Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota Mirai – Spomienky na budúcnosť + VIDEO

Toyota Mirai je prvé sériovo vyrábané vodíkové auto, ktoré sa predáva aj na slovenskom trhu.

Japonská Toyota má v mojich očiach oproti ostatným svetovým značkám dlhodobo špeciálne postavenie. Pri vývoji nových áut sa totiž v Toyote dokážu pozerať takpovediac „za horizont“ a v mnohých situáciách preto značka získava výrazný náskok pred konkurenciou. Stále však platí, že na prípadný úspech inovatívnej myšlienky (napríklad v oblasti pohonu) potrebuje výrobca odvahu, čas a peniaze. Zároveň pritom hrozí, že daná myšlienka sa stratí v slepej uličke a trend sa v praxi posunie úplne iným smerom. Väčšina výrobcov sa preto radšej prispôsobí aktuálnej situácii, aj keď to občas znamená, že chytajú zajaca za chvost. Ale späť k Japoncom. Spomeniete si napríklad, kedy Toyota prišla s prvým sériovým hybridným modelom Prius? V čase, keď už platili drakonické emisné limity EÚ ako mnoho iných značiek? Kdeže! Prvá generácia Priusu uzrela svetlo sveta už v polovici 90. rokov a aj vďaka tomu je dnes Toytoa líder v oblasti hybridných pohonov a emisné limity spĺňa bez problémov. Podobnou cestou aktuálne prechádza aj nami testovaný vodíkový model Mirai vo svojej druhej generácii. Prvá generácia, ktorá sa na vybrané trhy dostala v roku 2014, slúžila najmä na testovanie vodíkovej technológie v reálnych podmienkach. Súčasná druhá má za úlohu postarať sa o rast trhu a až pri tretej čaká Toyota masívne rozšírenie medzi Európanov. Pri enormne rýchlom vývoji vodíkových áut to však zrejme bude už onedlho.

Žiadne škaredé káčatko

Kým prvá generácia vodíkovej Toyoty Mirai krásou príliš neoplývala, druhú považujem za kus pekného auta. S rázvorom osí náprav dlhým 2 920 mm nová Toyota Mirai rozmerovo prekonáva dokonca aj Camry o celých 96 milimetrov. Tvar karosérie vodíkovej novinky nabáda k otázke, či ide o limuzínu alebo 4-dverové kupé. Odpoveď už nechám na vás, ja iba prezradím, že Toyota Mirai stojí na podvozkovej platforme GA-L, ktorú využíva napríklad aj prémiový Lexus LC. Ak ste prekvapení, prečo vo výsledku elektrický automobil s nulovou produkciou emisií nemá zelenú tabuľku s evidenčným číslom, tak odpoveď hľadajte v našej legislatíve. Tá totiž zelenou TEČ „odmeňuje“ iba elektrické autá s batériami dobíjateľnými zo siete. Pri aktuálne platných podmienkach je vám u nás zelená značka aj tak na nič.

Vo štvorici pohodlne

Mirai vodiča poteší príjemným, až športovým posedom, ideálnou polohou volantu voči telu i mäkčenými lakťovými opierkami v rovnováhe na oboch stranách. Z praktického hľadiska chcem pochváliť mechanické tlačidlá na ovládanie klimatizácie, polohu voliča automatickej prevodovky aj slušnú prehľadnosť infotainmentu. Graficky síce nepatrí k špičke, no kto si na logiku raz zvykne, už sa nebude sťažovať. Ak si za volant vodíkovej Toyoty sadnete po prvý raz, isto vás upúta tlačidlo H2O. Po jeho stlačení sa pohonný systém zbaví nahromadenej vody, ktorej sa síce zbavuje tak či tak, no mimo vôle vodiča. Ak nechcete, aby vám auto urobilo mláčku v garáži alebo na príjazdovej ceste k domu, môžete vodu vypustiť ešte na ulici pred susedovým domom. Pasažieri na zadných sedadlách musia byť opatrní najmä pri nastupovaní, keďže tvar karosérie nabáda k tomu, aby ste si zakaždým buchli hlavu. Na tú je mimochodom vzadu dosť málo miesta. Vysoký stredový tunel, pod ktorým je pozdĺžne uložený jeden z trojice zásobníkov na vodík, prakticky znemožňuje reálne využitie stredného miesta na zadnej lavici, aj keď je Mirai oficiálne 5-miestny. Pod prednou kapotou Toyota ukrýva blok 330 palivových článkov a vzadu zostáva k dispozícii kufor s objemom 300 litrov.

Takto vyzerá budúcnosť?

V oblasti medzi zadnými sedadlami a batožinovým priestorom (sedadlá sa nedajú sklápať) sa v modeli Mirai nachádza malý akumulátor s váhou okolo 45 kg, ktorý však v tomto type elektromobilu nemá až takú dôležitú úlohu, pretože šťavu dodáva iba palubnej elektronike. Omnoho dôležitejší je elektromotor nachádzajúci sa pod zadnými sedadlami. Výhradne ten totiž poháňa kolesá, pričom dosahuje maximálny výkon 134 kW (182 k). Energiu pre výkonný elektromotor auto získava vďaka chemickej reakcii vodíka a kyslíka nasávaného z okolitého vzduchu. Vodík je uložený v troch nádržiach (jedna pozdĺžne v stredovom tuneli a dve priečne pod kufrom) s celkovou kapacitou 5,6 kg. Pri papierovej spotrebe 0,84 kg na 100 km by mala Toyota Mirai prejsť na jedno naplnenie 650 kilometrov. My sme jazdili s priemernou spotrebou od 1 po 1,3 kg plynného vodíka, čo vo výsledku znamená stále veľmi slušný dojazd. Len pripomínam, že výrobca deklaruje životnosť nádrží až 15 rokov. Cena vodíka sa v Európe aktuálne pohybuje na úrovni 9,5 eur za kilo, takže náklady na pohonné hmoty pri vodíkovom aute by sa dali porovnať s dieslom. Akurát, že cena nafty do budúcna nebude klesať, zato cena vodíka áno. Teda aspoň v zahraničí, u nás zatiaľ čerpacie stanice na vodík nemáme – najbližšia je vo Viedni.

Slušný komfort

Vďaka rozumnému uloženiu vodíkových nádrží dokázali konštruktéri rozložiť hmotnosť celého auta v ideálnom pomere 50:50 medzi obe nápravy. Nová Toyota Mirai je aj preto šoférsky mimoriadne príjemné auto. Karoséria sa síce v zákrutách trochu nakloní, no podvozok drží stanovenú stopu. Viacprvková zadná náprava mu zároveň pomáha k lepšej stabilite aj v prípade menej kvalitného povrchu. Osobne som mal obavu, ako naše rozbité cesty zvládnu tlmiče, keďže auto bolo obuté na 20-palcových diskoch a nízkoprofilových pneumatikách. No netreba sa báť, Mirai jazdí skutočne pohodlne a nerovnosti filtruje v tichosti a s istotou.

Čistí vzduch

Ak ste si mysleli, že batériový elektromobil je vďaka nulovým emisiám ekologický, tak ten vodíkový zachádza ešte ďalej. V nasávaní, ktoré privádza vzduch do palivových článkov, je totiž katalyzátorový filter. Elektrický náboj na filtračnej vložke z netkanej textílie zachytáva mikroskopické častice s priemerom do 2,5 mikrometra, oxid siričitý (SO2) aj oxid dusíka (NOx). Počas 10 000 km vyčistí toľko vzduchu, čo vydýcha jeden človek za rok. Filter pritom netreba nijako zvlášť často meniť, iba v rámci pravidelných servisných prehliadok. Masové rozšírenie vodíkových áut si ešte pýta čas, no ak máte o Mirai záujem už teraz, môžete si ho bez problémov kúpiť aj u nás. Pripravte si minimálne 62 990 eur.

Čo treba uznať

  • Absolútne dostatočný dojazd.

Čo nám chýbalo

  • Zatiaľ čerpacia stanica na území SR.

Čo nás prekvapilo

  • Príjemné jazdné vlastnosti. 

Toyota Highlander – Paradoxy ?!

Toyota Mirai FCEV 182 k Executive

Cena (základ/verzia/test)                                           62 990 /66 900 /73 900 €

Záruka                                                           3 roky alebo 100 000 km

Motor

synchrónny elektromotor s permanentným magnetom, max. výkon 134 kW (182 k) pri 6 940 ot.min-1, max. krútiaci moment 300 Nm pri n. u.  ot.min-1. Emisie CO2 0 g/km. Kapacita vodíkových nádrží 5,6 kg.

Jazdné výkony

0 – 100 km/h za 9,2 s, vmax=175 km/h, kombinovaná spotreba vo WLTP/test 0,84/1,0 – 1,3 kg/100 km.

Ikonky

  • Bluetooth
  • Wi-fi
  • USB
  • Zrkadlenie
  • Uhlopriečka: 12,3
  • Batožinový priestor: 300 dm3

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov