Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Užite si dovolenku!

Dovolenka s autom sa začína cestou. Aby bola tiež dovolenkou a nie martýriom, treba sa na ňu aj v časoch internetu dôkladne pripraviť.

Vyraziť na dovolenku do zahraničia v piatok večer len s kreditnou kartou je síce pekná predstava, no v praxi to môže priniesť kvantum problémov. Rozoberme si preto tému trocha podrobnejšie a predpokladajme, že autom pôjdete do nie astronomicky vzdialených krajín civilizovanej Európy.

dovolenka

Doklady

Cestovný pas do žiadnej z krajín Schengenskej dohody nepotrebujete, stačí platný občiansky preukaz. Ale – mať pas so sebou nezaškodí, pre istotu, keby ste jeden z dokladov stratili. Pozor, aj váš novorodenec musí mať svoj pas (môj 4- mesačný vnuk na policajnej fotke vyzerá ako Marťan, ale čo už) – veď občianku mu nikto nevydá. Pas nepotrebujete ani do Chorvátska či Švajčiarska. Autom najčastejšie navštevujeme susedné krajiny na čele s ČR, more Jadranské v Chorvátsku i Taliansku.

Doklady potrebuje aj vaše auto. Nezabudnite si doma „malý techničák“ a tiež zelenú kartu, ktorá je potvrdením zaplatenia Povinného zmluvného poistenia a tlačivo Správa o nehode. Ak nemáte havarijnú poistku, určite nie je zlý nápad si ju aspoň na dni zahraničnej dovolenky uzavrieť. A poistiť si napr. aj bicykle. Ak boli odcudzené pri riadnom zamknutí (z nosiča, zamknuté o zábradlie) a máte o odcudzení policajnú správu, máte v tom nešťastí vyhrané. Len si treba poistenie naozaj včas uzavrieť. Predpokladáme, že máte platnú STK a EK. Skontrolujte si svoj vodičský preukaz – najmä dobu jeho platnosti.

Ešte jeden doklad vrelo a z vlastnej skúsenosti odporúčam: pri prekračovaní Chorvátskych hraníc na služobnom aute, dovolenkovo nabalenom, chcel odo mňa tamojší colník potvrdenie majiteľa vozidla, že súhlasí, aby vozidlo prekročilo hranice krajiny, v ktorej je registrované. Pracoval som vtedy pre nadnárodný koncern a potvrdenie som preto mal – nielen kvôli dovolenke.

 

Povinná výbava

Pri ceste do zahraničia potrebujete prinajmenšom rovnakú povinnú výbavu vášho auta, ako na Slovensku. Rozhodne si zoberte rovnaký počet reflexných odevov (vesty), aký je počet členov posádky a majte ich vo vnútri, v dosahu. V mnohých krajinách bez nich z auta na ceste nikto nesmie. Samozrejmosťou musí byť predpisová lekárnička, výstražný trojuholník a rezerva, alebo lepiaca súprava. Na dovolenku rozhodne odporúčam koleso, poriadnu dieru súpravou nezalepíte. Či už vám, alebo inému, v núdzi môže prísť vhod lano, náhradné žiarovky, poistky. V niektorých krajinách sú drobné odchýlky od našich predpisov, ale to by v prípade dovolenkára nemal byť problém. Zoberte si dobrý hasiaci prístroj. Niekde je povinný, inde nie, ale keby niečo, ste pripravení.

Zóny v Nemecku

Mnohé nemecké mestá stanovili tzv. ekologické mestské zóny. Do nich smú vojsť len vozidlá vybavené príslušnou nálepkou na prednom okne. Tú môžete získať aj u nás. Za 13 € vám ju vydá Slovdekra. Na zaradenie vozidla do príslušnej emisnej triedy a vydanie plakety treba predložiť originál dokladu od vozidla, čiže tzv. veľký technický preukaz a nálepku vám vydajú na počkanie. Dokonca sa to dá zariadiť aj poštou. Nálepka v podstate potvrdzuje, ktorú emisnú normu vaše vozidlo spĺňa a značka na začiatku zóny v meste informuje s ktorou nálepkou do nej smiete vojsť. Ale – potrebujete ísť autom do centier?

Diaľničné známky

V ČR stojí 10 (30) dňová známka 310 (440) CZK, v Rakúsku 10 dní (2 mesiace) 9 (26 €), už majú aj elektronické. V Maďarsku 10 (30) dňová cca 11 (18) €, v Slovinsku 7 ! / (30) dňová 15 (30) €. V Slovinsku veľký pozor na ich čudnú tabuľku tarifov podľa výšky vozidla nad prednou nápravou! S touto výškou nad 1,3 m je cena dvojnásobná! Slovinci majú puntičkárske tabuľky a nepomôže vám ani svätená voda (opäť vlastná skúsenosť)! Mimochodom, nestačí doplatiť rozdiel, ešte vám dajú aj slušnú pokutu… Milujem Švajčiarsko, tam je cena ročnej známky (iná neexistuje, platí jeden kalendárny rok) 40 CHF odkedy sa pamätám, teda minimálne od roku 1991. Užiť slobody si ešte stále môžeme s osobným autom v Nemecku. Diaľnice zadarmo, rýchlosť na dosť úsekoch neobmedzená! Samostatnou kapitolou sú krajiny, kde mýto vyberajú za jednotlivé úseky diaľnic (napr. Chorvátsko, Francúzsko, Taliansko…). Ak sa dá, predplaťte si mýtne pomocou elektronickej „krabičky“, určite si ušetríte kvantum čakania na mýtnych bránach. Spôsob ich získania a podmienky sa však rôznia podľa krajiny, ale ľahko ich zistíte na webe.

Maximálne rýchlosti

Tabuľka platí pre osobné automobily do 3,5 t, rýchlosť v km/h

Krajina Obec Mimo obec Diaľnica Rýchlostná cesta
ČR 50 90 130 110
Rakúsko 50 100 130 100
Maďarsko 50 90 130 110
Chorvátsko 50 90 130 110
Nemecko 50 100 130 odporúčaná 130
Poľsko 50 90 130 100
Slovinsko 50 90 130 100
Srbsko 60 80 120 100
Švajčiarsko 50 80 120 100
Taliansko 50 90 130 110
Ukrajina 60 90 90
Francúzsko 50 90 130 110
Rumunsko 50 90 130 100
Grécko 50 90 120 100

 

Ako s peniazmi?

V dnešných časoch platobných kariet to máme o čosi jednoduchšie, ako kedysi. Úplne jednoduché je to v krajinách eurozóny. Lenže – Česko, Chorvátsko, Maďarsko… veď viete. Odporúčam čo naviac riešiť platobnou kartou. Zistite si, či vaša banka nie je súčasťou medzinárodnej siete a neumožňuje vám vyberať peniaze v bankomatoch krajín, kde funguje, bez poplatkov. Tá moja to umožňuje v ČR, Chorvátsku i Rakúsku. Pár drobných na zmrzlinu a pod., kde kartou nezaplatíte, však treba mať. Istejšie, ako vo vašej banke doma, ich nevymeníte. Aj tak je spravidla výhodnejšie vyberať z bankomatu, než využívať miestnu zmenáreň. V dovolenkových destináciách často „berú“ eurá aj tam, kde nie sú oficiálnou menou. Kurz asi nebude výhodný, ale pri kúpe maličkostí veľa prerobiť nemôžete a za to pohodlie to stojí. Pokiaľ ide o kartu, je dobré mať debetnú (napr. do obchodu, či pre bankomat) aj kreditnú (napr. v požičovni áut, pri rezerváciách). Dobrým riešením tiež je mať kartu, na ktorú si pošlete vždy len primerane nízku sumu. Ak vám ju ukradnú, či zneužijú, nezbankrotujete.

Príprava nadovšetko

Ako rád by som sám vždy dodržal všetko to, čo teraz budem odporúčať! Predovšetkým: nezačínajte mnoho sto kilometrovú púť autom unavení, nevyspatí a vystresovaní! Nepohádajte sa pred tým s manželkou, neznechuťte vopred deti. Snažte sa uložiť všetky veci mimo kabínu, aby v nej bolo čo najviac miesta a v prípade nehody, či prudkého brzdenia, vás lietajúce predmety neohrozovali. Vymyslite deťom zábavu, najlepšie spoločnú s rodičmi (pesničky, slovné hry, kto prvý uvidí more? a pod.). Starostlivo si naplánujte trasu, dostatok oddychu, miesta, kde si dáte kávu, či jedlo. Obstarajte si dobrú aplikáciu s navigáciou, ktorá vás vedie online a „vie“, kade je to momentálne najvýhodnejšie. No určite si so sebou zoberte aj klasickú aktuálnu mapu. Poskytne vám oveľa lepší nadhľad a možnosť strategickejšie plánovať. Vyzbrojte sa bezbrehou trpezlivosťou a láskavosťou. Na otázky typu „kedy tam už budeme“ a „prečo má brácho nohu na mojom sedadle“ odpovedajte s úsmevom a bez zvýšenia hlasu. Že nie ste svätý? Nuž, máte ideálnu možnosť začať cestu týmto smerom…

Pozrite si na internete, čím sa líšia predpisy v niektorých krajinách. Odporúčam stránky autoklubov, či už slovenských, alebo českých. Na nich nájdete podrobné a dobre spracované informácie o krajinách, ktoré pripadajú do úvahy i so súhrnom odlišností a odporúčaní. Dobrý trik: snažte sa správať v cudzine tak, ako väčšina domorodcov. Napríklad pri zápchach na diaľnici (kde vytvoriť uličku?), rýchlosti jazdy a pod. Že by ste to u nás cudzincom neodporúčali? To už nechám na vás.

dovolenka

Nezabudnite na auto!

Týmto sme možno mali začať: nepodceňte prípravu svojho auta, nech je akokoľvek moderné, či drahé. Ak už nič iné, uvážte, ako veľmi ho na dovolenku naložíte a dofúkajte pneumatiky na tlak primeraný zvýšenej záťaži. Ak tak neurobíte, pripomenie vám to prvé prudké brzdenie, či nečakane ostrá zákruta. A to už môže byť neskoro! Presvedčte sa, či máte kvapalinu v ostrekovačoch a vrelo odporúčam zobrať si so sebou fľašu s rozprašovačom a handru na umytie okna. Starý trik s dámskou pančuchou na odstránenie hmyzu funguje stále bezo zmeny! Stav oleja, brzdovej a chladiacej kvapaliny a pod. vám hádam skontrolovali na STK, ale doliať všetko na hornú hranicu pred dovolenkou nezaškodí. Alebo zájsť na hodinku-dve do servisu a nechať to na odborníkov.

Šťastnú cestu!

Zmyslom tohto článku nebolo priniesť nekonečné tabuľky a zodvihnutý ukazovák. Skôr inšpiráciu, kade pustiť tok myšlienok zameraných na prípravu dovolenky s autom a s rodinou. Ak sa vám podarí, aby aj cesta na dovolenku bola relaxom, či dokonca naplniť slogany „cesta je cieľ“, či „len lietať je krajšie“ – hlboko sa vám klaniam. Pretože pri súčasnej hustote dopravy, najmä vo vrcholnej sezóne, je to už takmer nemožné. Apropo, vyhnite sa sobote!

Text: Dalibor Klíma   foto: archív

Zaujímavé linky:

https://www.finance.sk/180004-cestovne-doklady-na-dovolenku/

https://www.finance.sk/182145-povinna-vybava-auto-slovensko-zahranicie/

https://www.finance.sk/180935-dialnicne-znamky-myto-poplatky-ceny-2018/

https://www.slovdekra.sk/stk/ekologicka-plaketa-pre-nemecko

http://www.uamk.cz/garaz/1331-ekologicke-plakety-v-nemecku

http://www.uamk.cz/informace/mezinarodni-turisticke-informace

https://www.finance.sk/179878-vyhodna-dovolenka-v-roku-2017-ako-platit-a-nepreplatit/

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov