Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Autoškola v Kanade? Náročné praktické testy!

Všetko spustilo nevinné video na sociálnej sieti z nemenovanej kanadskej autoškoly. Na snímke je veľké SUV Ford Expedition, ktorého šofér obratne a v tempe absolvuje kužeľmi vytýčenú „hustú“ trasu. Cúvanie a otáčanie na minimálnom priestore je základnou podmienkou pre absolvovanie praktických testov v Kanade.   

V krajine javorových listov si môžu urobiť vodičský preukaz osoby od 16 rokov, pričom školáci sa môžu zúčastniť kurzu už od 15 a pol roka. Ak tam chcete žiť dlhšie, tak potom je kanadský medzinárodní „vodičák“ potrebný na cesty mimo severoamerický kontinent. Podľa Ženevského dohovoru z roku 1949 je tento preukaz platný v 150 krajinách sveta, ale potrebujete mať minimálne 18 rokov.

Prečítajte si aj: Kanaďan Latifi kúpil 10 % akcií McLaren Group

Ak chcete získať kanadský vodičský preukaz, budete musieť zájsť na najbližší register šoférov a vozidiel v kanadskej provincii, kde žijete. Najskôr dostanete písomný test, ktorý overí vaše znalosti cestnej premávky v Kanade. Po úspešnom zložení teoretických skúšok, prídu na rad praktické jazdy.

Prečítajte si aj: Užite si dovolenku!

Zaujímavé je, že jazdu s komisárom absolvujete v aute, v ktorom prídete. Faktom je, že spolujazdec tam v tom prípade nemá k dispozícii druhé brzdové pedále. Všetky poplatky na získanie kanadského „šoferáku“ na päť rokov stoja 160 CAD (105 eur).

Medzinárodný „vodičák“ má spravidla ročnú platnosť a rovnakú platnosť má potom aj v Kanade. Záleží však aj na zákonoch danej provincii.  Pokiaľ máte slovenský vodičský preukaz platný dlhšie ako 2 roky, tak dostanete po absolvovaní skúšok väčšinou buď normálny kanadský „šoferák“ a budete môcť samostatne riadiť auto bez dozoru osoby staršej ako 18 rokov alebo vám započítajú len 1 rok praxe.
Prečítajte si aj: Pozor na cukrovku za volantom!

Na získanie medzinárodného vodičského preukazu v Kanade budete potrebovať platný vodičský preukaz, ďalší doklad totožnosti, vyplnenú žiadosť o vydanie medzinárodného vodičského preukazu, pasovú fotografiu a zaplatený poplatok ( 2 eura).

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov