Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota bZ4X: Elektrická verzia modelu RAV4

Interiér elektrickej štúdie je výstredný vďaka palubnej doske.

Japonská automobilka Toyota priviedla na svet koncept čisto elektrického vozidla z pracovným názvom bZ4X. Extrémny dizajn exteriéru sa podriadil aerodynamike, chýba naopak maska chladiča.

Interiér elektrickej štúdie je výstredný vďaka palubnej doske, kde sa zvyklostiam úplne vymyká vidlicový volant. Design exteriéru modelu Toyota bZ4X Concept napĺňa vysoké očakávania zákazníkov ohľadne pôžitku z jazdy s elektromobilom bez nutnosti uchyľovať sa ku kompromisom.

Z celkovej vonkajšej podoby je zrejmé spojenie dynamiky a užitkových vlastností, SUV si zachováva typickú zvýšenú polohu za volantom, ale napriek tomu budí dojem vozidla prikrčeného k vozovke. Karoséria prezentuje zmyselné tvary v kombinácii s precíznym a technicky pojatým štylistickým stvárnením.

Koncept Toyota bZ4X bude ako prvý na svete používať vidlicový volant v kombinácii so systémom riadenia bez mechanickej väzby ‚steer-by-wire‘. Uvedená technológia poskytuje šoférovi vyššiu mieru kontroly s odfiltrovaním ruchov inak prenášaná od nekvalitného povrchu vozovky alebo pri brzdení, a prispieva tak k precíznejšej odozve zladenej s rýchlosťou vozidla a uhlom natočenie kolies.

Systém riadenia bez mechanickej väzby rovnako opúšťa klasický guľatý volant, ktorý Toyota nahradila unikátne tvarovaným volantom v štýle leteckého „knajplu“. Vďaka tomu nie je šofér v zákrutách nútený prehmatávať na venci volantu, a drží sa tak filozofie čo najpríjemnejšieho ovládania vozidla. Produkčná verzia bude v predaji od budúceho kalendárneho roku.

-jj-, zdroj a foto: Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov