálny debut v americkom meste automobilov sa síce neobišiel bez menšieho „faux-pas“, ale nečakanú situáciu pohotovo vyriešil Karim Habib. Šéfdizajnér japonskej značky totiž v momente, keď sa Infiniti QX odmietlo dostaviť na scénu pre nešpecifikovanú technickú poruchu, gigantický osemvalcový model jednoducho nakreslil.

Habib, ktorého predvlani na pozícii vedúceho designateliéru BMW vystriedal Slovák Jozef Kabaň, pred objektívmi kamier prezentoval svoje pohotové a výstižné skice. Až potom konečne vyrazila zo zákulisia expozície značky v detroitskom Cobo Centre aj čerstvá štúdia.

Prečítajte si aj: Infiniti Prototype 10 – futuristický úlet

Veľký terénny automobil, ktorý je dlhý 4,56 m, stojí na základoch SUV Nissan Armada. Ten sa predstavil na scéne v roku 2004, pričom zákazníkmi boli okrem USA hlavne arabskí šejkovia, ktorým nerobí vrásky ani silný vír v nádrži.

Prečítajte si aj: Infiniti Q Inspiration ukazuje nový dizajnérsky jazyk

Čo sa týka elektrického pohonu, tak na každej náprave spočíva jeden elektromotor, systémový výkon stroja je 489 koní (360 kW) a krútiaci moment 800 Nm. V podlahe uložený akumulátor s kapacitou 115 kW údajne dokáže zaistiť dojazd 600 km na jedno nabitie!

Prečítajte si aj: Infiniti Q60 je luxusnou alternatívou pre odvážnych

Príchod QX Inspiration predznamenali dve štúdie – športový speedster Prototype 10 a luxusný sedan Q Prototype. „QX Inspiration je demonštráciou novej éry Infiniti, a tiež ukážkou toho, kam chceme našu značku posunúť. Prevratné technológie nám umožnili rozvinúť filozofiu designu a toto nové vozidlo nám hovorí z duše,“ uvádza sa vo vyhlásení automobilky.

Prečítajte si aj: Nissan Design Europe oslavuje 15 rokov, pozrite si najvýznamnejšie modely!

Vedenie spoločnosti Infiniti oznámilo, že plánuje všetky modely, ktoré v súčasnej dobe ešte nie sú v produkcii, vybavovať od roku 2021 elektromotormi. Zrejme sa tak dočkáme nielen čisto elektrických vozidiel, ale tiež hybridov a plug-in hybridov. O šesť rokov majú tvoriť elektromobily už polovicu ponuky automobilky.

-jj-

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov