Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Reportáž: Brezová pod Bradlom – Pocit krásy a hrdosti

Brezová pod Bradlom je známa predovšetkým vďaka Mohyle Milana R. Štefánika, no na úpätí Malých Karpát môžete nájsť omnoho viac.

V našich reportážach vám každý mesiac predstavujeme rôzne zaujímavé miesta nielen na Slovensku, kam sa oplatí ísť pozrieť. Tentoraz sme zablúdili do Trenčianskeho kraja, konkrétne do okresu Myjava. Našou prvou zastávkou bolo päťtisícové mestečko Brezová pod Bradlom, ktoré leží asi 85 kilometrov od Bratislavy. Nad mestom sa týči vrch s názvom Bradlo, na ktorého vrchole sa nachádza Mohyla generála Milana Rastislava Štefánika, rodáka z neďalekých Košarísk. Zaujímavosťou je, že táto mohyla bola dokončená až v roku 1928, teda deväť rokov po smrti spoluzakladateľa Československa.

Návšteva múzea

Keď sa už budete nachádzať v okolí, nezabudnite navštíviť aj Múzeum Milana R. Štefánika priamo v jeho rodnej obci Košariská. Samotné múzeum sa nachádza na evanjelickej fare, kde sa generál v roku 1880 narodil. V múzeu sa vám naskytne pohľad na množstvo jeho osobných vecí, ale napríklad aj na dobovú vojenskú uniformu. Mnohí si možno povedia, že ide o detskú veľkosť, ale nedajte sa pomýliť. M. R. Štefánik totiž meral len okolo 160 centimetrov. Z modelu lietadla, v ktorom Štefánik zahynul, behá ešte aj dnes mráz po chrbte.

Ešte raz múzeum

Pre milovníkov múzeí máme ešte jeden tip. Tentoraz na múzeum priamo v Brezovej pod Bradlom, ktoré je od roku 2018 venované významnému slovenskému architektovi Dušanovi Samuelovi Jurkovičovi. „Na Slovensku je to prvé múzeum venované architektovi Jurkovičovi. Pripomína ho na mieste, v ktorom vyrastal, v ktorom je pochovaný a v ktorom existuje jeho sedem diel vrátane toho najznámejšieho – Mohyly M. R. Štefánika na Bradle,“ hovorí riaditeľ múzea Matúš Valihora.

Zábava pre dospelých

Pre región kopaníc je charakteristické pestovanie ovocných stromov, predovšetkým sliviek. Veď kto by nepoznal kopaničiarsku slivovicu, hruškovicu alebo čerešňovicu? Krásy slovenských tradícií môžete spoznávať po nastúpení na Kopaničiarsku ovocno-destilátovú cestu. Navštívite 13 rôznych miest, ktoré sú originálnym spôsobom späté s ovocím. V pálenici v Brestovci vás napríklad oboznámia s postupom pri pálení alkoholu a dajú vám ochutnať aj ich najlepšie destiláty. Chýbať nesmú ani typické ovocné sady, ktoré sa nachádzajú aj v obci Košariská.

Tajov – Rodisko velikánov v srdci Slovenska

Deti si prídu na svoje

Pokiaľ chcete na výlete urobiť radosť starším deťom, odporúčame navštíviť Čachtický hrad. Legendárny príbeh krvilačnej grófky Alžbety Báthoryovej ich určite nenechá chladnými. V letných mesiacoch sa na hradnom dvore môžete občerstviť v pripravených stánkoch a na deti dokonca čaká aj množstvo atrakcií. Veríme, že pandemická situácia bude v teplých mesiacoch natoľko priaznivá, že si budete môcť vyskúšať a navštíviť všetky nami odporúčané miesta. Tak veľa zážitkov, priatelia!

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov