Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VW a Ford budú spoločne vyvíjať dodávky

Vývoj osobných a úžitkových automobilov sa s nástupom nových predpisov a technológií predražuje a automobilky hľadajú spôsob, ako znížiť potrebné náklady. Pre zvýšenie výnosnosti investícií vznikajú dohody o spolupráci jednotlivých značiek, tak ako tomu je najnovšie v prípade automobiliek Volkswagen a Ford.

Už niekoľko desaťročí z podobnej spolupráce ťaží napríklad koncern Renault-Nissan a Opel, ktorí spoločne vyvíjajú vozidlá v ľahko úžitkovom segmente (napr. Opel Vivaro a Renault Trafic). Veľkí hráči na trhu, ktorými sú značky Ford a Volkswagen, však dlhú dobu pracovali samostatne.

Prečítajte si aj: Ford a elektrický protiútok, SUV aj pre Európu

Obe automobilky však podpísali „memorandum o porozumení“, čím spojili svoje know-how a sily. Novo vzniknuté partnerstvo bude mať za následok spoločný vývoj nových dodávok, k čomu sa radí aj navrhovanie nových platforiem a pohonov.

Prečítajte si aj: Hetrik pre Ford Mustang – opäť najpredávanejší športiak na svete

V pozadí nezostane ani postupná elektrifikácia, nakoľko sa inžinieri a technici chystajú hľadať riešenie, ako spaľovací motor nahradiť elektromotorom. V každom prípade ide výhradne o „vývojovú sekciu“. K žiadnemu finančnému prepojeniu nedošlo a rovnako sa tak nepresúvajú ani žiadne podiely.
Prečítajte si aj: Volkswagen chce údajne zmeniť logo! Ako bude vyzerať?

Automobilky len spojili svoje sily, aby mohli vzniknúť nové úžitkové automobily a vytvorili si tak konkurenčný náskok. Spolupráce dvoch dôležitých výrobcov dodávok by mohla mať dôležitý dopad na celý segment ľahkých dodávok. Doteraz veľkí konkurenti sa totiž chystajú monitorovať trh a na základe výskumu vykonávať nutné zmeny.
Prečítajte si aj: Štúdia pick-upu Volkswagen Atlas Tanoak ako sonda na zámorskom trhu

-jj-

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov