Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Videli sme novú Mazdu3

Krátko po oficiálnom predstavení novinky na autosalóne v Los Angeles sme mali možnosť zoznámiť sa s ňou osobne. Európska premiéra sa odohrala v Prahe a my sme boli pri tom.

Prvé oficiálne fotky novinky napovedali, že sa Mazda aj naďalej drží vlastnej cesty a po osobnom rande s ňou to môžeme potvrdiť. Striedmym, no emóciami nabitým dizajnom pokračuje v stavbe automobilov určených pre ľudí, ktorí si jazdu užívajú. Na bočnej siluete zaujmú krátke previsy vpredu aj vzadu. Predným partiám dominuje veľká maska s výrazným logom, celkový dojem dotvárajú krásne úzke reflektory. Ak k tomu pridáme elegantné zadné partie s vyššie posadenými zadnými skupinovými svetlami a dvojicou výfukov je jasné, že toto auto nie je tuctová ľudovka.

Emócie z karosérie sa prenášajú aj do kabíny. Sedadlá sú výborne tvarované, ale v celom modernom kokpite cítiť kvalitu. Neprekvapuje a nás teší, že hoci novinka dostala modernú techniku, stále je predovšetkým šoférskym autom, v ktorom sa jednotlivé ovládače nehrajú s vodičom na skrývačku.

A ešte – aspoň stručne – niekoľko technických údajov: Pod prednú kapotu vývojári pripravili trojicu agregátov. Dve takpovediac klasiky – atmosférický štvorvalec  2,0 Skyactiv-G (90 kW/122 k) a turbodiesel 1,8 Skyactiv-D (85 kW/116 k). Novinkou v ponuke je svetový unikát preplňovaný benzínový štvorvalec 2,0 Skyactiv-X (133 kW/181 k), ktorý využíva technológiu zapaľovania benzínovej zmesi kompresiou. Všetky motory automobilka ponúka s manuálnou aj automatickou prevodovkou, pričom obidve majú šesť prevodových stupňov. Novinkou v rámci modelového radu 3, ktorá je dostupná s karosériou hatchback, je pohon 4×4.  K dispozícii bude s výkonnejším z dvojice benzínových motorov a to s manuálnou aj automatickou prevodovkou.

Samozrejme, že tak ako vás, aj nás zaujímali ceny. Pre hatchback aj sedan sú identické. Za základný, no špičkovo vybavený model zaplatíte 19 990 €, Mazda3 s dieselovým motorom štartuje na 22 090 €. Aktuálnym vrcholom ponuky bude Mazda3 2,0 Skyactiv-X 4X4 AT GT Plus, na ktorú budete potrebovať 29 290 €. Ak si vyberiete ktorýkoľvek model, nebudete sklamaný. A tak šťastnú jazdu, Mazda3!

Ivan Mičko, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov