Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Land Rover Defender 130: Predĺžený pre 8 osôb

Ikonická silueta Defenderu bola elegantne predĺžená o 340 mm.

Britská automobilka Land Rover ukázala svetu po trojdverovej a päťdverovej verzii Defender 90 respektíve Defender 110 ešte väčší rodinný model Defedener 130. Čerstvý prírastok do dobrodružnej partie je oproti svojim predchodcom predĺžený o 340 mm a pojme osem osôb.

Zjednodušene povedané Land Rover Defender 130 už prinesie súčasne nové dobrodružstvo hneď ôsmim ľuďom vo vnútri. Rovnako ako Defender 90 a 110 si aj nový karosársky variant 130 svoje meno vypožičal z pôvodnej famílie Defenderov a je inšpiroval sa najdlhším prevedením v ponuke. Dovoľuje zákazníkom bez problémov prepraviť až osem osôb v akomkoľvek teréne a je skvelou ukážkou širokého rozsahu schopností tohto vozidla.

Land Rover Defender 130 sa zvonku aj zvnútra vyznačuje viacerými vylepšeniami ako v oblasti dizajnu, tak aj technológií, ktoré jedinečným spôsobom vyvažujú komfort s obvyklou odolnosťou a schopnosťami automobilu. Pri príležitosti nedávnych osláv platinového jubilea britskej kráľovnej Alžbety II venovala značka Land Rover Jej Veličenstvu a Britskému červenému krížu na podporu svojich aktivít vo Veľkej Británii práve špeciálne upravený Defender 130.

Pred tým, než bude koncom tohto kalendárneho roku uvedený do prevádzky, budú na úprave Defenderu 130 spolupracovať inžinieri značky Land Rover so zástupcami charitatívnej organizácie, ktorej patrónkou je práve Jej Veličenstvo kráľovná. Spoločnosť Land Rover podporuje Medzinárodnú federáciu Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) už od roku 1954 a je hrdá na to, že stále udržuje aktívny kontakt s najväčšou humanitárnou organizáciou na svete.

Odborníci z globálnej základne vozidlového parku IFRC v Dubaji sa zúčastnili celosvetového testovacieho programu modelu pred jeho svetovou premiérou v roku 2019. „Nový Defender 130 prináša nový rozmer schopností našej najodolnejšej a najrobustnejšej rodiny vozidiel. Jeho priestranný interiér ponúka špičkové pohodlie až ôsmim osobám, čo rodinám prináša mnoho možností na dobrodružstvá, a špeciálne prvky designu navyše dotvárajú osobitý zážitok z nového Defenderu,“ dodal Nick Collins, výkonný riaditeľ Vehicle Programmes Land Rover.

Defender 130 disponuje vlastnou paletou farieb karosérie s novým exkluzívnym variantom Sedona Red, ktorá nechá vozidlo ešte viac vyniknúť. Karoséria je doplnená paketom Extended Bright Pack – dostupným ako doplnok ku existujúcemu paketu Bright Pack – ktorý zvýrazňuje design karosérie povrchovou úpravou Ceres Silver Satin okolo všetkých dielov dolnej časti karosérie a prednými a zadnými ližinami v prevedení Noble Chrome.

V interiéri sú pre všetkých cestujúcich vo všetkých troch radoch sedadiel pripravené premyslené úložné a komfortné riešenia. Vďaka tomu Defender 130 uspokojí potreby cestujúcich na všetkých sedadlách, hoci prostredné sedadlo v poslednom rade je skôr vhodné pre útlejšie postavy. Napriek tomu prístup do inak priestranného tretieho radu s tromi štandardne pohodlnými sedadlami je vo svetlom a vzdušnom interiéri bezproblémový.

Design interiéru sa vyznačuje novými variantami farieb a materiálov, ktoré umocňujú dojem a zážitok z jazdy v teréne. Najnovšie prepojené technológie a podvozkové systémy – vrátane nového, väčšieho dotykového displeja Pivi Pro s uhlopriečkou 11,4-palca, štandardne dodávaného elektronicky riadeného pneumatického odpruženia a systému Cabin Air Purification Plus, ktorý poskytuje maximálnu podporu a pohodlie pre výlety do terénu.

Ikonická silueta Defenderu bola kvôli zväčšeniu vnútorného priestoru vo všetkých troch radoch sedadiel v zadnej časti elegantne predĺžená o 340 mm bez toho, že by boli akokoľvek ohrozené terénne schopnosti vozidla. Elegantný profil umocňuje úplne nová červená farba karosérie Sedona Red, ktorá je exkluzívne určená pre Defender 130 a dodáva celkovému designu ešte väčšiu dávku sofistikovanosti. Všetky vozidlá sú štandardne vybavené panoramatickým strešným oknom, pričom druhé strešní okno nad tretím radom sedadiel je rovnako súčasťou výbavy všetkých Defenderov 130.

Aby zostal zachovaný charakteristický design zadnej partie Defenderu, vytvorili ostrovní inžinieri Land Roveru zadnú časť lode, ktorá pripomína decentné zdvihnutie zadnej časti karosérie. To zároveň maximalizuje bezkonkurenčné terénne schopnosti, ktoré zákazníci od Defenderu očakávajú, a zaručuje zadný nájazdový uhol 28,5 stupňa. Okolie zadných LED svetiel prepracovali tak, aby zostali zachované tri výrazné línie, ktoré definujú bočný profil Defenderu a zároveň sa ľahko smerom dozadu zdvíhajú. Strešné ližiny vo farbe Narvik Black sú súčasťou štandardnej výbavy.

-jj-, zdroj, foto a video: Land Rover

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov