Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nehoda nie je náhoda

Slogan, ktorým oslovujú návštevníkov Centra bezpečnej jazdy, v jedinom zariadení na tréning vodičov na Slovensku

Slogan, ktorému možno neveria mnohí až do okamihu, keď sa stanú účastníkmi dopravnej nehody. Preto práve tento slogan sprevádzal aj účastníkov finále celoslovenskej súťaže Vodič roka 2021, ktorý sa konal už po šiesty raz v areáli Slovakia Ringu neďaleko Orechovej Potône.

Dovoľte, aby som pripomenul, že súťaž amatérskych vodičov má za cieľ pôsobiť na verejnú mienku, pozitívne ovplyvňovať myslenie a správanie vodičov, aby jazdili bezpečne a boli na ceste slušní a ohľaduplní k iným účastníkom cestnej premávky. A tým sa snažíme napomáhať pri znižovaní počtu dopravných nehôd na slovenských cestách. Iste, v minulom roku sme na našich cestách zaevidovali najmenej dopravných nehôd za posledných desať rokov, a vlastne aj celkovo od vzniku samostatného Slovenska. Podľa policajných štatistík ich bolo 11 875. Zomrelo pri nich až 224 ľudí. Možno však neviete, že v minulom roku výrazne stúpol počet usmrtených šoférov a, naopak, značne klesol počet usmrtených spolujazdcov, pričom z celkového počtu usmrtených bolo až 84 percent mužov. A dovoľte pridať ešte jedno číslo z tejto hroznej štatistiky. Dotýka sa nás vodičov, ale i spolujazdcov – priamo v autách totiž zomrelo 133 ľudí.

Vodič roka 2021 – Finále /MAXI galéria + video/

Našou ambíciou je prispieť k znižovaniu týchto hrozivých čísel. A keďže si uvedomujeme, že nehoda nie je náhoda, pomáhame vodičom, aby svoje autá nielen šoférovali, ale ich aj ovládali. Aby boli pripravení riešiť krízové situácie, ktorých na domácich i zahraničných cestách denne zažívame viac než dosť. Aby vedeli, že krízová situácia sa začína brzdením a brzdenie pokračuje vyhýbacím manévrom, pri ktorom sa môžete dostať do pretáčavého či nedotáčavého šmyku. A následne, aby ste nezazmätkovali, ale aby ste šmyk bezpečne zvládli. Aby ste vedeli, akú brzdnú dráhu má vaše auto a kedy by ste mali začať brzdný manéver, aby ste kolíziu s istotou prekonali. Aj na tieto otázky už poznajú odpoveď vodičky a vodiči, ktorí bojovali vo finále 6. ročníka súťaže amatérskych vodičov.

Zdvihlo ma zo stoličky: Vydláždená cesta do hrdzavého pekla

Sme radi, že súťaž Vodič roka sa našim čitateľom páči. Osobitne nás teší, že sa generačne posúvame k mladším ročníkom. Znamená to, že náš časopis má silné zázemie čitateľov práve medzi mladšími ľuďmi. Možno vás bude zaujímať, že najmladší finalista súťaže Vodič roka mal dvadsať rokov. Po absolvovaní praktických jázd nám spoločne s ďalšími finalistami dal aj on za pravdu, že nehodám možno predchádzať tréningom a že nehoda nie je vždy náhoda.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov