Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rekord na Nürburgringu? Pre Type R nuda…

Honda Civic Type R sa po zdolaní Nordschleife rozhodla získať rekordy aj na iných významných okruhoch. Teraz jej za obeť padol Magny-Cours.

Chalani z Hondy si povedali, že mať na krku rekord zo Severnej slučky Nürburgringu  pre sériové autá s predným náhonom je síce pekné, ale príliš obyčajné. My celkom nesúhlasíme, pretože na čas 7 min 43,8 s sa nechytá ani kopec rýdzo športových áut s výkonom presahujúcim 400 koní. Honda Civic Type R má pritom „iba“ 235 kW (320 koní) a 400 Nm. Vyznačuje sa však vynikajúcou stabilitou a prepracovanou aerodynamikou s reálnym prítlakom. Koniec-koncov, aj preto Type-R vyzerá tak, ako vyzerá.

Rýchlejšia, než Focus RS

Každopádne, s jedlom rastie chuť, a tak vznikol projekt „Type R Challenge“. V rámci neho sa Honda Civic Type R pokúsi zdolať rekord pre sériové autá s predným náhonom na niekoľkých významných okruhoch. Tentoraz si to tím Hondy na čele s jazdcom Estebanom Guerrierim, ktorého poznáte z WTCR, namieril na francúzsky okruh Magny-Cours.

Ten sa vyznačuje ostrými vracákmi, dlhými rovinkami a rýchlymi šikanami. Type-R tu opäť zažiaril a s časom 2 min 1,51 s za sebou nechal autá ako Ford Focus RS, BMW M2 či dokonca Mercedes-AMG C63S kupé. A to už je čo povedať.

Slovami pilota

Esteban Guerrieri sa o Civicu Type R vyjadril nasledovne: Najlepšia vec na Type R je to, že vám dáva sebadôveru. Veľmi dobre reaguje a poskytuje vám dobrú spätnú väzbu. Ľudia hovoria, že Type R je dokonalý výkonný hot hatch a dnes sme dokázali, že ním skutočne je. Tento automobil posunul hranice toho, čo je možné dosiahnuť s predným náhonom.“ Najnovšia generácia si však výrazne polepšila najmä v oblasti komfortu. „Krása je v tom, že režim +R môžeme použiť na trati, potom prepnúť na režim Comfort a vyraziť domov.“

Type R Type R

Esá v rukáve

Samozrejme, že s Magny-Cours sa honba za rekordmi nekončí. Honda dokonca nestavila všetky svoje peniaze iba na jedného pilota. V talóne sú totiž významné jazdecké esá. V zostave jazdcov pre ďalšie pokusy o rekordy okruhov v rámci akcie Type R Challenge 2018 je bývalý svetový šampión Formuly 1 a súčasný jazdec NSX Super GT Jenson Button (UK), jazdec WTCR Tiago Monteiro (Portugalsko), hviezda NSX Super GT Bertrand Baguette (Belgicko) a legenda BTCC Matt Neal (UK).

Sme zvedaví, kde padne ďalší rekord.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov