Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hviezdy za volantom – Katarína Hasprová

Premiérový ročník redakčnej súťaže „Hviezdy za volantom“ s redakčným vozidlom Hyundai i30 na Slovakia Ringu vyvrcholil deviatou jazdou v podaní Kataríny Hasprovej. Muzikálová herečka a speváčka zajazdila v Orechovej Potôni čas 02:51,2 min.
Text: Peter Barta, foto: Peter Varga

Za nevľúdneho počasia a na mokrej vozovke mala na vozidle Hyundai i30 neľahkú úlohu tentoraz muzikálová herečka a speváčka Katarína Hasprová, ktorá úspešne pôsobí už niekoľko sezón na slovenskej aj českej divadelnej scéne.

Prečítajte si aj: Čo čaká celebrity na trati „Hviezdy za volantom“?

Zmiešané dojmy

Myslela som si, že auto budem testovať skôr na rovine. Neznášam príliš serpentíny a prudké zákruty. Nečakala som, že prudká jazda mi spôsobí až také nevoľnosti aj na Slovakia Ringu. Došlo mi zle od žalúdka a krútila sa mi hlava. Začalo sa to vlastne už akčnou ukážkovou jazdou, keď som bola ešte len na mieste spolujazdca. Žiaľ, tých nepríjemných pocitov sa mi už nepodarilo zbaviť do konca celej jazdy. Je mi to ľúto, pretože  to negatívne ovplyvnilo môj výsledný čas. Takže to bolo pre mňa dvojnásobne náročné. Myslím, že za normálnych okolností by som zajazdila lepší čas.

Hyundai i30

Niekomu nerobí problém sadnúť do akéhokoľvek vozidla a hneď si zvykne. Ja  však nie som ten typ a preto som sa aj v tomto prípade cítila tak trochu „hodená do vody“. Potrebujem sa s každým autom trochu dlhšie zžiť. K tomu mi do noty nezahral príliš ani automat, pretože pri jazde zručnosti by som skôr uprednostnila manuál. Autíčko ma trochu neposlúchalo pri cúvaní, na rovine som sa dupnúť na plyn. Nacvičiť by som si to však musela aj s vlastným autom, nebola to žiadna automatická záležitosť. “

Prečítajte si aj: Hviezdy za volantom Hviezdy za volantom – Barbora Hlinková

Slovakia Ring

Osobne som mala tú možnosť byť na Slovakia Ringu po druhý raz, ale prvýkrát som bola na hlavnom veľkom okruhu. Do kariet mi nezahral ani fakt, že bolo daždivé počasie a povrch vozovky bol predsa len klzkejší. Takže aj preto som mala miestami až prehnaný rešpekt. Inak na Slovakia Ringu má človek pocit, že sa v podstate nemôže nič stať. Takže určite to je dobré miesto na to, aby sa ľudia naučili, ako sa správať za volantom vo vypätých situáciách. Môžu si tam vyskúšať, ako sa ich auto správa pri rôznych druhoch šmyku. Rozhodne užitočné lekcie do života….

Konečné poradie súťaže Hviezdy za volantom 2018
1. Barbora Hlinková 01:44,8

2. Dagmar Dianová – „Didiana“ 01:45,0
3. Janka Dukátová 01:45,2
4. Janka Gantnerová 01:51,3
5. Barbora Rakovská 01.52,0
6. Karolína Čičátková 02:02,4*
7. Natália Hatalová 02:05,0*
8. Katarína Hasprová 02:51,2
Referenčný čas: Maťo Homola 01:38, 3*
/LEGENDA: * – zimné pneumatiky/

Prečítajte si aj: Hviezdy za volantom – Karolína Čičátková

Po absolvovaní jazdy v našej redakčnej súťaži nám Katarína Hasprová prezradila na čom aktuálne pracuje, ale aj o víťazných pocitoch z Bratislavskej lýry, či zmanipulovanej Eurovízii. Dozvedeli sme sa, aké to  je to pochádzať z umeleckej rodiny, ale aj o tom, že muzikálová herečka má slabosť pre športové kupé.


Máte prsty v rôznych umeleckých projektoch. Na čom pracujete v súčasnosti?

Momentálne neskúšam žiadny nový muzikál, pretože máme krátko po premiére muzikálu Rasputin, kde stvárňujem rolu cárovny. Je to veľmi náročný spevácky part, ale súčasne nesmierne zaujímavý. Rada hrám v tomto muzikály, pretože nie je taký komerčný, ale skôr na vážnu tému. Emotívne strhne nielen nás, ale aj divákov.  Okrem toho hrám na Novej scéne aj Mamma Miu, Mačky, ktoré chodím hrávať aj do Ostravy.

Prečítajte si aj: Hviezdy za volantom – Maťo Homola

V novembri sa na Novej Scéne uskutočnil koncert venovaný 100. výročiu vzniku Československa. Vydaril sa?

Bol to krásny koncert muzikálových piesní. Mala som možnosť zaspomínať si na svoje začiatky, keď som účinkovala v muzikáli Drakula v Prahe. Spievala som aj áriu z Kleopatry, ktorú som hrávala na Novej Scéne. Inak v koláži odzneli songy aj z ďalších muzikálov ako Báthoryčka, Bedári, Krysař, Hamlet, Iago, West Side Story, František z Assisi a Ôsmy svetadiel. Musím spomenúť aj muzikál Rebecca, za ktorý som dostala vlani českú divadelnú cenu Thália.

Mohli ste ako dcéra úspešnej herečky a režiséra vôbec pomýšľať aj na iné povolanie?

V určitom období som mala iné zámery a to vtedy, keď som začala študovať na vysokej škole jazyky. Mala som kombináciu nemčina – španielčina. Stačili mi však tri mesiace na to, aby som si definitívne uvedomila, čo ma vlastne naozaj baví. Chcela som tancovať, spievať a tak som sa prihlásila na skúšky na Janáčkovu akadémiu múzických umení (JAMU) v Brne. Tam ma napokon vzali a začala som študovať muzikál.

Prečítajte si aj: Hviezdy za volantom – Natália Hatalová

Imponovalo vám, keď ste videli v detstve maminu na televíznej obrazovke alebo v divadle?

Ako malé dieťa som mala rada, keď som mohla ísť s maminkou do divadla alebo spoznať televízne zákulisie. Páčilo sa mi, keď maminka prišla domov a mala na sebe pekné kostýmy. Pekne mi voňali šminky. S príchodom puberty sa to na chvíľu zmenilo. Vadilo mi, že všetci mamu poznali a otáčali sa za nami na ulici. Predstava, že ako herečka prídem o súkromie, mi začala vadiť. Ale túžba stáť na javisku bola silnejšia, na vysokej škole prelomilo a už som išla za svojim cieľom.

Brnenská JAMU má v umeleckom svete celkom slušné renomé…

Janáčkova akadémia je v podstate jediná vysoká škola, kde sa dá študovať muzikál ako samostatný odbor. Takže dostanete na to papier. Ale tiež to ešte nemusí nič znamenať. Nie každý, kto študoval na JAMU muzikál, sa aj uplatnil. Zastávam názor, že buď máte talent daný zhora alebo ho jednoducho nemáte.

Prečítajte si aj: Hviezdy za volantom – Barbora Rakovská

Ako si spomínate na svoj prvý muzikál Jozef a jeho zázračný farebný plášť, kde mal režijnú taktovku nebohý Jozef Bednárik?

Bol to pre mňa vstup do sveta muzikálov. Chodila som do III. ročníka JAMU a keď som prišla na konkurz, tak som mala neskutočnú trému. V odbornej komisii bol okrem pána Bednárika napríklad aj dirigent Rudo Geri a Vašo Patejdl. Bola som šťastná, že ma zobrali a súčasne som to mala ako absolventské predstavenie. Samotné predstavenie sme hrali na Novej Scéne. Stvárnila som hlavnú ženskú rolu rozprávačky. Inak Jozef Bednárik bol svojsky režisér. Dokázal pochváliť, ale aj na herca nakričať.  Bol profesionál. Náročný, ale vedel čo chce. Z účinkujúcich jednoducho dokázal vydolovať maximum. Bola to pre mňa veľká škola s ním pracovať.

Účinkovali ste aj v „hippies“ muzikáli Vlasy, ktorý preslávila filmová verzia českého režiséra Miloša Formana. Je pre vás dôležitý aj odkaz a filozofia muzikálu, v ktorom hráte a spievate?

Určite áno, do titulu, ktorý ma neoslovuje ani nevstúpim. Rada si vyberám tituly, ktoré majú dobrú hudbu, aj obsah a samozrejme ma zaujíma postava, ktorú by som mala stvárniť. Napríklad spomínaný muzikál Vlasy (Hair) je postavený na skvelej hudbe aj myšlienke a Forman dostal za svoj film dokonca Oscara. Hrala som v tomto muzikály dva roky v Prahe a potom aj v Bratislave na Novej scéne. V českej verzii v jednej scéne sme museli byť všetci úplne nahí. Ale vôbec to nepôsobilo vulgárne, lebo to malo svoje opodstatnenie a zmysel.

Prečítajte si aj: Hviezdy za volantom – Janka Gantnerová

Okrem muzikálu ste sa presadili aj ako sólová speváčka. V roku 1997 ste dokonca vyhrali bratislavskú Zlatú lýru…. 

Pri sólovom spievaní je človek na pódiu sám za seba. Nie za divadelnú postavu. Nerobím však pri technike spievania rozdiel v tom, či spievam muzikál alebo piesne  z vlastného albumu. Zrodilo sa to tak prirodzene, dostala som ponuku na pesničku „Jedno zbohom“ od Janka Lehotského a Kamila Peteraja. Vďaka tomu, že som vyhrala Zlatú lýru a dostala aj cenu novinárov, som rozbehla svoju sólovú kariéru. Prišla ponuka z agentúry na prvé „cédečko“ a už sa to rozbehlo.

Zlatý lýra vám nestačila alebo bola Eurovízia 1998 v Birminghame len ďalším prirodzeným krokom v kariére sólovej speváčky?

Spomienky na Eurovíziu mám dobré aj také zmiešané… Spievala som tam pieseň Modlitba. Mali to perfektne zorganizované a spievať pred toľkými ľuďmi bol tiež nezabudnuteľný zážitok. Dokonalé boli aj generálky a zvukové skúšky. Čo sa však týka súťažnej časti a hodnotenia účinkujúcich, tak to už bola veľká politika medzi zástupcami jednotlivých krajín. O víťazovi Eurovízie nerozhoduje len samotná pesnička, ale predovšetkým politický lobing. Krajiny sa dohadujú, kto dá komu body a za akých okolností. To sme v Birminghame jednoducho videli na vlastné oči. My sme boli chudobná slovenská výprava…

Prečítajte si aj: Hviezdy za volantom – Dagmar Dianová

Ako hodnotíte fakt, že na konte máte tri sólové albumy – „Katarína Hasprová“, „Chvíľu so mnou leť“ a „Priznám sa“?

Albumy som naspievala ešte v dobe, keď sa oplatilo „cédečka“ nahrávať. Bola to moja vnútorná potreba prezentovať sa aj takto.  Keď sme robili prvý album, tak v „telke“ ešte leteli videoklipy, ale dnes je už iná doba. Všetko ide cez sociálne siete alebo youtube. Teraz idem z muzikálu do muzikálu, takže nemám čas ani sily, aby som vydala štvrté „cédečko“. Ak mi však zdravie dovolí, tak sa k tomu určite vrátim…

Vlani ste stihli ešte dôležitejšiu udalosť, vstúpili ste do stavu manželského. Kedy medzi vami a hercom Ivanom Bélom Vojtekom preskočila iskra?

Zoznámili sme sa počas skúšok muzikálu Báthoryčka, kde som hrala hlavnú postavu a Ivan ten muzikál režíroval.

Priťahujú sa vraj protiklady. Aké to je, keď má muzikálová herečka za manžela herca?

Mne to vyhovuje, lebo okrem iného je našou spoločnou témou divadlo. Chodíme si vzájomne na svoje predstavenia a diskutujeme o nich. Takže mne to rozhodne nevadí.

Prečítajte si aj: Hviezdy za volantom – Janka Dukátová

Čitateľov nášho časopisu zaujímajú aj vaše motoristické skúsenosti . Jazdíte často autom?

Rada jazdím autom a baví ma šoférovanie, ale s manuálnou prevodovkou. Zatiaľ som nespôsobila žiadnu dopravnú nehodu a obstála som aj v jednej motoristickej televíznej súťaži zručnosti.

Spomínate si ešte, ako ste robili vodičský preukaz?

Vďaka jednému kamarátovi som sa naučila jazdiť ešte predtým, ako som navštevovala autoškolu. Pri samotných skúškach som sa skôr obávala tej písomnej a teoretickej časti. Ale dobre to dopadlo. Krátko na to, ako som dostala „vodičák“,  mi spomínaný kamarát požičal Škodu Favorit, takže som sa cítila úžasne.

Aké autá ste mali doteraz vo svojom vlastníctve?

Najskôr mi rodičia požičali trojdverový Opel Astra bodovej farby, na ktorom som jazdila ešte počas môjho pôsobenia v Prahe. Prvé auto, ktoré som si sama kúpila, bol Volkswagen Polo Classic turbo diesel. Potom som začala spolupracovať s firmou Mercedes.

Máte radšej väčšie alebo menšie vozidlá?

Aby som bola úprimná, tak najradšej mám športové kupé.

Čiže aj rýchlu jazdu?

Mám rada svižnú jazdu, ale nie takú, aby som sa zabila. Keď je sucho a vhodné dopravné podmienky, tak na rýchlejšej jazde nie je nič zlé. Napríklad na diaľniciach.  Nikdy však neriskujem na cestách s obojsmernou jednoprúdovou premávkou a už vôbec nie na neprehľadných úsekoch.

Katarína Hasprová a policajti?

Samozrejme, že ma už zastavili a skúsenosti sú rôzne. Dali mi už aj pokutu, keď som urobila menší dopravný priestupok, ale tak to má byť.  Stretla som však aj veľmi milých policajtov, ktorí mi trest odpustili.

Odpustili vám, pretože ste im dali vstupenky a pozvali ich do divadla?

To som nemala na mysli. Skôr ide o to, že sa problematická situácia s policajtom vyriešila milým úsmevom.

Čo nesmie chýbať vo vašom aute?

Mám tam len potrebné veci. Dáždnik, deku, škrabku na sneh, slnečné okuliare… všeobecne mám rada poriadok. To platí nielen doma, ale aj v aute. Občas som sa viezla v autách, ktoré ich majitelia doslova používali ako smetný kôš.

Hudba v aute?
Rada ju počúvam, niekedy počas šoférovania si spievam piesne z muzikálov, ktoré práve skúšam a tak sa ich učím. Inak sa musím priznať, že v aute počúvam dokola šesť rovnakých „cedečiek“. Nie som zjavne technicky typ, pretože už dva-tri roky si neviem vymeniť CD-čka na CD-meniči v kufri.

Bývate v historickom centre Bratislavy, neďaleko hradu. Takže zrejme už máte imunitu voči problémom s dopravou v hlavnom meste alebo nie?

V poslednom čase je to úplná katastrofa, pokiaľ ide o dopravné zápchy. Začínam pociťovať nevýhodu manuálu pri pomalom posúvaní sa v kolónach. Takže zrejme nakoniec prejdem na automat. Myslím, že problémy so zápchami sa vyhrotili v posledných rokoch ako napr. v Paríži. Lenže Bratislava nie je Paríž. Malo by sa to nejako riešiť.

Čo vám ešte vadí na slovenských respektíve bratislavských cestách?  

Kvalita ciest. Máme príliš veľa výtlkov, cesty sú v katastrofálnom stave. Ešteže máme voľby. Pred voľbami si mnohí spomenú, aby získali potrebné hlasy a rýchlo niečo opravia. To sú však nesystematické opatrenia. Alebo treba častejšie hostiť summit Európskej únie. Vtedy, ako rýchlo dokázali v Bratislave urobiť nové cesty. Samozrejme, len na úsekoch, kde išli medzinárodné delegácie…..

KTO JE KATARÍNA HASPROVÁ?

Bratislavská rodáčka je dcérou niekdajšieho režiséra Pavla Haspru a herečky Soni Valentovej. Študovala na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne, odbor muzikál. Už počas štúdia účinkovala v muzikáli A. L. Webbera a T. Ricea „Jozef a jeho zázračný farebný plášť“ v divadle Nová scéna v Bratislave, kde pod réžijným vedením Jozefa Bednárika stvárnila hlavnú ženskú rolu rozprávačky. Hlavné postavy si zahrala napr. v muzikáloch Cigáni idú do neba, Krysař, Báthoryčka, Kleopatra, West Side Story, Vlasy, Dracula. V roku 1997 víťazstvom na medzinárodnom festivale populárnej piesne Bratislavská lýra odštartovala svoju sólovú spevácku kariéru. Okrem Zlatej lýry získala s piesňou J. Lehotského a K. Peteraja „Jedno zbohom“ aj cenu novinárov. Na základe tohto víťazstva reprezentovala Slovensko v roku 1998 na prestížnej súťaži Eurovízie v Birminghame s piesňou „Modlitba“. Má na konte sólové albumy  „Katarína Hasprová“, „Chvíľu so mnou leť „a zatiaľ posledný album nesie názov „Priznám sa“. Získala aj bronzového Slávika, titul Slovenka roka. Na jubilejnom 25. ročníku udeľovania českých cien Thálie získala ocenenie za postavu pani Danversovej v muzikáli Rebecca. V súčasnosti ju môžete vidieť v Divadle Nová scéna v muzikáloch Mamma Mia!, Mačky a Rasputin.

 

 

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov