Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota GR YARIS Rally1: Úspešný debut na Rely Monte-Carlo

Súťažný tím TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team úspešne uviedol nové vozidlá GR YARIS Rally1 na Rely Monte-Carlo. Sébastien Ogier skončil celkovo na druhom mieste a Kalle Rovanperä štvrtý.

 

Ogier bol na najlepšej ceste dôjsť si na prestížnom podujatí po rekordné deviate víťazstvo. Mal ale defekt ľavej prednej pneumatiky v predposlednom meranom úseku rely. Vzniknutý časový deficit potom premenil  z náskoku 24,6 sekúnd na stratu 9,5 s. Ogier s novým navigátorom Benjaminom Veillasom dali do poslednej rýchlostnej skúšky všetko, napokon však za víťazom zaostali o 10,5 sekundy, a to aj pre desaťsekundovú penalizáciu za predčasný štart. Rovanperä s navigátorom Jonnem Halttunenom si došli po skvelé štvrté miesto v celkovom poradí a od soboty vykazovali ohromný posun v tempe aj istote ovládania nového vozidla. Celkovo si vybojovali tri víťazné rýchlostné skúšky vrátane záverečnej Power Stage. Vďaka piatim bonusovým bodom sa Rovanperä radí na tretie miesto v bodovaní šampionátu a prvé v rámci jazdcov zúčastňujúcich sa na celej sezóne, pretože Ogier sa po ukončení angažmánu na plný úväzok v tomto roku zúčastní iba na vybraných podujatiach.

Do bojov o vedenie sa zapojil aj Elfyn Evans, avšak jeho úsilie zhatila nešťastná udalosť v sobotňajšej superšpeciálke č. 11, kedy opustil trať a následne stratil 20 minút. Posledný deň sa Evans sústredil na zisk bonusových bodov za Power Stage, a tak prispel k vybojovaniu prvého a druhého miesta pre GR YARIS Rally1 v tejto špeciálne bodovanej rýchlostnej skúške.

Všetci traja jazdci tímu počas súťažného víkendu získali víťazstvo v niektorej z rýchlostných skúšok a Yaris bol najrýchlejší v deviatich zo 17 meraných úsekov. To preukazuje pozoruhodné jazdné schopnosti a spoľahlivosť navzdory výzvam nových predpisov kategórie Rally1, ktoré zahŕňajú aj historickú premiéru hybridného pohonu na najvyššej úrovni rely športu. V Monaku sa k tímu pripojil Kazuki Nakadžima, novovymenovaný podpredseda spoločnosti TOYOTA GAZOO Racing Europe, ktorý tak bol očitým svedkom úspešnej premiéry vozidiel GR YARIS Rally1.

Takamoto Katsuta, nádejný jazdec programu TGR WRC Challenge Program, zaznamenal tretí úspešný dojazd v najvyššej súťažnej kategórii na Rely Monte-Carlo (a súčasne vybojoval ôsme miesto v celkovom poradí), v posledný deň podujatia sa vo dvoch meraných úsekoch umiestnil v prvej trojke a získal prvé body pre novozaložený tím TGR WRT Next Generation.

KONEČNÉ VÝSLEDKY, RELY MONTE-CARLO
1 Sébastien Loeb/Isabelle Galmiche (Ford Puma Rally1) 3 h 0 min 32,8 s
2 Sébastien Ogier/Benjamin Veillas (Toyota GR YARIS Rally1) +10,5 s
3 Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1) +1 min 39,8 s
4 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1) +2 min 16,2 s
5 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Ford Puma Rally1) +6 min 33,4 s
6 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +7 min 42,6 s
7 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia Rally2 evo) +11 min 33,8 s
8 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1) +12 min 24,7 s
9 Erik Cais/Petr Těšínský (Ford Fiesta Rally2) +12 min 29,2 s
10 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia Rally2 evo) +13 min 41,3 s
21 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1) +23 min 10,5 s

Toyota GR Yaris – Viac GR ako Yaris

A čo bude nasledovať?
Švédska rely (24. – 27. februára) je jediným čisto zimným podujatím sezóny, ktoré sa koná na snehu a ľade. V tomto roku sa podujatie presúva o niečo viac na sever do novej základne v Umeå, čo znamená, že všetky rýchlostné skúšky budú pre jazdcov novinkou. Do zľadovateného povrchu ciest sa budú zahrýzať kovové klince v pneumatikách zaisťujúce dobrý záber pri rýchlostiach, ktoré budú v rámci celého ročníka patriť k najvyšším.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov