Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Opel Rocks-e: Mestská výzva aj pre tínedžerov

Nemecká automobilka Opel si zobrala na mušku mladú generáciu a výsledkom je malé elektricky poháňané vozidlo určené prevažne na jazdu po meste a blízkom okolí. Elektromobil môžu šoférovať už tínedžeri od 15 rokov.

Opel Rocks-e má napriek svojmu urban štýlu dosť výrazný dizajn. Okrem toho ponúka   rozumný dojazd, viacero moderných riešení, dve miesta na sedenie a spomínanú možnosť riadenia od 15 rokov, ktorá dáva tomuto vozidlu veľkú šancu na úspech. Segment miniáut to však má v poslednej dobe značne nahnuté. A to aj kvôli stále prísnejším normám sa automobilkám prestávajú také modely vyplácať. Napriek tomu – nie sú už o toľko lacnejšie než malé vozidlá, a tak o ne prestávajú mať záujem aj zákazníci.

Napriek tomu sa maličké autíčko do mesta niektorým klientom hodí, a tak výrobcovia hľadajú nové riešenia. Práve takým je aj Opel Rocks-e. Opel tak pokračuje v línii malých vozidiel ako Adam, Agila alebo Karl a po vzore francúzskej automobilky Citröen prichádza v podstate s identickým vozidlom, ako je ich Citröen AMI.  Oba elektromobily majú rovnako hranatý design, dvojica proti sebe sa otvárajúcich sa dverí, veľké strešné okno a v podstate aj identické prvky designu na dverách, prednej a zadne časti vozidla.

V prípade tejto urban-style novinky ide o čistý elektromobil s dojazdom 75 km na jedno nabitie. Rýchlosť jazdy je obmedzená na 45 km, pričom malé autíčko je určené prevažne na zdieľanie. V Nemecku sa plánuje jeho nasadenie do predaja v novembri, na ďalšie trhy potom v roku 2022. Vedenie automobilky Opel predpokladá, že to bude správny na vyplnenie medzere na trhu medzi skútrom a autom. Malý elektromobil, ktorý má na dĺžku len 2,41 m, je homologizovaný ako štvorkolka – nemusí teda spĺňať všetky normy ako plnohodnotný automobil.

S tým ale zároveň súvisí aj technika výhradne prispôsobená jazde v meste, aby vozidlo splniť náležitosti danej kategórie. Elektromobil Opel Rocks-e je tak poháňaný elektromotorom s výkonom len 6 kW, pričom jeho maximálna rýchlosť je obmedzená na 45 km/h. V útrobách dvojmiestneho vozidla s hmotnosťou 471 kg sa potom ukrývajú maličké batérie s kapacitou 5,5 kWh, ktoré vozidlu umožnia dojazd maximálne 75 km na jedno nabitie podľa metodiky WLTP.

To je ďalší dôkaz, že ide skutočne len o vozidlo do mesta. Navyše, vďaka týmto parametrom môžu Rocks-e vo vybraných krajinách riadiť aj pätnásťroční tínedžeri. Na druhej strane maličký akumulátor je možné z domácej zásuvky dobiť za 3,5 h. Predávať sa začne už na jeseň tohto roku, a to na domácom nemeckom trhu. Automobilka však následne počíta aj s expanziou na ďalšie trhy v roku 2022. U našich západných susedov bude elektromobil ponúkaný online, prípadne prostredníctvom vybraných dílerov.

Opel Rocks-e je tak v poradí ďalším dôkazom toho, že automobilky sa naďalej snažia riešiť mestskú mobilitu. Zdá sa však, že v dobe prísnych emisných noriem to nepôjde inak než prostredníctvom takého miniaturného autíčka s elektropohonom. Renault napokon už od roku 2012 vyrába podobne koncipovaný model Twizy. Svoj mestský mikromobil už pripravuje tiež automobilka Seat, která ho prezentovala v roku 2019 vo forme štúdie s názvom Minimo.

-jj-, zdroj a foto: Opel

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov