Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Obchvat Košíc bude hotový o 3 roky. Verí tomu niekto?

Národná diaľničná spoločnosť zahájila výstavbu vyše 14 kilometrov dlhej rýchlocesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany slávnostným poklepaním základného kameňa stavby. Vo výsledku prepojí tento úsek diaľnicu D1 s rýchlostnou cestou R4. Zároveň bude úsek súčasťou medzinárodného koridoru Via Carpatia. Výstavba košickej R2 bude stáť približne 132 miliónov eur, financovanie je zabezpečené z prostriedkov EÚ.

Aktuálne budovaný košický úsek R2 začína v križovatke Košice – Juh napojením na už postavenú rýchlostnú cestu R4 a končí v mimoúrovňovej križovatke Hrašovík, ktorá sa pripája na D1 Budimír – Bidovce. Proces výstavby začal vytýčením staveniska, výrubom stromov, odlesnením, odstránením ornice a mačiny. Následne začnú prekladať existujúce inžinierske siete a pustia sa do zemných prác.

Ochrana životného prostredia je prioritou

V rámci kompenzačných opatrení je navrhnutá revitalizácia časti mokrade, upravia vodné plochy, jazierka a tône. Súčasťou stavby bude aj most určený pre prevedenie vody zo severnej na južnú časť mokrade a prepojenie populácie drobných stavovcov. Ďalším environmentálnym prvkom budú zriadené navádzacie bariéry pre žaby, aby sa im zamedzil vstup na vozovku. V úseku mokrade a v úseku mostu ponad Hornád budú vybudované zábrany proti kolíziám vtákov a netopierov.

Najlacnejšia diaľnica pre 450 000 Slovákov je stále mimo hru!

Tony zaujímavého textu na kosicenaokolo.sk

Za účelom transparentného informovania motoristickej verejnosti vytvorili špeciálnu webstránku. Na webe www.kosicenaokolo.sk budú dominovať najmä aktuálne informácie o postupe a progrese prác. Pre odbornú a laickú verejnosť budú prinášať exkluzívne videá z výstavby, ale aj rozhovory so stavebnými expertami podieľajúcimi sa na výstavbe tohto najdôležitejšieho dopravného diela na východnom Slovensku.

R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany v číslach:
  • 14,2 km
  • 13 mostov
  • 3 križovatky
  • 7,2 km protihlukových stien
  • 52 preložiek inžinierskych sietí
  • 2,5 miliónov m3 odkopanej a navezenej zeminy
  • 2 milióny ton odťaženého kameňa
  • 132,5 milióna eur

Zdroj a ilustračné foto: NDS

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov