Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vodič roka 2021 – Finále /MAXI galéria + video/

V Centre bezpečnej jazdy na Slovakia Ringu v Orechovej Potôni sa 16. októbra konalo finále 6. ročníka celoslovenskej súťaže, ktorej dlhodobým cieľom je hľadať na slovenských cestách zručných a ohľaduplných vodičov.

Každé podujatie, ktoré sa koná na otvorenom priestore, je mimoriadne závislé od počasia. V prípade súťaže Vodič roka 2021 to určite platí dvojnásobne. Obloha nad areálom Slovakia Ringom bola však v deň konania modrá a takmer bez mráčika, finálové boje mohli o desiatej predpoludním nerušene odštartovať.

Dvadsaťdva statočných

Hádam pripomenieme, že časopis Auto magazín, s jedinečnou sekciou Profi auto, spoločne s Ministerstvom vnútra SR a Ministerstvom dopravy a regionálneho rozvoja SR – BECEP, Zelenou vlnou RTVS, Slovakia Ringom, záchrannou službou AP Rescue a importérom vozidiel značky Opel, organizujú túto súťaž už šiesty rok. V tomto ročníku sme sa s naším automobilovým partnerom – značkou OPEL, dohodli, že trendovo využijeme jeho bohatú ponuku elektrických modelov a súťažiacim ponúkneme zážitkovú jazdu na týchto ekologických vozidlách. Inak – súťaž Vodič roka má od prvého ročníka stabilnú štruktúru, pozostáva z dvoch kôl. Základné kolo prebiehalo od apríla do augusta, vždy má 4 časti. Auto magazín totiž uverejňoval každý mesiac na svojich stránkach 5 otázok, na ktoré museli súťažiaci, ak sa chceli kvalifikovať do finále, odpovedať v príslušnom termíne. Otázky boli z oblasti bezpečnosti cestnej premávky, techniky, prvej pomoci a pod. V každej časti sme zo správnych odpovedí vyžrebovali mená 8 účastníkov finálového kola. To pozostávalo z teoretických testov a praktickej jazdy. V tomto roku sa do dlhodobej súťaže Vodič roka 2021 zapojilo 423 vodičov. Z 388 súťažiacich, ktorí správne odpovedali, sme vyžrebovali 32 finalistov. Na štartovú čiaru sa napokon postavilo dvadsaťdva súťažiacich. Z nich sme vytvorili päť skupín. Každá z nich musela absolvovať aj praktické jazdy, aj teoretické testy.

Trhacia plošina

Nikoho neroztrhá, ale poriadne „rozhodí“ auto, ktoré šoférujete. V rýchlosti cca 45 km/h väčšinu určite prekvapí, že zadná náprava vás náhle a nekontrolovane strhne doprava či doľava. Nasleduje vodná prekážka a klzká, mokrá plocha, keď sa vaše vozidlo dostane do pretáčavého šmyku. Úlohou vodiča je šmyk vyrovnať tak, aby auto nedostalo „hodiny“ a pokračovalo ďalej v smere jazdy. Po dvoch, troch pokusoch si súťažiaci uvedomili, že ak chcú tento manéver zvládnuť, musia bleskurýchlo reagovať volantom. Reakcia musí byť tým rýchlejšia, čím vyšší je stupeň intenzity odtrhu nastavený. Účastníci súťaže túto disciplínu zvládali s veľkými problémami, mnohí vôbec. Poučenie je jednoznačné – jazdi vždy takou rýchlosťou, aby si auto dokázal zvládnuť v každej situácii.

Najvyššie hodnotenie

Ako každý rok, aj tentoraz preverila jazda zručnosti šoférske schopnosti finalistov. Napriek tomu si viacerí pochvaľovali trať po jej absolvovaní a niektorí dokonca žartovali, že by boli schopní jazdiť medzi kužeľmi aj celé predpoludnie. Prekľučkovať sa v rýchlosti slalomovou dráhou bez toho, aby padol čo i len jediný kužeľ, nie je jednoduché ani pre skúsených vodičov. O to väčšou výzvou pre finalistov bolo vlastnými rukami skrotiť dynamický elektromobil Opel Corsa a to predovšetkým na mokrom povrchu. Práve vodou pokropená prvá časť trate bola tento rok novinkou a pre nejedného súťažiaceho aj nemalým prekvapením. Okrem správneho rytmu pri vyhýbaní sa kužeľom bolo pri jazde zručnosti potrebné aj v rýchlosti otočiť auto o 360 stupňov, správne zaparkovať v kužeľovej garáži a popri tom neminúť strategicky postavené bránky. Prísť do cieľa v čase kratšom ako jedna minúta sa napokon podarilo len tým najšikovnejším. Občas spod kolies odletel kužeľ, občas nastal problém s odhadom správnej rýchlosti na mokrom povrchu a sem-tam súťažiacim zhoršil čas parkovací manéver. Najdôležitejšie však v tomto prípade bolo zdokonaliť sa v ovládaní auta, zlepšiť odhad a nezabudnúť na správne držanie volantu. Ale predovšetkým išlo o zábavu!

Keď rozhodujú sekundy

Je priam zarážajúce, že podľa oficiálnych štatistík vie len malé percento účastníkov cestnej premávky v prípade potreby poskytnúť prvú pomoc. Aj preto bola ďalšou disciplínou finálových bojov o titul Vodič roka 2021 skúška, či vedia naši súťažiaci správne poskytnúť prvú pomoc. Potešilo nás, že naši finalisti nepotvrdili tieto negatívne štatistiky, práve naopak, podľa hodnotenia Petra Lakomého zo spoločnosti AP Rescue bola úroveň tohtoročných súťažiacich v tejto disciplíne opäť vyššia ako vlani. Bolo zaujímavé sledovať, ako po skončení oficiálnych testov pokračovala neformálna debata a všetkých zaujalo príťažlivé rozprávanie zážitkov Petra z práce záchranárov. Ten vtipnou formou, videom dal jednoduchý a ľahko zapamätateľný manuál, ako rýchlo a efektívne poskytnúť prvú pomoc. Každý, kto mal záujem, si mohol vyskúšať na figuríne dvojminútovú masáž srdca. To je totiž čas, keď poučený človek môže  masáž najefektívnejšie poskytnúť. Súťažiaci na vlastnej skúsenosti zistili, že to nie je jednoduché a ak je možnosť, striedajte sa po dvoch minútach. Na monitore počítač vyhodnocoval úroveň masáže srdca, zohľadňoval správne tempo, hĺbku i správne miesto zásahu. A nezabudnite, zdôrazňoval Peter Lakový, že v zásade platí, že dýchanie z pľúc do pľúc pri záchrane života nie je povinné, ale masáž srdca áno. Prvú pomoc poskytujeme tak, aby sme neohrozili sami seba, a preto je dobré mať pri sebe napr. jednorazové rukavice.

A ešte praktická poznámka: na zamknutej obrazovke telefónu máme voľbu Tiesňový hovor. Po jej stlačení sa zobrazí v ľavom dolnom rohu ikonka, kde si môžeme vyplniť naše základné zdravotné údaje a uľahčiť prácu záchranárov najmä v prípadoch, keď trpíme napr. cukrovkou.

Ukáž, čo vieš

Vedomostný test zostavoval aj tento rok člen nášho tímu a výkonný šéfredaktor časopisu Peter Varga. Finalisti museli vyriešiť 20 úloh – osem z oblasti dopravných predpisov, päť z automobilovej techniky a technológií, tri z dopravných značiek a vyriešiť štyri križovatky. Na rozdiel od testov z autoškôl však za každú správnu odpoveď získali súťažiaci po jednom bode. Úlohy sme vyberali tak, aby čo najviac odzrkadľovali problematické situácie, do ktorých sa ako vodiči môžete kedykoľvek dostať. Jedna z otázok z oblasti dopravných značiek bola zameraná na tzv. dopravné gombíky v tuneloch, ktoré za normálnych okolností svietia, ale pri nehode by mali blikať. Na test mali 20 minút, ale všetci to stihli výrazne skôr. K maximálnemu počtu sa priblížilo niekoľko súťažiacich, no maximálny počet bodov nezískal nikto. To len potvrdzuje, že úlohy neboli ľahké, ale súťažiaci boli zdatní aj v oblasti teórie. Samozrejmosťou bola následná diskusia na rôzne témy.

Opel Insignia vysvetľuje, čo sú fleetové autá a či sa oplatia kúpiť do rodiny

Parkovanie

To prekvapilo každého. Prečo? Väčšina súťažiacich jazdila doteraz len na bežnom osobnom aute. Osobná dodávka Opel Zafira-e Life bola iná káva. Šokovali jej rozmery, bola to totiž jej najdlhšia verzia s celkovou dĺžkou viac ako 5,3 metra. A k tomu vyšší posed, dlhý zadný previs a posuvný volič prevodovky. Boli sme radi, že niektorí finalisti si vzali k srdcu dobre známe pravidlo: ponáhľaj sa pomaly a predviedli čisté a plynulé jazdy bez trestných bodov. Pri tejto disciplíne by som chcel vyzdvihnúť súťažiace dámy,  ktoré veľmi rýchlo pochopili trasu, ovládanie atypického e-mobilu a predviedli naplno svoje kvality. V tomto prípade neplatila zaužívaná hláška, že ženy parkovať nevedia, alebo že parkujú horšie ako muži. Ak chcú, tak vedia!

Dekorovanie víťazov

Stáva sa už tradíciou, že za tých pár hodín počas finále v Centre bezpečnej jazdy na Slovakia Ringu v Orechovej Potôni vytvárajú súťažiaci a organizátori akúsi šoférsku rodinu. V príjemnej atmosfére nemajú debaty konca. Zdá sa mi, že hlavnou témou sú autá a naše zážitky za volantom…

Je dobojované. Marketingový šéf Slovakia Ringu Peter Pecze nás informuje, že jeho tím má spočítané výsledky. Moderátor a šéf dopravného vysielania RTVS Ľuboš Kasala prezentuje finalistom súťaže Vodič roka 2021 dosiahnuté výsledky. Za organizátorov gratuluje šarmantná PR manažérka značky Opel Simona Hoscheková. Traja najlepší získavajú diplomy a trofeje, celkovo si jedenásť súťažiacich odnáša hodnotné vecné ceny.

Na tomto mieste sa chceme v mene redakcie časopisu Auto magazín, ako aj partnerov súťaže poďakovať súťažiacim za férovú súťaž a všetkým účastníkom  želáme veľa šťastných kilometrov bez nehody.

Výsledky finále:

  1. Michal Ďubek – 64 b
  2. Adam Bohuš – 64 b
  3. Martin Tóth – 59 b
  4. Peter Šabo – 58 b
  5. Vladislav Berežný – 58 b
  6. Patrik Szabo – 57 b
  7. Peter Cuper – 56 b
  8. Mário Bagita – 55 b
  9. Jaroslav Vudi – 54 b
  10. Andrej Vrábel – 53 b
  11. Pavel Mikluš – 53 b

1. a 2., na 4. a 5. a tiež na 10. a 11 mieste mali súťažiaci rovnaký počet bodov. O poradí rozhodol čas v jazde zručnosti.

 

Text: Daniel Balucha, Dalibor Klíma, Ivan Mičko, Marek Pauco, Peter Varga, Foto: Matej Kotuľa

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov