Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hamšík už má aj Ferrari 488 Pista

Hviezdny slovenský futbalista a kapitán SSC Neapolu Marek Hamšík rozšíril svoju zbierku pozoruhodných automobilov o ďalší klenot. Do garáže mu pribudlo Ferrari 488 Pista z limitovanej edície a už samotný názov dáva tušiť, že ide o špeciál na pretekárske okruhy.

Červené Ferrari 488 Pista, ktoré Hamšík kúpil od predajcu športových a luxusných automobilov Jána Hanusku, trhá pri štarte betón. Automobil dokáže akcelerovať z nuly na stovku za neuveriteľne krátky čas (2,85 sekundy), pričom maximálnu rýchlosť má obmedzenú na 340 km/h!

Prečítajte si aj: Pred 120 rokmi sa narodil Enzo Ferrari

Slávna automobilka z Maranella dokáže významné medzníky vo svojej histórii náležite osláviť a zvýrazniť. Práve pri príležitosti 70. výročia svojho založenia totiž na tohtoročnom autosalóne v Ženeve ohlásila premiéru športového modelu s “maďarským” názvom Ferrari 488 Pista.

Prečítajte si aj: Monza SP1 a SP2 – Ferrari s tuctom valcov

Ferrari 488 Pista je ďalším vozidlom zo série s motorom V8 rovnako, ako boli modely 360 Challenge Stradale, 430 Scuderia a 458 Speciale. Talianski konštruktéri sa rozhodli navrhnúť športový model plný dynamiky, technologického pokroku a odkazujú na dedičstvo motoristického športu.

Prečítajte si aj: Ferrari Dino 246 GT po Keithovi Richardsovi

Dizajn vozidla odkazuje na už zavedené modely, ale posúva ich ďalej vďaka energickému a efektívnemu vzhľadu. Celá konštrukcia auta bola odľahčená o 50 kg, dôležité prvky karosérie boli lepšie aerodynamicky tvarované v súlade s Ferrari Design. Okrem toho bola skrátená predná časť vozidla a vznikol tak originálny efekt plávajúceho krídla.

Prečítajte si aj: Ferrari SP38 – model „ušitý“ na mieru

Ako hlavný základ a inšpirácia však pre Ferrari 488 Pista poslúžil model Ferrari 488 GTB (pozn. ten už Hamšík mal skôr), čo je napokon zrejmé na prvý pohľad. Lenže úpravy na vozidle ich zmenili na skutočný špeciál. Všade je poznať snahu o čo najväčšie zníženie hmotnosti auta. Všade je prítomný karbón, takže auto schudlo na 1280 kg.

Prečítajte si aj: Rozprávkový kabriolet Ferrari 250 GT ročník 1962 na predaj

Súčasne aj dvojito preplňovaný osemvalec s objemom 3,9-litra prešiel niekoľkými úpravami, takže sa výkon posunul na 530 kW (721 koní) a krútiaci moment o 10 N.m na 770 N.m. Auto dostalo nové prevody aj diferenciál. Vďaka technológiám používaným v pretekoch F1 a zlepšenej aerodynamike sa prítlak zvýšil o 20 %.

Prečítajte si aj: Ferrari 625 Targa Florio – zberateľská rarita

Hamšík, ktorého okrem futbalových schopností preslávil aj účes “La Cresta” (pozn. kohúti hrebienok), dal o novom “rodinnom” prírastku okamžite vedieť na sociálnej sieti, kde je dosť aktívny. Oddaní fanúšikovia talianskeho klubu mu niekedy dokonca pomáhajú riešiť dilemu pri výbere superšportiakov prostredníctvom ankety na sociálnej sieti.

Prečítajte si aj: Ferrari ukazuje 70 rokov evolúcie svojich vozidiel z obdobia 1947 až 2017

Jeho popularitu nielen v meste pod Vezuvom dokumentuje aj fakt, že za pol dňa navštívilo jeho konto na Instagrame takmer 100.000  “followerov”. Na Hamšíkovú novinku pozitívne reagoval na Instagrame napríklad aj spoluhráč z národného tímu Martin Škrtel alebo tenistka Dominika Cibulková.

Prečítajte si aj: Ferrari 250 GT z roku 1958 hľadá v Paríži nového majiteľa

Naopak, zmysel pre sarkastický humor sa opäť raz prejavil u bývalého talianskeho futbalistu a dobrého priateľa Paola Cannavara. Niekdajší spoluhráč z Neapolu si neodpustil uštipačnú poznámku na adresu Hamšíka, ktorý býva neďaleko štadióna Svätého Pavla. “Vôbec nie zlé auto na tých 500 metrov denne z domu na štadión a zo štadióna domov!

Jeden z najlepších hráčov v histórii slovenského futbalu, ktorý v našej najvyššej súťaži odohral pred prestupom do Brescie len jednu sezónu v drese bratislavského Slovana, je známym milovníkom a zberateľom atraktívnych automobilov. Z malých vozidiel spomenieme napríklad Fiat 500 z roku 1970, ktorý Hamšík dostal od klubového lekára De Nicolu.

Prečítajte si aj: Zreštaurované Ferrari 275 GTB z roku 1965 vyráža dych!

Bývalý repezentačný spoluhráč Filip Šebo mu zasa v roku 2012 odporúčil kúpu vozidla Mini John Cooper Works. Malé, ale čiperné mestské premiestňovadlo má výkon 155 kW a z nuly na stovku dokáže zrýchliť za 6,5 sekundy.
Cena britského automobilu bola 45.000 eur.

Prečítajte si aj: Ferrari F12tdf zo šialeného autoparku Michaela Fuxa

Okrem toho Hamšík a jeho manželka Martina majú respektíve mali vo svojom vozidlovom parku napríklad BMW X6, červené Ferrari 488 GTB (250.000 eur) s výkonom 670 koní a maximálnou rýchlosťou 330 km/h alebo Lamborghini Huracan (200.000 eur) s výkonom 611 koní a maximálnou rýchlosťou 325 km/h.

Prečítajte si aj: Krásne Ferrari 212 Europa z roku 1952 môže byť aj vaše!

Hamšík, ktorého v Neapole milujú pre klubovú lojalitu, však prežil vo svojich autách aj menej príjemné situácie. Futbalistu, ktorý priviedol SSC k najväčším úspechom od čias legendárneho Diega Armanda Maradonu, totiž prepadli priamo v uliciach talianskeho mesta s vysokou kriminalitou.

Necelý týždeň pre Vianocami v roku 2008 ho prepadli dvaja páchatelia na sktúri v tuneli Laziale, kde Hamšík zastal kvôli zápche Jeden z delikventov mu pištoľou naznačil, že chce hodinky Rolex Daytona v hodnote 9000 eur. Tridsajedenročný rodák z Banskej Bystrice vtedy ešte prišiel o kreditné karty, kľúče od domu a “cash” vo výške takmer 1000 eur.

Obeťou druhého prepadnutia bola dnes už Hamšíkova manželka Martina, ktorá navyše v čase nepríjemného incidentu bola tehotná. Okrem toho, že ju násilníci prepadli, takmer jej aj ukradli BMW X6. Štyria ozbrojenci jej v slepej ulici zablokovali auto a prinútili ju vystúpiť, pričom jeden jej mieril zbraňou na brucho.

Vďaka Marekovmu otcovi Richardovi a modernej technike vrátane GPS sa po necelej hodine podarilo vozidlo zablokovať neďaleko Neapolu. Hetrik nepríjemností spod Vezuvu uzatvára tretia lúpež. Pred necelými šiestimi rokmi cestou na letisko Capodichino sa Hamšík vo svjom BMW X6 chcel dostať na hlavnú cestu na semafore neďaleko štadióna Svätého Pavla.

V tom sa však prihnali dvaja mladíci na skútri a rozbili mu ľavé predné okno na aute. Vzápätí už mal slovenský futbalista pištoľ pri nose, avšak zachoval pokoj a rozvahu. Rýchlo si dal dole z ruky hodinky značky Rolex a s týmto lukratívnym lupom sa násilníci uspokojili.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov