Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lancia plánuje aj s elektrifikáciou

Lancia sa vráti. A to vo veľkom. Taliansky výrobca, ktorého ponuka je zatiaľ obmedzená na jeden model, a aj to len na niektorých trhoch, si v budúcnosti trúfa na smelé plány. Samozrejme, tie nie sú v rozpore so súčasnými trendmi. Základ je postavený na elektrifikácii.

To, že Lancia ešte úplne nezomrela, je známe, hoci sme ju už niektorí skoršie pochovávali.  Vedenie koncernu Stellantis v nej vidí potenciál, ktorého výsledkom budú v najbližších rokoch noví zástupcovia prémiového segmentu. Výrobca práve zverejnil detaily 10-ročného plánu, ktorý vstúpi do platnosti v roku 2024 s premiérou úplne novej Ypsilonky.

Lancia prežije, bude prémiová

Rovnako ako doteraz pôjde o typické mestské, štýlové auto s dĺžkou karosérie do 4 metrov, debutuje v spaľovacej verzii, no bude mať aj elektrickú verziu. Je to pochopiteľné, pretože budúcnosť Lancie, ako aj väčšej časti koncernu, je určite elektrifikovaná. Stať sa tak má v neskutočne krátkom čase, konkrétne už v roku 2026. To je termín, po ktorom Lancia nemieni predstavovať žiadne nové spaľovacie autá. Po ďalších dvoch rokoch, v roku 2028, chce ponúkať už len elektromobily.

Vyššie uvedené s najväčšou pravdepodobnosťou znamená, že crossover (Aurelia) aj kompakt (Delta) budú elektromobily. Prvý návrh má byť hotový v roku 2026, druhý v roku 2028. Zaujímavosťou je, že Taliani mienia ponuku koncipovať tak, aby pokryla kľúčové segmenty európskeho trhu hlavne v najvyspelejších krajinách EÚ. Lancia, ktorá v súčasnosti pôsobí len v Taliansku, má v úmysle rozširovať svoje aktivity, napr o Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Belgicko, Luxembursko a Holandsko.

Lancia Stratos a ženevská reikarnácia, z limitovanej edície sa vyrobí len 25 kusov

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov