Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Cupra Formentor 2,0 TDI 150 4Drive 7DSG – Zjednotenie protikladov

Cupra Formentor je v ponuke aj s naftovým motorom. Aké je toto spojenie?

Cupra Formentor s financovaním cez CUPRA Financial Services

Štýlová Cupra Formentor s výhodným financovaním bez poplatkov a s nízkou akontáciou od 10 % do 40 %. Vypočítajte si Vašu splátku

Hoci je Cupra samostatnou značkou ešte len krátko, milovníci áut túto bývalú športovú divíziu značky SEAT roky dôverne poznajú. Označenie Cupra medzi motoristami vzbudzuje rešpekt, človek má pred očami dynamické a ostro ladené autá. Keď sa svetu pred dvomi rokmi ukázal prvý model samostatnej značky Cupra s názvom Formentor, mnohí ostali zaskočení, že ide o kompaktné SUV. Aj v rámci našich testov sme však už neraz dokázali, že Formentor je perfektne vyladené športové auto, ktoré svojimi schopnosťami na ceste nesklame ani náročných vodičov. Má však zmysel zvoliť si pod kapotu 150-koňový naftový motor, hoci aj s pohonom všetkých kolies?

Klame telom

Pri pohľade na auto zvonku vôbec nespoznáte, že ide o pomerne exotickú kombináciu. Sivá farba karosérie s názvom Magnetic Tech za 604 eur a 19-palcové disky Exclusive za 806 eur dodávajú autu krásne agresívny, ostrý a športový šmrnc. Mne sa Formentor páči azda najviac z celej modelovej ponuky značky Cupra a musím uznať, že vzbudzuje aj pozornosť okolia.

V interiéri sa nachádzajú kvalitné materiály, je tu dostatok miesta vpredu aj vzadu, do auta sa pohodlne nastupuje a k dispozícii sú všetky komfortné a bezpečnostné prvky, ktoré koncern VW Group aktuálne využíva. Jednoducho Cupra Formentor so všetkým, čo k tomu patrí.

Pohoďák v koži pretekára

Bolo pre mňa skutočne  zaujímavé sledovať, ako si pomerne bežný a nenápadný naftový dvojliter v praxi rozumie so športovo ladeným podvozkom a dynamickým charakterom auta. Pravdou je, že základ ostáva a Formentor je na ceste právom sebavedomý, má nízko položené ťažisko a ostré komunikatívne riadenie. V zákrutách aj na suchom asfalte dokáže citeľne zabrať pohon všetkých kolies, no zábava je limitovaná motorom.

Naftový dvojliter kombinovaný s automatickou prevodovkou je na bežné jazdenie dostatočne silný, ale nedá sa charakterovo porovnávať s benzínovými verziami. Vyhovujú mu oveľa nižšie otáčky a hoci mu sila rozhodne nechýba, namiesto športového fílingu sa odmení nízkou spotrebou na úrovni šiestich litrov. Úprimne poviem, že ja by som si diesel do Formentoru nezvolil, ale úplne rozumiem aj tým ľuďom, ktorí tak urobia. Dostanú krásne auto s nízkou spotrebou.

Čo treba uznať

  • Výborné komunikatívne riadenie.

Čo nám chýbalo

  • 200 koňový diesel v ponuke.

Čo nás prekvapilo

  • Výborný podvozok, aj keď nie je adaptívny.

Cupra Formentor 1,5 TSI 150 k 7-DSG – For(wo)mentor, alebo keď sa auto podarí

Cupra Formentor 2,0 TDI 150 4Drive 7DSG

Cena (základ/test) 28 980/38 470 €

Záruka 5 rokov alebo 100 000 km

Motor

  • Preplňovaný vznetový R4/16V, zdvihový objem valcov 1 968 cm3 , max. výkon 110 kW (150k) pri 3 250 – 4 200 ot.min -1 , max. krútiaci moment 360 Nm pri 1 600 – 2 750 ot.min -1 . Emisie CO 2  153 g/km.

Jazdné výkony

  • 0 – 100 km/h za 8,6 s, v max =203 km/h, spotreba WLTP/test 5,9/6,1 l/100 km.

Cupra Leon ST 310 k – Môj šampión!

Cupra Formentor s financovaním cez CUPRA Financial Services

Štýlová Cupra Formentor s výhodným financovaním bez poplatkov a s nízkou akontáciou od 10 %
do 40 %.

Model: Cupra Formentor 2,0 TDI 4Drive
Cena testovaného vozidla: 38 470 €
Typ financovania: CUPRA FLEXI (3 možnosti ukončenia financovania)
Akontácia: 40 % (15 388 €)
Výška úveru: 23 082 €
Spracovateľský poplatok: 0 %
Posledná navýšená splátka: 19 274 €
Dĺžka splácania: 48 mesiacov
Poistenie v splátke (Allianz): PZP, HP, GAP, poistenie čelného skla, náhradné vozidlo
Výška mesačnej splátky: 278 € vrátane poistenia – Kalkulácia platí pre právnickú osobu. Výška splátky sa môže meniť v závislosti od aktuálnej úrokovej sadzby. Viac info o možnostiach financovania vozidiel zn. CUPRA nájdete na stránkach koncernovej lízingovky www.vwfs.sk alebo u autorizovaných predajcov zn. Cupra.

Ikonky

  • 230 V – nie
  • AUX – nie
  • USB-C – 4×
  • Wi-fi – áno
  • Zrkadlenie – áno
  • Uhlopriečka: 10,00
  • Batožinový priestor: 450 dm3


Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov