Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Preteky 24 h Le Mans odštartuje Rafael Nadal!

Vytrvalostné preteky automobilov 24 h Le Mans stále majú svoj lesk. Svojho času sa dokonca dostali aj na filmové plátno. Už najbližší víkend (16.-17. júna) sa v krajine galského kohúta uskutoční prestížne podujatie v rámci super sezóny FIA WEC 2018/2019, ktoré ozdobia aj známe mená z „efjednotky“.

Na okruhu de la Sarthe bude veselo. Najslávnejšie vytrvalostné preteky na svete v sobotu slávnostne odštartuje španielsky tenista a čerstvý víťaz Roland Garros Rafael Nadal. Na 24 h Le Mans už ide v podstate o malý rituál, pred Nadalom sa dostalo rovnakej pocty napríklad hercovi Bradovi Pittovi.

Nadal sa netají svojou slabosťou pre silné a výkonné automobily. „Teším sa, až sa zoznámim s veľkolepým športom, pilotmi a celým tým kolotočom okolo toho,“ uviedol aktuálny jedenásťnásobný šampión parížskeho grandslamového turnaja.

A čo má podľa neho motorizmus a tenis spoločné? „Konkurenčné prostredie a výzvy. To sú dôvody, prečo som si takú šancu nenechal újsť. Môžem vás uistiť, že si so zástavou v ruke dám záležať. Bude to pre mňa veľká česť,“ dodal aktuálne druhý svetového tenisového rebríčka ATP.

Prečítajte si aj: Alpine si pripomenulo triumf na pretekoch 24 hodín Le Mans

Šéf organizačného výboru pretekov 24 h Le Mans Pierre Fillon vysvetlil, prečo padla voľba práve na Nadala: „Pretože je vynikajúci vo svojom odvetví, protože je talentovaný, férový, bojovný a má za sebou skvelú kariéru. Rafael Nadal uznává hodnoty, ktoré sa zlučují s vytrvalostným súťažením.“

Najväčším papierovým favoritom na prvenstvo v tohtoročnej „dvadsaťštyrihodinovke“ je tím Toyota, ale história už neraz dokázala, že realita býva často iná. V každom prípade sa motoristickí priaznivci majú, na čo tešiť, napokon na štart pretekov sa dostavia viacerí ex-piloti z pretekov F1.

Ozdobou pretekov 24 h Le Mans by mal byť dvojnásobný majster sveta v „efjdnotke“ Fernando Alonso zo Španielska, ktorý bol najrýchlejší už počas testov na Le Mans. Alonso bude hájiť farby stajne Toyota v triede LMP1 a jeho cieľom je zisk tzv. „Triple Crownu“.

Okrem Alonsa predvedú svoje schopnosti a kvality aj ďalší jazdci so skúsenosťami z F1 ako taliansky Švajčiar Sébastien Buemi, Japonec Kazuki Nakadžima, svetový šampión z roku 2009 Jenson Button z Veľkej Británie, Brazílčan Bruno Senna, či Kolumbíjčan Juan Pablo Montoya.

Ikonické preteky vo Francúzsku však nie sú žiadnou detskou zábavkou. Majú aj svoje obete. Od roku 1923, keď sa konal prvý ročník, tam zomrelo 23 pretekárov. Úplne prvou obeťou bol André Guilbert, ktorý skonal cetou na okruh pri dopravej nehode.

Pred piatimi rokmi sa zabil zatiaľ posledný pretekár Allan Simonsen z Dánska, ktorý vo vysokej rýchlosti nezvládol svoj Aston Martin Vantage V8 v zákrute Tertre Rouge. Stalo sa tak 16 rokov po poslednom predchdzajúcom úmrtí Sébastiena Enjolrasa.

Prečítajte si aj: Peugeot zvažuje návrat na preteky 24 hodín Le Mans

K najväčšej tragédii a masakru v bradatej histórii legendárnych pretekov 24 h Le Mans došlo v roku 1955. Francúzsky pretekár Pierre Levegh po kolízii s iným vozidlom vletel do sektoru medi bezmocných divákov. Vtedy sa domov nevrátilo 84 ľudí vrátane samotného jazdca.

Vytrvalostné preteky 24 h Le Mans 2018 môžete sledovať už od stredy aj na televíznej stanici Eurosport. Známy športový kanál pripravil celkovo 38 hodín predsúťažného a pretekárskeho programu, ktorý na obrazovkách odštartuje už v stredu.popoludní o 16 h voľným tréningom. Večer v ten istý deň o 22 h je na programe dvojhodinová prvá časť kvalifikácie.

Najzaujímavejšie momenty z pretekov 24 h Le Mans 2017:

Program pretekov 24h Le Mans 2018:
/Streda, 13. júna/
16.00 – 20.00 h: voľný tréning
22.00 – 00.00 h: Prvá časť kvalifikácie
/Štvrtok, 14. júna/
19.00 – 21:00 h: Druhá časť kvalifikácie
22.00 – 00.00 h: Tretia časť kvalifikácie
/Sobota, 16. júna/
09.00 – 09.45: Warm-up
15.00 h: Štart hlavných pretekov 24h Le Mans
/Nedeľa, 17. júna/
15.00 h: Koniec pretekov 24h Le Mans

 

Oficiálny trailer k filmu Le Mans z roku 1971 v hlavnej úlohe s ikonickým hercom Steve McQueenom.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov