Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Pozor na cukrovku za volantom!

Počet diabetikov na Slovensku pribúda. Lekári len za vlaňajší rok prijali do ambulancií takmer 22 000 novo diagnostikovaných cukrovkárov. Odhaduje sa, že na Slovensku je približne dvesto tisíc diabetikov s vodičským preukazom. Práve tí sú podľa odborníkov rizikovou skupinou, nakoľko ide o stav, ktorý výrazne zasahuje do schopnosti bezpečne viesť vozidlo. Nebezpečný prejav, ktorý môže postihnúť nielen diabetických pacientov, je hypoglykémia. Je  to stav, keď hladina glukózy v krvi klesne pod kritickú hodnotu (pokles hladiny glukózy v krvi pod 3,3 mmol/l). Pacienti s touto diagnózou môžu byť v niektorých situáciách za volantom rizikoví. Ich zdravotný problém totiž môže ohroziť na cestách iných, alebo spôsobiť autonehodu. Nebezpečenstvo hypoglykémie totiž spočíva v zhoršení mozgovej činnosti. Následne sa dostavia symptómy ako potenie, búšenie srdca, bolesti hlavy či podráždenosť. Tieto stavy zhoršujú reakčné schopnosti vodiča a môžu tak zapríčiniť kolíziu v doprave.

Podľa štatistík Slovenskej diabetologickej spoločnosti je riziko spôsobenia dopravnej nehody pri pacientovi s ťažkou hypoglykémiou zvýšené  1,8- až 4-násobne. Práve z týchto skutočností vychádza a reaguje na ne nové nariadenie EÚ, ktoré od 1. januára 2018 sprísňuje vydanie a predĺženie platnosti vodičského oprávnenia. Ide o nariadenie EÚ za účelom zvýšenia bezpečnosti premávky. „Vodič – diabetik môže viesť vozidlo iba v stave, kedy mu nehrozí hypoglykémia,“ vysvetľuje riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Ján Ignaták. Smernica to vymedzuje dvoma bodmi. Ak si diabetik neuvedomuje nástup hypoglykémie, nerozoznáva jej príznaky a nerobí potrebné opatrenia, nemôže byť držiteľom vodičského preukazu. Druhým faktorom, kedy je šoférovanie obmedzené, je stav ťažkej, opakovanej hypoglykémie. V takom prípade nie je možné vodičský preukaz vydať ani obnoviť, kým neuplynú tri mesiace od poslednej príhody.

Zatajovať zdravotný stav sa nevypláca

V prípade, že diabetik zámerne zatajuje ťažkú hypoglykémiu svojmu diabetológovi len zo strachu, že príde o vodičský preukaz, škodí predovšetkým sám sebe. Nehovoriac o tom, že predstavuje nebezpečenstvo na cestách aj pre ostatných. Medzi lekárom a pacientom by mala panovať vzájomná dôvera a otvorený dialóg. Disciplína pri úprave hodnôt glykémie a kontinuálnej  liečbe je cestou k bezpečnej jazde, pripadne k opätovnému získaniu vodičského preukazu.

jp

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov