Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kia EV6 – Nedá sa zaškatuľkovať + VIDEO

Kia EV6 vyzerá na dnešné pomery tak trochu ako mimozemšťan, má aj nejaké nadpozemské schopnosti?

Ťažko ju niekam zaškatuľkovať, nie je to ani hatchback, ani kupé, ani SUV. Zároveň však má zo všetkých týchto tried niečo. Najviac mi pripomína Jaguar i-Pace, no dizajnéri Kie evidentne viac popustili uzdu svojej fantázii. Výsledkom je kontroverzný dizajn, ktorý buď milujete a nie je čo riešiť, alebo nie. Neexistuje nič medzi – žiadne trochu sa mi páči, trochu nepáči… Zo skúseností vravím, že sa takéto autá po čase dostanú pod kožu aj tým, ktorým sa spočiatku nepáčili. Takéto autá sú navyše potom trvácnejšie. To znamená, že sa páčia oveľa dlhšie ako tie prvoplánové – neokukajú sa tak skoro.

Predná časť kapoty prudko klesá, pod ňou je úzka zaslepená maska chladiča a testovaný exemplár – keďže je vo výbave GT-Line – má ostrejšie reznutý nárazník. Zaujme aj špecifický podpis denných svetiel, no najcharakteristickejší a zároveň najzaujímavejší dizajnový prvok začína až (alebo keď chcete „už“) na predných dverách. Je ním lišta pri prahoch dverí, ktorá pred zadnými kolesami začne stúpať, za blatníkom zadných kolies prechádza do skupinových svetiel a potom na veku kufra dokonca vytvára výraznú odtrhovú hranu. Samozrejmosťou je tiež výrazný strešný spojler a tu by som upriamil pozornosť na unikátnu vec – osvetlenie priestoru zadných dverí zo spojlera, ktoré zároveň efektne zvýrazní vydutý zadný blatník. Toto všetko sú prvky, ktoré viac či menej ukážu aj fotky, no jednu vec fotky neukážu – veľkosť auta. Pri osobnom kontakte začnete vnímať rázvor osí náprav 2,9 metra, veľké plochy, obrovitánske 20-palcové kolesá a v konečnom dôsledku aj šírku a výšku.

Bez kľučiek?!

Dnu sa dostanete cez zapustené kľučky, ktoré sa vysunú až po priblížení sa k autu s kľúčom. Poznáte to, „každý pohár vody je z kvapiek“, aj táto kvapka pomáha šetriť energetickú spotrebu a predlžovať dojazd. Zapustené kľučky navyše vyzerajú cool a „očisťujú“ dizajn auta od „zbytočností“. V skutočnosti však majú aj tienistú stránku – nedajú sa poriadne uchopiť, čo je problém už pri bežnom otváraní, nieto ešte v prípade havárie, keď sa dvere zaseknú a na ich otvorenie treba poriadne zatiahnuť za kľučku.

 „Na prvú“

Kým exteriér polarizuje ľudí, interiér sa bude väčšine ľudí páčiť na prvý pohľad. Celá prístrojová doska sa totiž nesie v duchu horizontálnej štruktúry s výraznými hranami, čo je v súlade s aktuálnym trendom. Dominantou sú dva 12,3-palcové displeje, ktoré spolu vytvárajú jeden obrovský širokouhlý, ale zakrivený displej. Dotyková časť je mierne zakrivená a natočená smerom k vodičovi. K vodičovi je natočená aj multifunkčná dotyková lišta pod ňou. V jednej polohe sa z nej ovláda klimatizácia, v druhej audiosystém. Pri prepínaní medzi oboma týmito funkciami sa menia nielen úlohy dotykových tlačidiel na displeji, ale aj úlohy otočných ovládačov. Vo funkcii ovládania klimatizácie slúžia na zmenu teploty vpravo a vľavo, vo funkcii ovládania audiosystému slúžia na ovládanie hlasitosti a vypínania, resp. na prehadzovanie skladieb či rozhlasových staníc. Dokonca si môžete vymeniť medzi sebou úlohu ľavého a pravého otočného ovládača. Pre mňa osobne je najpútavejším dizajnovým prvkom interiéru plávajúca stredová konzola s tlačidlom „štartovania“ motora a voličom prevodovky. Oblúk nad štartovacím tlačidlom, ktoré vystupuje z línie konzoly, imitácia lešteného hliníka, podsvietená lištička, klavírny lak – všetko to vyzerá skvelo. Zvyčajne mám problém s otočnými ovládačmi prevodovky, ale v tomto prípade mi to vôbec nevadí, dokonca sa mi to páči. Z prednej strany konzoly sú dotykové tlačidlá vyhrievania, resp. ventilácie sedadiel a vyhrievania volantu. Musím sa však priznať, že sa mi občas stávalo, že pri ovládaní klimatizácie cez už spomínanú dotykovú plôšku som nechtiac aktivoval niektorú z funkcií vyhrievania či ventilácie. Vyzdvihnúť musím, že polička bezdrôtového nabíjania mobilu je chladená, takže sa vám mobil nebude prehrievať. Mám niekoľko postrehov, prvým je, že impulzné ovládanie, resp. ovládanie s dobehom majú iba predné okná, zadné nie. A to je pri tom, kam Kia s týmto modelom mieri, navyše pri tomto konkrétnom modeli, ktorý aktuálne predstavuje druhú najdrahšiu alternatívu odzhora, absolútne neakceptovateľné.

Nechýbajú odkladacie priehlbne na nápoje, na drobnosti atď., takže všetky bežné veci máte kam odložiť. Super je schránka pod plávajúcou konzolou. Priamo po bokoch konzoly sú háčiky na zavesenie ušiek tašky, ktorú by ste si tam uložili.

Viac komfortná než športová

Zvonka pôsobí Kia EV6 športovo, no posed je skôr komfortný než športový. Je to dané tým, že aj v najnižšej polohe sedíte relatívne vysoko, ale aj tým, že sedadlá sú „kreslového“ typu, nie však veľkosťou, ale tvarovaním. Musím povedať, že hoci meriam iba 177 cm, už aj ja som mal nad hlavou miesta tak akurát. Áno, uvedomujem si, že vyšší ľudia budú sedieť ďalej od volantu, čím sa dostanú do otvoru strešného okna, kde je tá výška vyššia a pravdepodobne budú mať aj operadlo viac sklonené, no nič to nemení na situácii, že miesta nad hlavou je tak akurát. To je daňou za kombináciou elegantného dizajnu nie príliš vysokej karosérie a akumulátora pod podlahou. Chválim, že hlavová opierka je nastaviteľná v oboch smeroch. Zaujímavosťou oboch predných sedadiel je tzv. relaxačná funkcia. Na dvojnásobné stlačenie jediného tlačidla sa celé sedadlo odsunie dozadu, upraví sa poloha sedáku, operadlo sa sklopí dozadu a vy môžete pohodlne odpočívať. Ideálne počas nabíjania na dlhších cestách a podľa mňa to bude top funkcia pre taxikárov. A prečo musíte stlačiť tlačidlo dvakrát? Po prvom stlačení vás auto vyzve, aby ste skontrolovali, či nemáte za sebou niekoho alebo niečo, druhým potvrdzujete, že ste priestor za vami skontrolovali a sedadlo sa môže sklopiť.

Vzhľadom na rázvor osí náprav 2,9 metra máte aj vzadu kráľovský priestor na nohy. Chodidlá si však pod predné nezasuniete a sedák je nízko, takže kolená máte relatívne skrčené a stehná nemáte podopreté. Na druhej strane si môžete upraviť sklon operadla a zo zadnej strany predných sedadiel nájdete USB-C konektory a pod zadnými sedadlami 230 V konektor.

520 + 52

Kufor má objem 520 litrov, čo nie je veľa. Priestor je navyše plytký a ani dvojité dno nie je hlboké. Využiteľnosť však môžete zvýšiť vzpriamením operadiel zadných sedadiel – samozrejme, na úkor komfortu pasažierov. Boky kufra sú plastové a plast ako taký je všeobecne náchylný na poškriabanie. Veci, ktoré využívate menej často, môžete uložiť do odkladacieho priestoru pod prednou kapotou. Ten má v spojení s pohonom zadných kolies 52 litrov. To číslo neznie veľkolepo, no v skutočnosti, keďže priestor je prísne obdĺžnikový, je dobre využiteľný a vmestíte tam napríklad nabíjacie káble, trojuholník, súpravu na opravu defektu, ale trebárs aj snežné reťaze…

Naša Kia

EV6-ka je aktuálne dostupná s dvoma veľkosťami akumulátora, pohonom 2WD a 4WD, motormi s výkonmi 125, 168, 173 a 239 kW a v troch stupňoch výbavy. My máme verziu s väčším akumulátorom so 168-kilowattovým motorom na zadnej náprave vo verzii GT-Line. Akumulátor má nominálnu kapacitu 82,5, z toho využiteľných je 77,4 kWh, čo by malo vystačiť na dojazd 528 km. A to už podľa protokolu WLTP. V zimných podmienkach pri teplote okolo nuly a bez toho, aby som sa akokoľvek obmedzoval rýchlosťou, jazdným štýlom a tiež s tým, že som sa nevyhýbal ani diaľnice, mi palubný počítač po nabití doplna zakaždým indikoval dojazd okolo 390 – 360 km. V lete to bude výrazne cez 400 km. Postreh číslo 2: so 77,4 kWh baterkou môže EV6-ka ťahať príves s 1 600 kg, s 58 kWh akumulátorom je ťažná kapacita 750 kg.

Súčasť ekosystému

Elektromobil má význam, keď ho máte kde nabíjať.  Ak máte wallbox a môžete si ho nabíjať v noci, resp. za lacnú elektrinu. Z 11-kilowattového wallboxu nabijete akumulátor z 10 na 100 % za 7 hodín a 20 minút. Samozrejme, môžete si nastaviť, kedy, akým prúdom a do akej kapacity sa má akumulátor nabíjať… Mimochodom, pre čo najdlhšiu životnosť by ste mali akumulátor nabíjať bežne na 80 %, na 100 % len pri dlhších jazdách. A podobne je to s nabíjaním, bežne by ste mali využívať pomalé nabíjanie AC na wallboxe. Rýchlonabíjanie by ste mali využívať na cestách. A práve v tom je Kia EV6 výnimočná, pretože dokáže pracovať aj s 800-voltovou sieťou, takže akumulátor môžete nabíjať aj na ultrarýchlej nabíjacej stanici s výkonom až 240 kW. Z 10 na 80 % tak dobijete akumulátor za 18 minút. Keď sa na to pozriem z opačného uhla pohľadu, tak za každých 5 minút dobijete energiu adekvátnu na zhruba 100 km jazdy. Na najčastejšie dostupných verejných nabíjacích staniciach, ktoré majú výkon 50 kW, si akumulátor z 10 na 80 % dobijete za 73 minút. Tieto údaje sú pre ideálne podmienky, reálne sa tie údaje budú trochu líšiť, najmä v závislosti od teploty. Kryt konektora sa otvára a zatvára elektricky, štyri diódy znázorňujú úroveň nabitia akumulátora.

EV6 je prvým elektromobilom Kie, ktorý je vyvinutý od počiatku výhradne ako čistý elektromobil. Navyše k nemu pristupovali ako k súčasti celého ekosystému. Môžete z neho napájať v zásade akýkoľvek spotrebič na 230 voltov, a to priamo v kabíne (napríklad notebook) aj zvonka cez adaptér (elektrický gril, e-bajk…), môžete z neho nabiť kamarátovo vybité auto, môžete z neho vracať energiu do siete. Aký to má význam? Keď viete, že auto nebudete potrebovať alebo budete potrebovať menej energie, tak si cez noc nabijete auto lacnou energiu a cez deň v špičke zasa prebytočnú energiu vrátite do siete – do svojho domu. Tak ušetríte. Samozrejme, môžete si nastaviť, do akej miery sa má auto vybíjať.

Nebrzdiť!

Ku 168 kW sa pridružuje 350 Nm, čo sú slušné údaje aj pri hmotnosti auta presahujúcej 1,9 tony. Obzvlášť, keď si uvedomíte, že elektrický výkon je celkom iný ako výkon benzínových či dieselových motorov. Odpich z miesta je síce v prvom momente utlmený, no potom je záťah elektromotora silný naprieč celým otáčkovým spektrom a na pridanie plynu z akejkoľvek rýchlosti reaguje elektromotor okamžite a silno. Samozrejmosťou sú tri jazdné režimy – Eco, Normal a Sport. V Kii EV6 si môžete nastaviť zvuk motora a zaujímavé je, že ho môžete aj úplne vypnúť. Pozor, to vôbec nie je samozrejmé, veľa elektromobilov vytvára minimálne do 30 – 50 km/h nejaký umelý zvuk, ktorý vlastne zabíja to, o čo sa konštruktéri snažili desaťročia – o čo najtichšie auto. EV6-ka má štandardne tepelné čerpadlo, ktoré znižuje energetickú spotrebu najmä v zime – podľa tlačových správ o 19 %. O toľko je väčší dojazd, ako by bol bez tepelného čerpadla. Ja som v miernych zimných podmienkach pri teplote okolo 0 °C, v zmiešaných podmienkach a bez obmedzovania sa dosahoval priemer 22,2 kWh/100 km.

Na rekuperáciu máte 4 stupne plus plachtenie bez rekuperácie, medzi ktorými meníte pádlami pod volantom. Správnym využívaním jednotlivých stupňov – najmä správnym využívaním plachtenia – môžete značne predĺžiť dojazd. Odstupňovanie intenzity rekuperácie medzi jednotlivými úrovňami je približne rovnomerné. Vo štvrtom stupni je rekuperácia už taká intenzívna, že pri rozumnej a predvídavej jazde si v ňom vystačíte bez brzdového pedála, dokonca ani na zastavenie nepotrebujete brzdiť. V 4. stupni totiž EV6 rekuperuje silno až do úplného zastavenia a navyše ostane stáť aj bez toho, aby ste šliapli na brzdu.

Podvozok

Kia hovorí, že hmotnosť na nápravy je rozložená v pomere 53:47, čo je teoreticky predpokladom neutrálnych jazdných vlastností. Pravda je taká, že Kia EV6 je na hrane pretáčavá a nie je to pohonom zadných kolies. Aj bez pridávania plynu sa vie zadná časť auta vybrať bokom. Samotný podvozok je pomerne tvrdý, no nevnímate to nepríjemne, pretože nerovnosti tlmí mäkko, a to tak z hľadiska akustiky, ako aj spôsobu prenosu rázov do karosérie. A je dobre odhlučnený, aj čo sa týka hluku odvaľovania kolies.

Bezpečnosť

Vo verzii GT-Line má EV6 všetky možné bezpečnostné systémy. Vrátane adaptívneho tempomatu s funkciou Stop & Go s vedením v jazdnom pruhu. Vyzdvihol by som head-up displej s funkciou varovania na nebezpečenstvá – napríklad aj na auto, ktoré vás predbieha. Ani sa nemusíte pozrieť do zrkadla a včas o ňom budete vedieť. Zaujímavosťou je tiež automatické parkovanie na diaľkové ovládanie – čo pri šírke auta a normách parkovacích domov určite oceníte. Dokáže to urobiť do alebo z kolmého či pozdĺžneho parkovacieho miesta a keď zaregistruje prekážku, tak auto zastaví samo. K full LED svetlám s funkciou vykrývania premávky však mám výhrady. Stretávacie svetlá sú ešte ako tak, no diaľkové sú slabé, navyše premávku vykrývajú s veľkou rezervou okolo auta a často to robia aj neskoro. Mnohí vodiči mi blikali.

Ako teda?

Aby som zodpovedal otázku z úvodu: Kia EV6 síce nemá žiadne nadpozemské schopnosti, no rozhodne je výnimočná, a to nielen dizajnom. Minimálne za skúšku stojí a potom uvidíte. 

Stručne

Čo treba uznať

  • Mimoriadne rýchle nabíjanie.

Čo nám chýbalo

  • Výkonnejšie a lepšie pracujúce svetlá.

Čo nás prekvapilo

  • Pomerne vysoký posed za volantom.

Kia EV6 229 k 2WD 77,4 kWh GT-Line

Cena (základ/test)                                          43 990/59 170 €

Záruka                                                           7 rokov alebo 150 000 km

                                                                       na akumulátor 7 rokov alebo 150 000 km

Motor

  • Synchrónny s permanentnými magnetmi, max. výkon 168 kW (229 k), max. krútiaci moment 350 Nm. Kapacita akumulátora inštalovaná/využiteľná 82,5/77,4 kWh.

Jazdné výkony

  • 0 – 100 km/h za 7,3 s, vmax=185 km/h, dojazd vo WLTP 528/360 – 390 km; spotreba WLTP/test 16,5/22,2 kWh/100 km.

Konektivita a batožinový priestor 

  • Bluetooth
  • Wi-fi
  • USB
  • Zrkadlenie
  • Uhlopriečka: 12,3
  • Batožinový priestor: 520 + 52 dm3

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov