Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hviezdy za volantom – Natália Hatalová

Treťou celebritou v poradí, ktorá nabrala odvahu otestovať našu redakčnú „manéž“, bola speváčka a muzikálová herečka Natália Hatalová.

Odhodila strach

Pred touto akciou som nevedela, čo mám od seba očakávať. Aktívne jazdím v podstate len rok. Navyše som zvyknutá na manuálnu prevodovku a Hyundai i30 mal automatickú. Nakoniec som bola príjemne prekvapená. Mala som čas, aby som si trať prešla najskôr technicky, prešla som si tie časti, ktoré som mala zvládnuť. Bolo to super, ja som sa vôbec nebála. Dovolím si povedať, že jazdu som si nakoniec užívala.

Fajn akcia

Bol to pre mňa taký vnútorný zážitok. Každým kolom som sa snažila vylepšovať svoju jazdu a nezhadzovať kužele. Samozrejme, boli tam aj nejaké menšie problémy s parkovaním, pretože človek nie je zvyknutý cúvať na presnosť ešte aj v časovej tiesni. Ešte potrebujem nejaký čas za volantom, aby som vychytala aj tieto muchy. Celkovo však bola jazda pre mňa silný zážitok. Aj samotná rýchlosť a auto má príjemne prekvapili. Dúfala som, že to bude fajn akcia, a potvrdilo sa.

Pískanie kolies

Počas jazdy som prežívala príjemné momenty. Cítila som určitý nahromadený adrenalín a v zákrutách to príjemne točilo. Dobrý pocit som mala aj z toho, keď som počula pri vyhýbacích manévroch, ako tie kolesá pískajú. Bola som síce na okruhu, ale snažila som sa jazdiť súčasne bezpečne. Pri automate som si rýchlo musela zvyknúť, že ľavú nohu máme v podstate len na opieranie a treba zvoliť vždy režim so správnym písmenkom. V konečnom dôsledku bola tá jazda s Hyundai i30 pre mňa  jednoduchšia, ako keby som mala jazdiť s autom s manuálnou prevodovkou.

Odtrhová plošina

Na Slovakia Ringu som si vyskúšala odtrhovú plošinu, resp. ako ju zvládnem ja. Bola to super skúsenosť. Simulovaný šmyk rôznej intenzity, by si mal vyskúšať každý. Na polygóne Centra bezpečnej jazdy je to bez rizika, že nabúrati či vám nebodaj pôjde auto oproti. Mohla som si vyskúšať rôzne úrovne šmykov, ako to zvládnuť, ako to ubrzdiť. Ako cennú skúsenosť však vrele odporúčam.

Po jazde sme Natáliu samozrejme trocha vyspovedali. Vodičský preukaz si urobila ešte ako tínedžerka, ale potom dočasne na šoférovanie zanevrela. Dnes si však jazdu za volantom opäť užíva.

Máte relatívne široký umelecký záber. Na čom pracujete v súčasnosti?

Na Novej scéne je to muzikál Mačky a pripravujeme aj celoslovenské turné s názvom Atlantída. Je to projekt Jána Ďurovčíka s piesňami od Miroslava Žbirku. Ďalej sme obnovili detské predstavenie Šľahačková princezná, kde hudbu dodal Pavol Hammel a piesne otextoval Kamil Peteraj. Réžiu má na starosti opäť Ján Ďurovčík. Okrem toho mám v pláne v blízkej budúcnosti vydať svoje prvé hudobné „cédečko“.

Ste aktívna mladá žena, ktorá rada šoféruje. Pamätáte sa ešte na autoškolu?

Vodičák som si robila v Bratislave. Mohla som si tak vyskúšať jazdu v zápche aj pod tlakom, či v neprehľadnej situácii. Všetko išlo aj vďaka dobrému inštruktorovi relatívne hladko až do momentu, keď prišli skúšky. Keď si vedľa mňa sadol policajt, tak som trochu zazmätkovala a hneď pri prvej zmene smeru som zabudla dať smerovku. Nakoniec sa to obrátilo na srandu, pretože žiadne ďalšie komplikácie už pri praktickej skúške nenastali.

Aké „autíčka“ ste doteraz vlastnili?
Väčšinou som mala také ženské autá. Prvý bol kabriolet Peugeot 307, ktorý bol celkom fajn. Musím sa priznať, že autám až tak do detailu nerozumiem, preto sa rozhodujem emotívne. Dôležitý je napríklad celkový štýl. Aktuálne posledný rok jazdím na vozidle MINI Cooper.

Takže už máte čo-to najazdené….

Je to trochu paradox. Vodičák som si robila ako 19-ročná, ale počas študentských čias som na šoférovanie trochu zanevrela. Zľakla som sa toho a asi šesť rokov som nejazdila. Bola to chyba a nikomu takú nevynútenú pauzu neodporúčam. Relatívne veľa cestujem za prácou po Slovensku a do Česka, takže dnes si to už bez auta neviem vôbec predstaviť. Dnes si už dokážem šoférovanie aj užívať. Jazdím však s rešpektom.

Ako ste sa dostali z tej šoférskej depresie?

Dala som si desať kondičných jázd. Možno by mi stačilo aj menej, ale pre mňa boli stres a zodpovednosť natoľko veľké, že som nechcela ohrozovať seba ani ostatných účastníkov cestnej premávky. Na desiatu jazdu som si naplánovala cestu z Bratislavy do Topoľčian, takže som bola naozaj „odvážna.“ (smiech)  Musím však poklepať na drevo, pretože zatiaľ jazdím bez škrabanca.

Preferujete zrejme menšie automobily…

Pre mňa je výhodnejšie v meste menšie auto. Dobre vieme, ako je to napríklad v Bratislave s parkovaním. V niektorých situáciách skutočne oceňujem, že moje autíčko je relatívne maličké. Aj keď nemám senzory, tak viem spoľahlivo odhadnúť vzdialenosť. Pri kúpe MINI som mala strach, či mi parkovacie senzory nebudú chýbať, ale dnes to už dávam aj na centimeter presne. Myslím, že inak je to len o zvyku.

Farba auta je pre vás dôležitá? 

Áno. Ešte predtým, ako som sa začala zaujímať o značky, tak som vedela, že moje auto bude biele alebo čierne. Teraz mám také krémovo-čierne Mini. Trošku som ho „vytunila“ a zohnala som si aj disky cez zahraničné portály. Vzhľad môjho auta nie je najpodstatnejšou otázkou dňa, ale je pre mňa dôležitý.

Hudba v aute?
Keď nemám čas, tak si pustím rádio. Inak mám svoje obľúbené albumy. Hlavne, keď idem na dlhšiu cestu, tak si pustím celý koncert. Teraz často počúvam Ladies of Soul. Túto päťčlennú ženskú skupinu z Holandska tvorí známa saxofonistka Candy Dulfer a štyri speváčky, ktoré spievajú ako divy. Neraz sa počas jazdy snažím kopírovať ich techniku spevu. Niekedy si pustím aj rockovú klasiku, takže aj v aute je to s hudbou podľa aktuálnej nálady.

Vozíte so sebou v aute aj nejaký talizman?

Od babky som dostala kľúčenku so svätým Krištofom, ktorý je patrónom šoférov a všeobecne cestujúcich ľudí. Zatiaľ ma ochraňuje dobre. Okrem toho som od rehoľných sestier dostala ruženec, ktorý tiež vozím so sebou. Nemám tie veci zavesené, ale ich mám pri sebe. Na talizmany verím.

Natália H. a policajti?

Mala som jeden deň vodičský preukaz a išla som z Bratislavy do Topoľčian. Niekde som sa cestou zastavila a zabudla si opäť zapnúť svetlá. V jednej dedinke ma zastavili policajti, ale bola som pokojná, pretože som išla päťdesiatkou. Potom ma upozornili na svetlá, ale keď videli, že mám úplne čerstvý vodičák, tak sa nad mnou zľutovali a pustili ma. Zatiaľ som mala vždy šťastie na vľúdnych policajtov. Takže zatiaľ bez pokuty…

Čo sa vám nepáči na slovenských cestách?
Neznášam úplne arogantnú jazdu s agresívnym predbiehaním. Nemám rada tých, ktorí ohrozujú nielen seba, ale aj ostatných. Nerobí mi dobre ani to, keď sa na mňa zozadu niekto tlačí a lepí. Žiaľ, stáva sa mi to aj s profesionálnymi šoférmi kamiónov. Hlavne v začiatkoch to nebolo príjemné, keď vás také veľké auto v podstate tlačí pred sebou. Osobne si radšej vždy zachovávam zdravý odstup od auta predo mnou.

KTO JE NATÁLIA HATALOVÁ

Speváčka a muzikálová herečka pochádza z Topoľčian, pričom so spevom začala už ako päťročná. Počas základnej školy sa zúčastňovala na rôznych speváckych a recitačných súťažiach. To ju neskôr priviedlo k tomu, aby namiesto matematiky dostalo prednosť Konzervatórium v Bratislave, kde vyštudovala hudobno-dramatický odbor. Ešte počas študentských čias v roku 2007 sa zúčastnila tretej série speváckej súťaže Slovensko hľadá SuperStar a po excelentných výkonoch v semifinálových kolách postúpila medzi desať najlepších interpretov. Cenné skúsenosti získala v odbore muzikálové herectvo aj počas vysokoškolského štúdia na JAMU v Brne. Po skončení vysokej školy pôsobila dva roky na divadelných doskách v Uherskom Hradišti, Brne a Prahe. V súčasnosti ju môžeme vidieť aj vo viacerých úspešných muzikáloch na Slovensku.

Text: Peter Barta, foto: Peter Varga

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov