Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Infiniti Prototype 10 – futuristický úlet

Najnovšia futuristická štúdia Infiniti Prorotype 10 dáva jasne najavo, akým smerom sa bude uberať japonská automobilka. Jednomiestny elektrický speedster sa s najväčšou pravdepodobnosťou nedostane nikdy do výroby, no napriek tomu predstavuje dôležitý krok v evolúcii značky.

Prečítajte si aj: Nissan GT-R 50 je limitovaná chuťovka

Firma Infiniti, ktorú v priebehu osemdesiatych rokov minulého storočia založila spoločnosť Nissan, zaujala širokú verejnosť a médiá už vlani na charitatívnom automobilovom ívente Pebble Beach Concours d’Elegance.

Prečítajte si aj: Nissan 370Zki? Zimný kabriolet a snežný skúter s výkonom 382 koní!

V kalifornskom golfovom rezorte rovnomenného názvu totiž predstavila jednomiestny model Prorotype 9, ktorý sa svojim dizajnom a štýlom odvolával na pretekársky automobil zo štyridsiatych rokov 20. storočia. Jeho najnovší súrodenec síce zdedil niektoré podobné znaky, ale v zásade ide už o „hudbu“ blízkej budúcnosti.

Prečítajte si aj: Koncept Nissan Xmotion SUV alebo japonský dotyk s budúcnosťou

Hlavný dizajnér projektu Karim Habib, ktorého firma Infiniti najala priamo od BMW, dostal za úlohu navrhnúť reinterpretáciu klasického speedstra. Mala byť hlavne viac „cool“, s čistejšími líniami a celkovo dizajnom hladiacim do budúcnosti. Elektrický pohon mu na oplátku ponúkol viac alternatív. Preto sa kanadský dizajnér s libanonskými koreňmi inšpiroval nielen spomínanou „deviatkou“, ale aj konceptom Infiniti Q.

Prečítajte si aj: Nissan GT-R/C ovládaný z helikoptéry konzolou na PlayStation?!

Šedý ploský diabol s atraktívnymi aerodynamickými krivkami a trochou asymetrie vypadá viac než dobre. Maska vozidla pôsobí akčne a hoci priestoru je dosť aj pre dve osoby, v prípade modelu Prototype 10 dizajnéri sebecky jedno miesto zrušili. Vedľa šoféra sa tak nachádza rozmerný vzduchový kanál.

Prečítajte si aj: Nissan Design Europe oslavuje 15 rokov, pozrite si najvýznamnejšie modely!

Odborná kritika v prípade štúdie elektrického športiaku vyzdvihla okrem iného nápad so zdvihnutým oblúkom za hlavou šoféra, ktorý sa prehýba na miesto prípadného spolujazdca, ale do negatívnej priehlbiny. Trojuholníkový tvar sa opakuje na viacerých miestach karosérie, či už ide o vstupy vzduchu na prednom nárazníku alebo pred zadnými kolesami na bokoch.

Skvele tak doplňujú čistú a jednoduchú karosériu, ktorá sa nesnaží udivovať nejakými obrovskými maskami chladiča, extrémnymi krídlami, uletenými tvarmi a vyzývavými dekormi. Plne elektrická „desiatka“ sa jednoducho skutočne vydarila.

Prečítajte si aj: Formula E – Nissan ukázal elektrinou poháňaného „nadzvukového vtáka“

Predstavitelia spoločnosti Infiniti zatiaľ detaily o elektrickom pohone jednomiestneho Prototype 10 nezverejnili. Nová éra elektrických automobilov Infiniti je však úzko spojená s programom Nissan Intelligent Mobility, ktorý sa ukrýva pod slovom „e-Power“.

Pod touto skratkou sa ukrývajú nielen všetky elektricky poháňané modely automobilky, ale aj hybridy a plug-in hybridy. Po technickej a konštrukčnej stránke majú všetky tieto vozidlá výhodu, pretože uloženie batérií umožňuje šoférovi sedieť prakticky až pri podvozku.

Prečítajte si aj: Nissan pridáva plyn so športovou divíziou Nismo

-jj-

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov