Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Paul Newman a Datsun 280ZX? Kus histórie!

Meno Paula Newmana je ťahákom aj desať rokov po jeho smrti. Pretekársky automobil Datsun 280ZX, v ktorom ikonický herec so slovenskými koreňmi získal v roku 1979 titul majstra sveta v šampionáte SCCA, smeruje do aukcie.

Newman, ktorého matka Terézia Fecková pochádzala z obce Ptičie neďaleko Humenného,  nebol len držiteľom Oscara a hollywoodskou „star“. Podobne ako herecký kolega Steve McQueen, bol posadnutý rýchlymi automobilmi, súťažnými okruhmi a rôznymi vytrvalostnými pretekmi.

Prečítajte si aj: Mercedes-Benz 300 SL Gullwing po Paulovi Newmanovi už je predaný!

Na rozdiel od svojho slávneho kolegu, ktorý dával prednosť výnimočným vozidlám na prvým pohľad, Newman sa často vozil v nenápadných automobiloch. Tie však pod kapotou zvyčajne ukrývali špeciálne upravené a výkonné agregáty.

Prečítajte si aj: Porsche 935 po Paulovi Newmanovi predali v aukcii za 4,32 milióna eur

Newman bol rovnako ako McQueen skvelým profesionálnym pretekárom, ktorý vyhrával preteky vo veku, keď sa mnoho ľudí bojí vôbec sadnúť za volant. Už koncom 70. rokov minulého storočia bolo jasné, že Newman nie je len nejaká protekčná celebrita v súťaži.

Prečítajte si aj: Preteky 24 h Le Mans odštartuje Rafael Nadal!

Vďaka triumfu z roku 1979 v americkom šampionáte cestných automobilov SCCA na vozidle Datsun 280ZX dosiahol pre japonskú značku Nissan historický úspech. Navyše, v rovnakom roku sa zúčastnil aj na slávnych pretekoch 24 hodín v Le Mans, ktoré patria k tým najnáročnejším vytrvalostným podujatiam.

Prečítajte si aj: 24 h Le Mans: Toyota do histórie aj s Alonsom

Spoločne s majiteľom tímu Kremer Racing Dickom Barbourom a pilotom F1 Rolfom Stommelenom dokázal priviezť ich Porsche 935 do cieľa na druhom mieste v celkovom hodnotení, pričom vo svojej triede nenašli premožiteľa. Newman dosiahol tento športový úspech vo veku 54 rokov!

Bol to jeden z vrcholov jeho športovej kariéry, ale rozhodne nie jej koniec. Pri pretekaní zostal a v priebehu osemdesiatych rokov nazbieral ďalšie dva poháre SCCA a štartoval v celej rade najrôznejších pretekov vrátane legendárnych pretekov 24 hodín v Daytone.

Prečítajte si aj: Kultové modely od Porsche, ktorým podľahli aj James Dean a Steve McQueen

Jeho príbeh v automobilových pretekoch sa však začal takmer o štyri dekády skôr, keď kývol na úlohu jazdca Franka Capuya vo filme „Víťazstvo“ (Winning). Ako sám tvrdil, odmietol kvôli tomu dva filmy s vyššími honorármi, len preto, že mu „Víťazstvo ponúklo šancu naučiť sa šoférovať pretekárske auto.

Netrvalo dlho a spoločne s hereckým kolegom Robertom Wagnerom začali navštevovať slávnu pretekársku školu Boba Bonduranta. Newman, ktorý bol podľa vlastných slov spočiatku príšerný, postupne začal prejavovať známky talentu. Herectvo sa pomaly stávalo menej dôležitou súčasťou života, vďaka ktorej mohol zaplatiť účty.

Prečítajte si aj: Nový Ford Mustang Bullitt? Legendárny Steve McQueen by neváhal! 

Teraz smeruje do aukcie jeho spomínaný Datsun 280ZX, s ktorým nebohý herec počas víťaznej sezóny 1979 ovládol sedem podujatí. Automobil má typickú modro-bielo-červenú farebnú kombináciu s číslom 33 na kapote.

Japonské kupé z konca sedemdesiatych rokov minulého storočia je inak osadené radovým šesťvalcom s objemom motora 2,8 litra. K dispozícii je štvorstupňová manuálna prevodovka, ktorá prenáša výkon na zadné kolesá, pričom pretekárske pneumatiky Good Year aj kolesá Gotti sú pôvodné.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov