Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford Mustang s novým typom airbagu

Airbagy poznáme už niekoľko desaťročí a za ten čas prešli dlhú „cestu.“ Ich vývoj však stále nie je na konci a stále sa nájdu nové možnosti na vylepšenia. Jednou z nich je nový typ kolenného airbagu v novom Mustangu.

Prvý airbag, ako ho poznáme dnes, bol predstavený v Mercedese-Benz triedy S ako príplatková výbava v roku 1981. Vývoj napredoval rýchlym krokom a o niekoľko rokov neskôr predstavili spolujazdcov, bočný, hlavový alebo kolenný airbag.

Ford inovoval práve posledný menovaný typ airbagu a ponúkol ho ako sériovú výbavu v najnovšej generácii Mustangu. Novinka voči bežným kolenným airbagom šetrí miestom, čo umožní lepšie využiť priestor pre nohy.

Ford je tak prvým výrobcom, ktorý integroval airbag do dvierok príručnej skrinky. Automobilka doteraz v oblasti airbagov podala už 23 patentov. Airbagy sú dôležitou súčasťou pasívnej bezpečnosti a od začiatku používania zachránili tisícky ľudí.

Ford Mustang kolenný airbag

Nový airbag je integrovaný v odkladacej skrinke dverí, odkiaľ pri náraze patróna naplní vzduchový vak za niekoľko milisekúnd. Novinka má voči bežnému kolennému airbagu nižšiu hmotnosť v priemere o 65 %.

Celý airbag je dlhý 46 cm a široký len 28 cm. Bez problémov sa tak vošiel do dverí. Plynový generátor nafúkne vak za 23 milisekúnd a tlačí dvere smerom von z vozidla. Tým zväčšuje deformačnú zónu aj v prípade bočného nárazu.

Ford sa vyjadril, že nový typ airbagu otvára nový svet možností v oblasti vzduchových vakov. Nový Ford Mustang má v sériovej výbave 8 airbagov a získal najlepšie možné hodnotenie v oblasti bezpečnosti.

MM, Ford

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov