Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz T alebo keď život vďaka autu naberá na veľkosti

Nová Trieda T: Mercedes-Benz rozširuje svoje portfólio modelov pre rodiny a ľudí, ktorí trávia svoj voľný čas aktívne.

Priestor pre celú rodinu – na zadnej lavici je dostatok miesta až pre tri detské sedačky. Veľký ložný priestor pre voľnočasové a športové dobrodružstvá. Posuvné dvere pre rýchle nastupovanie a vystupovanie alebo flexibilné nakladanie. Moderný dizajn, rozsiahla bezpečnostná výbava a všestranná konektivita. „Život naberá na veľkosti“: výrobca automobilov Mercedes-Benz prostredníctvom novej Triedy T prináša do segmentu súkromných malých vanov prvotriedny komfort a zároveň umožňuje atraktívny vstup do sveta značky s hviezdou pre všetkých, ktorí potrebujú veľký priestor. Celkom nový model v sebe spája viacúčelovosť a veľkú ponuku priestoru s vysokou úrovňou výbavy: od sériového infotainmentu MBUX a elektrickej parkovacej brzdy cez 17-palcové disky z ľahkej zliatiny (na želanie), systém KEYLESS GO alebo náladové osvetlenie až po čalúnenie sedadiel z imitácie kože ARTICO/MICROCUT a rozličné ozdobné prvky – nová Trieda T ponúka v tomto segmente rozmanité kľúčové prvky výbavy. Vďaka rozsiahlej sériovej bezpečnostnej výbave so siedmimi airbagmi a s množstvom asistenčných jazdných systémov je moderným, spoľahlivým spoločníkom pre rodiny a ľudí, ktorí trávia svoj voľný čas aktívne. Ceny začínajú pod 30 000 eur pre verziu T 160 s benzínovým motorom s výkonom 75 kW (102 k), manuálnou prevodovkou a v základnom variante.

 

Segment malých prémiových vanov v uplynulých rokoch výrazne narástol. Trieda T bola cielene vyvinutá pre rodiny a zákazníkov s orientáciou na voľný čas, ktorí potrebujú štedrú ponuku priestoru pre svoj každodenný život, ako aj pre víkendové výlety alebo športové aktivity a zároveň kladú dôraz na komfort a štýl.

Viacúčelovosť v elegantnom obale

Malý van je kombináciou kompaktných vonkajších rozmerov a veľkej ponuky priestoru. Trieda T s piatimi sedadlami je 4 498 milimetrov dlhá, 1 859 milimetrov široká a 1 811 milimetrov vysoká. Po tejto verzii bude nasledovať variant s dlhým rázvorom a až siedmimi miestami na sedenie.

Mercedes-Benz prináša v interiéri tohto vozidla novú úroveň kvality do segmentu malých vanov. Dosahuje úroveň kvality z úspešnej rodiny kompaktných vozidiel. Už sériová výbava okrem iného zahŕňa aj tieto prvky: infotainment MBUX so 7-palcovým dotykovým displejom a integráciou chytrého telefónu, multifunkčný volant s tlačidlami dotykového ovládania, klimatizácia, funkcia štartovania bez kľúča, združený prístroj s 5,5-palcovým farebným displejom, výškovo nastaviteľné sedadlo vodiča, uzatvorená príručná odkladacia skrinka, kryt batožinového priestoru, ako aj tašky na operadlách predných sedadiel. Tieto prvky výbavy dopĺňa osvetlenie interiéru v technológii so svetelnými diódami a v závislosti od výbavy aj náladové osvetlenie, ktoré obsahuje až osem farebných odtieňov (línie výbavy Style a Progressive).

Vysoká úroveň bezpečnostnej výbavy: množstvo asistenčných jazdných systémov a sedem airbagov sú už súčasťou sériovej výbavy

Nová Trieda T má čo ponúknuť aj pokiaľ ide o bezpečnostnú výbavu. Vozidlo je sériovo okrem monitorovania tlaku v pneumatikách a systému núdzového volania Mercedes-Benz vybavené množstvom asistenčných jazdných systémov. K týmto systémom patrí asistent rozjazdu na stúpaní, asistent jazdy pri bočnom vetre, asistent sledovania pozornosti ATTENTION ASSIST, aktívny asistent brzdenia s funkciou podpory prejazdu križovatkou, aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu, asistent sledovania mŕtveho uhla a asistent sledovania povolenej rýchlosti. Na želanie je k dispozícii balík asistenčných jazdných systémov, ktorý okrem aktívneho asistenta udržiavania odstupu DISTRONIC (na výber aj samostatne) obsahuje aj aktívneho asistenta riadenia. Vyšší komfort a bezpečnosť pri parkovaní a vyparkovávaní na želanie poskytne aktívny asistent parkovania so systémom PARKTRONIC a cúvacou kamerou. V kombinácii s ťažným zariadením (na želanie) je Trieda T vybavená aj asistentom stabilizácie prívesu. K vysokej úrovni aktívnej bezpečnosti okrem toho prispievajú aj voliteľné vysokovýkonné svetlomety s LED (súčasť sériovej výbavy v línii Progressive). Svojím širokým rozptylom svetla a farbou podobnou dennému svetlu poskytujú vyššiu bezpečnosť v noci. Navyše vyžadujú menej energie.

Aj v prípade záchytného systému patrí Trieda T k vozidlám, ktoré spĺňajú vysoké bezpečnostné štandardy značky Mercedes-Benz. Cestujúcich chráni celkom sedem sériovo zabudovaných airbagov. Napríklad stredový airbag sa pri prudkom bočnom náraze rozvinie medzi sedadlo vodiča a spolujazdca, čím dokáže znížiť riziko zrážky.

Myslelo sa aj na bezpečnosť najmenších cestujúcich: úchytky detskej sedačky podľa štandardu iSize s ukotveniami ISOFIX a TopTether sa nachádzajú na krajných zadných sedadlách a na sedadle spolujazdca. Vo vozidle je nainštalované automatické rozpoznávanie detskej sedačky, vďaka ktorému sa z bezpečnostných dôvodov odpojí airbag spolujazdca, keď na tomto sedadle sedia malí spolucestujúci. Podložka integrovaná v sedacej ploche na základe rozloženia hmotnosti zistí, či je namontovaná detská sedačka. Špeciálne detské sedačky s transpondermi nie sú potrebné. Pre štvrté dieťa je možné na strednom sedadle zadnej lavice upevniť podsedák. Ďalšiu ochranu malých cestujúcich ponúka detská poistka posuvných dverí a elektrického ovládania okien v oblasti zadných sedadiel (na želanie).

Moderné a výkonné motory s nízkou spotrebou

V čase uvedenia na trh sú pre dieselový aj benzínový motor k dispozícii dva výkonové stupne. Pre štvorvalcové motory je charakteristický dynamický ťah už pri nízkych otáčkach a optimalizované hodnoty spotreby. Pre ešte svižnejšie zrýchlenie, napríklad pri predchádzaní, ponúka dieselový model s výkonom 85 kW funkciu zvýšenia výkonu a krútiaceho momentu. Na krátky čas sa aktivuje výkon až 89 kW a krútiaci moment 295 Nm. Všetky motory sú kombinované s funkciou ECO štart-stop. Okrem šesťstupňovej manuálnej prevodovky je pre oba dieselové modely a pre výkonnejší benzínový model k dispozícii aj sedemstupňová dvojspojková prevodovka (DCT).

Prehľad ponuky motorov

Model T 160 d T 180 d T 160 T 180
Valce Usporiadanie/počet R4 R4 R4 R4
Zdvihový objem cm³ 1 461 1 461 1 332 1 332
Výkon kW/k 70/95 85/116 75/102 96/131
pri 1/min 3 750 3 750 4 500 5 000
Max. krútiaci moment Nm 260 270 200 240
pri 1/min 1 750 1 750 1 500 1 600
Spotreba paliva kombinovaná WLTP[6] l/100 km 5,3 – 5,9 5,5 – 5,9 6,7 – 7,2 6,6 – 7,3
Kombinované emisie WLTP[6] g/km 138 – 154 144 – 154 153 – 162 150 – 165
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h s 15,1 – 15,3 13,2 – 13,6 14.7 11,6-12,85
Maximálna rýchlosť km/h 164-165 175-177 168 183-184

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov