Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO/Ženeva: Renault EZ-GO je čudesný robot na štyroch kolesách

Už v blízkej budúcnosti si budeme zvykať na nové varianty mestskej dopravy.

Automobilka Renault prekvapila na nedávnom autosalóne v Ženeve svojou kompletne elektrickou a autonómnou štúdiou s názvom EZ-GO. Podľa francúzskej predpovede by práve takto mohla vyzerať mestská doprava blízkej budúcnosti založená na spoločnom zdieľaní dopravného prostriedku.   


 

Strieborný robot na štyroch kolesách v tvare trapézy zaujme jedinými dohora výsuvnými širokými dvermi v prednej časti. Tiež spodná časť sa vyklápa pre jednoduchší prístup dovnútra. Nemá žiadnu kapotu, pretože ju nepotrebuje a zbytočne by ste hľadali napríklad aj posuvné dvere.


V sofistikovanom vozidle sedia oproti sebe na laviciach so samostatnými operadlami štyri osoby. V zadnom rohu na lavice nadväzuje pohovka pre ďalšiu dvojicu, takže miesta vytvoria polkruh v tvare písmena U.

Cestujúci sa cítia trochu ako v električke či autobuse, prípadne pri stole v reštaurácii, len ten samotný chýba. Tradičné usporiadanie interiéru však nehľadajte, podlaha je napríklad drevená. Do vnútra je možné nastúpiť s veľkým kufrom na kolieskach, zmestí sa aj maminka s kočiarom, vozičkári aj osoba s barlami.



Renault to s futuristickým konceptom, ktorý dosahuje maximálnu rýchlosť 50 km/h, myslí vážne. Senzory, lokácie, presná výpočtová technika. To všetko nájdete v jednom aute, v meste, v centralizovanom systéme. Všetko sa vyhodnocuje a upravuje tak, aby doprava bola čo najefektívnejšia.



Potenciálny zákazník si môže privolať auto buď cez telefónnu aplikáciu, alebo sa dostaví na tradičné miesto a stále miesto, kde jednoducho naťuká do obrazovky cieľovú destináciu, odklikne si svoju kartu a nastúpi do prednej časti auta nie zboku.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov