Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Arrival Car: Minimal, ale už osobné auto

Po poštovom aute, dodávke a autobusu, prišiel rad na osobný automobil.

Britská automobilka Arrival vyrobila elektromobil, ktorý má v Londýne pracovať pre taxislužbu Uber respektíve slúžiť na zdieľanie. Arrival Car má minimalistický dizajn s puristickým interiérom, ktorý pomáhali navrhnúť samotní vodiči.

Pre spomínanú ostrovnú automobilku je to v podstate už štvrtý zápis do kolonky vozidlá do zásuvky. Po poštovom aute, dodávke a autobuse, prišiel rad na osobný automobil. Arrival reaguje na aktuálnu výzvu elektrifikovať čo najväčší počet osobných vozidiel používaných v mestách. Arrival Car predstavuje alternatívu k ponuke veľkých komerčných automobiliek a to vlastnou cestou a nielen vo Veľkej Británii.

Cieliť bude hlavne na šoférov taxislužby, ale tiež na zdieľanie automobilov medzi viacerými vodičmi alebo pre využitie v rodinách. Mimochodom, nie je žiadnym tajomstvom, že spoločnosť Uber má v elektromobilite veľké plány. Zaviazala sa k nulovým emisiám, sľubuje, že do roku 2030 bude jazdiť len na elektrinu a šoférom zaistí zľavy na elektromobily.

Kvôli tomu globálne rozhodil Uber siete a dohodol sa s britskou elektromobilnou spoločnosťou Arrival na vývoji úplne nového auta. Arrival už má vo výrobnom portfóliu elektrododávku pre Hyundai a britskú poštu, elektrobus, Arrical Car pro Uber je však prvý osobák. Arrival pri vývoji úzko spolupracoval práve so šoférmi služby Uber, pretože pre nich má byť elektromobil určený.

Hlavným cieľom je ponúknuť im a ich pasažierom tú najlepšiu možnú skúsenosť. Prvý alfa prototyp elektromobilu Arrival Car je veľkostne podobný vozidlu Volkswagen e-Golf. V interiéri ale ponúka podstatne viac priestoru. Vzadu je miesto pre troch pasažierov, v kufri pre dve veľké batožiny. Zadné sedadlá je možné sklopiť a prepravný priestor sa tak výrazne zväčší.

Bližšie informácie o novom elektromobile zatiaľ nie sú oficiálne známe. Otázne je najmä to, akú batériu a pohon bude používať. Čo však už teraz môžeme z prvých obrázkov relatívne ľahko „prečítať“ je, že v otázke aerodynamiky to nebude žiadne terno. Výroba by podľa súčasných odhadov mala odštartovať v treťom kvartáli roku 2023.

Dizajnový jazyk Ariival Car je odrazom osemdesiatych rokov minulého storočia respektíve modelov označovaných ako MVP. Jednoduché tvary, výrazný vzhľad, veľké okná, presklenná panoramatická strecha a jednoznačne použiteľný pre šoférov a až štyria cestujúci. Interiér je rozdelený na dve samostatné sedadlá vpredu a veľké sedadlo vzadu.

Vodiči z povolania za volantom často strávia až 10 hodín denne, preto majú všetok možný komfort, navigáciu, aplikácie, jednoduché dobíjanie aj prehľad o aktuálnej kapacite batérie, všetko po ruke. Už v máji minulého roka nadviazali partnerstvo spoločnosti Uber a Arrival s cieľom vytvoriť vlastný elektromobil, ktorý bude využívaný na území anglickej metropoly do roku 2025 na plne elektrickú flotilu taxíkov. Neskôr chce automobilka s touto flotilou expandovať aj do USA.

-jj-, zdroj a foto: Arrival, Uber

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov