Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


GFG Style Sibylla – posuvné predné sklo aj bizarné nasadanie

Atraktívny koncept pútal na tohtoročnom autosalóne v Ženeve pozornosť na prvý pohľad. Sedan Sibylla je výsledkom kolaborácie štúdia GFG Style a firmy Envision Energy, pričom nesie rukopis priemyselných dizajnérov Giorgetta & Fabrizia Giugiaro.

Pri výbere názvu pre futuristickú štúdiu sa autori inšpirovali rímskou mytológiou. Sibyla bola totiž veštkyňa, ktorá dokázala predvídať budúcnosť. Samotné slovo pochádza z latinčiny, kde sibulla znamená prorok. A aby toho nebolo málo a nešlo len o náhodný výber, tak treba dodať, že Giorgettova matka sa volala tiež Sibylla.

Elektrický koncept je dlhý viac ako päť metrov a na výšku meria 148 centimetrov. Okrem toho ponúka elektrický pohon, priestornú kabínu, sofistikovaný kokpit s displejom cez celú palubnú dosku, volant pripomínajúci „knipel“ dopravného lietadla alebo presklennú strechu, ktorá prišla o A-stĺpik. Samostatnou kapitolou je nastupovanie do auta, ktoré však v skutočnosti nie je také komplikované, ako vyzerá.

Pozorní motoristickí nadšenci si už určite všimli, že vozidlo v podstate nemá predný stĺpik. Ten tam nie je preto, že spodná časť dvierok sa síce otvára klasicky, ale čelné prehnuté sklo sa odsúva dopredu. Zadné dvere sú na tom podobne zvláštne. Spodok sa otvára klasicky, ale horná časť je vlastne „gullwingové“ krídlo.

Pod kapotou Sibylla ukrýva dokopy štyri elektromotory s celkovým výkonom 536 koní, ktoré zásobuje energiou akumulátor s kapacitou 100 kWh. Aj vďaka pohonu všetkých kolies potom dokáže zrýchliť z nuly na stovku za 4,5 sekundy a maximálna rýchlosť je stanovená na 200 km/h. Na jedno nabitie dokáže koncept absolvovať trasu dlhú až 450 km.

Mimochodom, Envision Energy je čínska firma zo Šanghaja, ktorá je doma v oblasti využívania alternatívnych zdrojov elektriny, jej distribúcie a uchovávania. Sibylla je teda samozrejme elektromobil, avšak funguje tiež ako zásobáreň elektriny pre domácnosť, alebo ak chcete tak pre celý energetický ekosystém.

-jj-

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov