Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Reportáž: Banská Štiavnica – Romantika, oddych, vzrušenie aj aktivity

Blízke okolie Banskej Štiavnice je ako stvorené pre turistiku a oddych.

Samotné mesto Banská Štiavnica a jeho okolie bolo po stáročia bola centrom baníctva, hory vôkol sú popretkávané stovkami kilometrov banských štôlní a chodieb, niektoré sú dokonca prístupné verejnosti. Najznámejšia a najnavštevovanejšia je štôlňa Bartolomej, ktorá leží asi 1,5 kilometra od Štiavnice smerom na Štiavnické Bane. Vďaka banskej činnosti vzniklo niekoľko tajchov. Ich prioritnou úlohou bolo nahradiť prácu zhruba dvoch tisícok koní a rovnakého počtu ľudí, ktorí v podzemí poháňali gáple – zariadenia na odčerpávanie vody z baní. Vznik tajchov nebol vyvolaný tým, že by majitelia baní chceli uľahčiť robotníkom, ale tým, že postupným hĺbením bane do hĺbky aj do dĺžky jednoducho konská a ľudská sila už nestačili odčerpávať vodu. Princíp bol veľmi jednoduchý – dažďová voda a voda stečená z hôr za  zachytávala v tajchoch a dotiaľ sa drevenými korytami viedla na zariadenia, ktoré poháňala. Voda z tajchov sa totiž okrem pohonu gápeľov využívali ja na pohon hámrov, mlynov atď. Mimochodom, tajchy sú jednou z technických pamiatok štiavnických baní, vznikli totiž práve tu.  V okolí Banskej Štiavnice je 24 zachovaných tajchov, najznámejší z ich je Počúvadlianske jazero. V lete sa v ňom môžete dokonca okúpať, buďte však pripravení na to, že tamojšia voda si aj v najhorúcejších letných dňoch zachováva čerstvosť. Môžete si požičať čln alebo vodný bicykel, reštaurácia u Starej Blaškovej vám v sezóne ponúkne pečené prasiatko, ale aj slovenské národné jedlo – vyprážaný syr s hranolkami. Štiavnický bedeker odporúča, že keď sa chcete vyhnúť masám ľudí, zájdite na tajch Halča alebo Bakomi, najteplejšiu vodu zasa má Kolpašský tajch, je tam totiž najdlhšie slnko.

Nízke Tatry aj Matra

Priamo z parkoviska pri Počúvadlianskom jazere sa začína turistický chodník na Sitno. Hoci je výstup odtiaľ najnáročnejší a musíte prekonať niekoľko schodov aj úžinu medzi andezitovými skalami, zvládnete ho aj s deťmi. Asi za hodinu a pol. Hore na vás čaká lúčna plošina, sladká Kofola a Horalka z miestneho bufetu, zrúcanina Sitnianskeho hradu, ale aj panoramatický výhľad na okolie. Pri jasnej oblohe dovidíte na Kremnické vrchy, Vtáčnik, Tribeč, Inovec, Zobor, Chopok, Vepor, Poľanu, Stolicu a pri dobrej viditeľnosti až na Nízke Tatry či maďarskú Matru. Z druhej strany sa môžete vybrať na Sitno aj na bicykli. Ja som cestu s horským bicyklom na Sitno pred pár rokmi absolvoval až z dedinky Stará Hora – Sebechleby, kde sme vtedy boli ubytovaní. Pôvodne to boli ručne kopané úkryty ľudí a cenného jedla pred Turkami, neskôr vínne pivnice nad obcou Sebechleby, no časom tu vyrástli aj chatky. Vznikla tak rázovitá dedinka, kde sa v sezóne konajú dni otvorených pivníc a ochutnávka samorodého vína domácich vinárov.

Hordušská klopačka

V obci Hodruša-Hámre je jedna z piatich dochovaných banských klopačiek. Ich hlavnou úlohou bolo zvolávať baníkov do práce a ostatným ľuďom oznamovať čas vyklopávaním na dosku. Odtiaľ aj názov klopačky. Tá Hodrušská bola postavená ako súčasť varovaného systému obyvateľstva pri tureckých nájazdoch. Dnes sa môžete dostať až hore na vežu a môžete si vychutnať pekný výhľad na okolie. Zaujímavosťou sú hodiny, ktoré majú síce dve ramená, no čas ukazuje iba hodinová ručička. Tá, ktorá sa tvári ako minútová – v tvare mesiaca – je v skutočnosti iba vyvažovačka.

Vyhne

V blízkosti je aj dedina Vyhne, kde nájdete Vodný raj Vyhne s relaxačným a tzv. výplavovým bazénom, detským bazénom, plaveckým bazénom a toboganovým bazénom a tiež saunou, ale aj unikátny prírodný vodopád, ktorý je unikátny tým, že padajúca voda je teplá, a nad dedinou zasa zaujímavý bralnatý výbežok Jelenia skala a tiež tzv. Kamenné more – rozlohou najväčšie kamenné more v sopečnej časti Karpát a jedno z najstarších chránených území na Slovensku.

Tajov – Rodisko velikánov v srdci Slovenska

Všetky spomínané veci sú vhodné na jednodňovú turistiku s rodinou. Okrem toho je však v okolí množstvo ďalších atraktívnych miest, množstvo turistických či cyklistických chodníkov… Už len aby vírus COVID-19 ustúpil a počasie prialo.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov