Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Citroën C5 X – Cesta je ako zrkadlo

Citroën C5 X vás prenesie do sveta, kde kilometre a čas strácajú váhu.

Keď sa obzrieme späť do minulosti, zistíme, že Citroën mal nejeden deň, keď dizajnéri popili pár fľašiek dobrého francúzskeho vína a poriadne uvoľnili uzdu svojej fantázii. A nemyslím teraz iba na legendárny Citroën DS, ktorý sa vo svojej dobe vymykal všetkému, čo bolo dovtedy známe. Aj nový Citroën C5 X sa vymyká zo všetkého, čo je dnes etablované, a aj z toho, čo nie je také štandardné. V prvom rade totiž zaujme extra vysokou svetlou výškou a na bielej karosérii vyniknú aj ochranné prvky typické pre SUV. SUV však nie je. Ako druhé vás upúta veľkosť – rázvor osí náprav je až 2 785 mm a celkovo meria Citroën C5 X na dĺžku 4 805 mm, čo sú rozmery limuzíny bezmála na úrovni BMW radu 5 či Mercedesu-Benz triedy E. Ani limuzína to však nie je. Skosená zadná časť zasa navodzuje pocit, že máte do činenia s kupé. Avšak ani kupé to nie je. Je to akýsi crossoverový shooting brake. A poviem, že v dnešnom svete, kde okrem SUV vlastne nič nemá šancu na úspech, ide Citroën správnou cestou. Navyše C5 X vyzerá veľmi dobre – elegantne a pritom tak trochu extravagantne.

Ulahodí a upokojí

Ale dizajn je len jedna stránka toho, prečo sa Citroën C5 X vymyká zo všetkého, čo je dnes etablované. Tá druhá je, ako jazdí. On vlastne ani nejazdí, doslova pláva. Ja už som vo veku, keď si dokážem vychutnať pokoj a keď mám také auto, veľmi rád napíšem, že jeho podvozok je veľmi príjemný, mäkký, výborne filtruje nerovnosti atď. Ale tu je to na celkom inej úrovni – ešte vyššej. Citroën C5 X má totiž ultrakomfortný podvozok, vďaka ktorému sa mi zdalo, akoby auto ani nebolo spojené s vozovkou, ale medzi kolesami a asfaltom bol ešte nejaký mäkký matrac či vzduchový vankúš. Na druhej strane sa mi v prvom momente zdalo, že pri rýchlych zmenách smeru auto pláva nielen na ceste, ale aj na podvozku. A principiálne je to aj pravda – rýchle zmeny nemá rado. Našťastie môžete to eliminovať tým, že si nastavíte športový režim, v ktorom podvozok stuhne. Garantujem vám však, že to budete robiť absolútne sporadicky – ak vôbec, pretože tá plavná jazda je nielen upokojujúca, ale aj prudko návyková. Neviem si predstaviť, prečo by ste si dávali auto do tvrdšieho režimu. Keby som chcel byť poet, povedal by som, že Citroën C5 X prechádza cez nerovnosti, ako by ho unášali myšlienky pokoja, ale aj keď mám byť faktografický, pokojne môžem povedať, že je skutočne málo nerovností, ktoré zacíti. Prechádza ich, akoby tam tie nerovnosti ani neboli. To platí pri jazde v priamom smere. V zákrutách už sa niektoré typy nerovností dokážu prebojovať ku karosérii. Priečnu silu skrátka silentbloky ramien evidentne nedokážu tak efektívne pohltiť ako kolmú. Pri takom komfortnom poňatí celého auta by som čakal, že odvaľovanie kolies bude lepšie odhlučnené. Nie je to hlučné, len som čakal viac – teda presnejšie povedané menej.

Na elektrinu aj 60 km

Testovaný model mal plug-in hybridný pohon, ktorý stojí na 1,6-litrovom preplňovanom benzínovom motore s výkonom 132 kW a dopĺňa ho elektromotor s výkonom 81,2 kW, pričom ich kombinovaný výkon je 165 kW (225 k). Hnacia sila sa prenáša cez osemstupňový automat s meničom na predné kolesá. A napríklad pri rýchlom odpichu z miesta chýba pohon 4×4, pretože vzhľadom na ultramäkký podvozok sa predné kolesá odľahčia a potom majú problém preniesť výkon na vozovku. Jednoducho pískajú. Na druhej strane Citroën C5 X vás nebude nijako vyzývať k tomu, aby ste boli z križovatky prvý. Naopak, bude vám to srdečne jedno. A bude vám srdečne jedno aj to, či prídete domov o pár minút skôr alebo neskôr. Skrz podvozok si jazdu budete užívať, čas aj kilometre strávené za volantom stratia váhu. Akumulátor má kapacitu 12,4 kWh, čo by malo vystačiť na dojazd v elektrickom režime 55 km. Keď budete chcieť, budete vedieť a budete mať aj podmienky, tak môžete na jedno nabitie najazdiť aj cez 60 km. Mne sa to podarilo. Spotreba v elektrickom režime sa mi pohybovala v rozmedzí 14 – 17 kWh/100 km. Samozrejmosťou je rekuperácia pri uvoľnení plynu, resp. brzdení. Chýbali mi však pádielka pod volantom, ktorými by som si vedel v niekoľkých stupňoch regulovať intenzitu rekuperácie, prípadne rekuperáciu vypnúť, aby sa auto čo najďalej dokotúľalo. Auto má v základe 3,7-kilowattovú vstavanú nabíjačku, testovaný exemplár mal za príplatok 500 eur 7,4 kW nabíjačku. Vďaka nemu trvalo nabíjanie na 50 kW nabíjacej stanici zhruba dve a pol hodiny. No aj pri najhoršom scenári – teda pri nabíjaní z domácej siete s 220 V a 8 A – nabijete akumulátor za 7 hodín a 5 minút.

Keď baterke dôjde šťava, auto automaticky prepne do hybridného režimu, v ktorom kombinuje prácu spaľovacieho motora a elektromotora. Pripomínam, že v akumulátore nikdy neklesne energia na nulu. Aj keby tak ukazoval palubný počítač, aj keď prestane ísť na elektromotor, aj tak je v akumulátore ešte šťava na hybridnú jazdu. Napríklad pri porovnaní s Toyotou Citroën využíva elektrický pohon v hybridnom režime menej. Napriek tomu som v hybridnom režime mával spotrebu 5,8 – 5,9 l/100 km, čo je vzhľadom na veľkosť auta super hodnota. Celkovo som vrátane jazdy na elektrickú energiu z nabitia najazdil 730 km a dosiahol priemernú spotrebu 4,7 l/100 km.

Druhý odhora

Na test sme mali odhora druhý najvyšší stupeň Shine, preto ma prekvapilo, že auto nemalo mnohé prvky. Nemalo elektricky ovládané ani ventilované sedadlá, dokonca aj vyhrievanie bolo za príplatok. Nemalo svetlá s funkciou vykrývania premávky a túto funkciu C5 X ani nemôže mať. Nemalo 4 kamery, 360-stupňový obraz pri cúvaní vytváralo z jednej kamery. Nemalo vedenie v jazdnom pruhu, iba vracania pri tendencii neúmyselného opustenia. Nemalo elektrické ovládanie veka kufra. Všetko sú to prvky, ktoré by auto takejto triedy malo mať už aj v nižších stupňoch výbavy. Súhlasím s tým, že musí byť nejaká „holotina“ bez nadstavbových technológií a ktorá je dostupná, no druhý stupeň odhora by už rozhodne mal zodpovedať charakteru auta ako takého. Na druhej strane, práve pre absenciu spomínaných prvkov si dokázal Citroën aj pri plug-in hybridnej verzii zachovať cenu pod hranicou 43 000 eur.

Stručne

Čo treba uznať

  • Ultrakomfortný podvozok.

Čo nám chýbalo

  • Niektoré prvky výbavy.

Čo nás prekvapilo

  • Spotreba v hybridnom režime 5,8 – 5,9 l/100 km

Citroën C5 X Plug-in Hybrid 225 ë-EAT8 Shine

Cena (základ/test)                                          30 990/45 200 €

Záruka                                                            4 roky alebo 60 000 km

Motor

Preplňovaný zážihový R4/16V + PHEV, zdvihový objem valcov 1 598 cm3, max. výkon 132 kW (181 k) pri 6 000 ot.min-1, max. krútiaci moment 250 Nm pri 1 750 ot.min-1. Elektromotor: 3-fázový synchrónny elektromotor, max. výkon 81,2 kW (110 k), max. krútiaci moment 320 Nm. Najvyšší kombinovaný výkon 165 kW (225 k), najvyšší kombinovaný krútiaci moment 360 Nm. Emisie CO2 29 – 30 g/km.

Jazdné výkony

0 – 100 km/h za 7,8 s, vmax = 233 km/h, energetická spotreba WLTP/test n.u./14 – 17 kWh/100 km, dojazd na el. energiu WLTP/test 55/~60 km; spotreba paliva WLTP/test 1,3/4,7 l/100 km.

 

Konektivita a batožinový priestor

  • 230 V – nie
  • AUX – nie
  • USB-A – nie
  • USB-C – 4×

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov