Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volkswagen Dieselgate: možné riešenie situácie v USA

Vznetové motory od Volkswagenu, ktoré neplnia emisie NOX, už v Európe postupne jazdia do servisov. V USA však doteraz nevznikla obojstranná dohoda medzi automobilkou a jednotlivými štátmi. Predbežne však tomu môže byť koniec.

Už aj na Slovensku dostávajú vlastníci postihnutých vozidiel list s oznámením, ktorý im odporúča návštevu servisu a dohodnutie stretnutia. Tento list však nie je záväzný a preto je nad slnko jasné, že veľa majiteľov ho bude ignorovať.

V USA však zákazníci volajú po úprave softwaru aby ich vozidlá spĺňali emisné normy. Volkswagen nedávno predstavil dohodu s kalifornským sudcom, ktorá by mohla znamenať začiatok opravných prác.

Automobilka uviedla, že sa dohodla so sudcom Charlesom R. Breyerom z Kalifornie, ktorý udelil predbežný súhlas s dohodou o urovnaní. Opravy motorov 2,0 TDI vo vozidlách Audi a Volkswagen tak môžu začať.

V USA to znamená automobily Volkswagen Beetle (2013-2015), Golf (2010-2015), Jetta (2009-2015), Passat (2012-2015) a Audi A3 (2010-2013 a 2015). Automobilka začne s vyrovnávaním až po udelení schválenia od najvyššieho súdu, ktoré sa očakáva 18. októbra 2016.

Celá aféra okolo Dieselgate tak trvá už takmer rok. Podľa navrhovaného budú mať zákazníci na výber 2 riešenie. Prvým je odpredaj vozidla späť Volkswagenu alebo ukončenie lízingu bez pokuty za predčasné splatenie.

Druhým riešením bude pristaviť vozidlo na modifikáciu softwaru, ktorá bude zadarmo. Všetci zákazníci dostanú tiež odškodnenie od automobilky. Nám však stále zostáva nezodpovedaná otázka, prečo Volkswagen pristupuje ku svojim zákazníkom v USA odlišne, ako tu v Európe.

Zákazník na Slovensku nemá inú možnosť, ako upraviť si software a veriť, že ho automobilka ( obdobne ako predtým) nepodviedla. Volkswagen sa tiež snaží o schválenie technickej opravy pre motory 3,0 TDI. Príbeh tak stále pokračuje.

MM, Volkswagen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov