Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Honda Mean Mower V2 – najrýchlejšia kosačka na svete?

Úvodný úsmev vystriedal čoskoro rešpekt a uznanie. Jednou z ozdôb tohtoročného Festivalu rýchlosti v anglickom Goodwoode bola aj údajne najrýchlejšia záhradná kosačka na svete. Honda Mean Mower V2 naznačila, že avizovaná rekordná rýchlosť 241 km/h, je reálnou métou.

Japonská spoločnosť Honda je známa tým, že vlastné motory a pohony dodáva do pestrej palety svojich výrobkov od kosačiek na trávu až po privátne prúdové lietadlá. Záhradná kosačka Mean Mower V2, ktorá je poháňaná litrovým agregátom z motorky Honda CBR1000RR Fireblade, dosahuje výkon 141 kW (192 k) pri 13.000 otáčkach.

V tomto prípade ide medzi výkonom a hmotnosťou o ideálny pomer 1000 koní na jednu tonu. Na samotnú rekordnú jazdu si však ešte musíme počkať.

Dvadsaťtriročná súťažná pilotka, kaskadérka a bývalá britská majsterka v pretekoch motokár Jessica Hawkinsová však už v Goodwoode predviedla jazdu, ktorá nenechala nikoho na pochybách, že to s útokom na svetové rýchlostné maximum myslí vážne.

Prečítajte si aj: Trojkolka Honda ATC70 po M. Jacksonovi

Honda Mean Mower V2, pri výrobe ktorej technicky spolupracoval partner z britského seriálu cestovných vozidiel – Team Dynamics, je v podstate už jednomiestnou kosačkou druhej generácie.

Prvý stroj sa v roku 2014 zapísal do Guinessovej knihy rekordov, keď vyvinul maximálnu rýchlosť 188 km/h. Tento rekord prepísal o rok neskôr Nór Per-Kristian Lundefaret, ktorý na mašine Viking T6 “letel” rýchlosťou 215 km/h.

Kosačka Honda Mean Mower V2 dokáže pri svojej celkovej dĺžke 2,5 metra zrýchliť z pokoja na stovku za necelé štyri sekundy. Nainštalovaná je nová manuálna šesťstupňová prevodovka, pretekársky volant, brzdy a sedačka, kolesá s priliehavejšími pneumatikami a ďalšie drobnosti.
Prečítajte si aj: „Opičí“ motocykel Honda Monkey 125 je späť

Kosačka však musí okrem rýchlostného rekordu stále plniť aj svoju základnú funkciu, ktorou je kosenie trávnatých plôch. Práve preto má v zadnej časti elektromotor, ktorý poháňa nože z karbónových vlákien.

Festival rýchlosti v Goodwoode (The Goodwood Festival of Speed) sú tradičné preteky do vrchu, ktoré sa konajú v anglickom grófstve West Sussex. Súťažná trať je dlhá 1,86 km a má celkovo 9 zákrut.

Premiérový ročník usporiadal aristokrat Lord March (Charles Gordon-Lennox) v roku 1993 na svojom panstve v Sussexe. Traťový rekord vytvoril počas šiesteho ročníka Nick Heidfeld na vozidle McLaren MP4/13 a má hodnotu 0:41:6 min. Hoci oficiálne ide o preteky, celá akcia je skôr prehliadkou športových, pretekárskych súčasných aj historických automobilov. Súčasťou akcie je aj výstava historických vozidiel Cartier Style et Luxe.

Prečítajte si aj: Honda Accord, Volvo XC60 a Lincoln Navigator severoamerickými autami roka 2018

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov