Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Anki Vector – chytrý asistent

Spoločnosť Anki, ktorá sa špecializuje na robotiku a umelú inteligenciu, oslovuje čoraz širšie spektrum zákazníkov. Dôkazom toho je aj robotický asistent Vector, ktorý je chytrejší ako starší brat Cozmo a jeho služby môžu využiť nielen deti.  

Cozmo je robotická hračka, ktorá je určená na zábavné vzdelávanie v oblasti vedy, technológií, inžinierstva a matematiky, pričom využíva plastové kocky na výuku základných konceptov programovania. Na nich predvádza, ako stroje reagujú na rôzne podnety.
Prečítajte si aj: Renault EZ-GO je čudesný robot na štyroch kolesách

O dva roky mladší Vector sa síce fyzicky podobá na svojho predchodcu, ale „vnútornosti“ už pracujú inak. Napokon, čerstvý prírastok do rodiny Anki je už plne automatický. Vector je totiž robot ovládaný umelou inteligenciou, ktorý je neustále pripojený na internet a dátové úložisko, takže funguje výlučne ako chytrý asistent.

Vector na fungovanie nepotrebuje aplikáciu a nie je navrhnutý pre priame programovanie užívateľmi. Pohybuje sa na “tankových pásoch” práve tam, kde ho majiteľ umiestni. Pritom sa učí poznávať svoje aktuálne okolie aj rozpoznávať ľudí a ponúka im prostredníctvom hlasového ovládania užitočné funkcie.
Prečítajte si aj: CES 2018: Honda zaujala robotmi aj autonómnou štvorkolkou 3E-D18

Robot si tak dokáže vďaka infračerveným senzorom naplánovať v týchto miestach a okolí pohyb. Súčasne jeho 120° stupňová kamera s rozlíšením 720p dokáže detekovať a identifikovať tvár užívateľov. Funkcia detekcie tváre mu pomáha zvyknúť si na rôznych ľudí a podľa toho odpovedať rôznymi spôsobmi na tváre, ktoré už skôr spoznal.

Vector, ktorý je vyrobený z plastu a kremíku, využíva mobilný čip Qualcomm Snapdragon. Svoje pocity a emócie vám dá najavo pomocou miniatúrneho farebného IPS displeja a reproduktora. Robot tak funguje podobne ako napríklad hlasová kontrola u Amazon Alexa, či virtuálni asistenti v prípade Siri a Google.
Prečítajte si aj: Prekvapenie od Volkswagenu? Robotický automobil Sedric

V praxi to znamená, že sa ho môžete pýtať na predpoveď počasia alebo ďalšie každodenné informácie, či si načasovať rôzne budíky. Spoločnosť Anki má v pláne obohatiť možnosti robota. Už na budúci rok by malo byť k dispozícii vývojárske prostredie umožňujúce jednoduchšie pridávanie funkcií užívateľom, ktorí si ich vedia sami naprogramovať.

Cena technického asistenta Vector je stanovená na 249 amerických dolárov. Ak chcete 20% zľavu (50 USD) pri nákupe, môžete si ho objednať na portáli Kickstarter do 30. septembra. V prípade nákupu dvoch exemplárov ušetríte ďalšie finančné prostriedky.
Prečítajte si aj: Čakáte na éru leteckých taxíkov? Bell Air Taxi vám ju priblíži!

Spoločnosť Anki vznikla v roku 2010 v San Francisco s jednoznačným zámerom poskytnúť deťom robotické technológie a sofistikované výrobky. Prvým produktom na zámorskom trhu bola pretekárska hra Anki Drive s programovateľnými autíčkami, ktorá sa predávala od roku 2013 v predajniach Apple v USA a Kanade.

O tri roky neskôr uzrel svetlo sveta spomínaný robotický asistent Cozmo. Ešte predtým sa však spoločnosť Anki zviditeľnila vďaka inteligentnej robotickej autodráhe Overdrive, ktorá dokáže osloviť nielen malé deti. A o čo vlastne ide v pretekárskej hre Overdrive s programovateľnými autíčkami?


V podstate ide o autodráhu, ktorá zahŕňa umelú inteligenciu. Tá sa postupom času učí ovládať monoposty pomocou smartfónu. Nechýbajú ani ďalšie „vychytávky“ a vylepšenia, vďaka ktorým by vás mali preteky na autodráhe Overdrive baviť viac, ako bežná autodráha.

Samotné pretekárske autíčka sa preháňajú po špeciálnej trati z PVC spojenej magnetmi a sú pripojené pomocou Bluetooth-LE. Pomocou softwaru a malých kamier dokážu autíčka vzájomne zistiť svoje pozície na trati a orientovať sa v tom, kde sa zrovna pohybujú a kde sa nachádzajú ich súperi.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov