Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Stellantis chystá dodávky na vodík, debutujú tento rok

Elektrické dodávky a úžitkové vozidlá dnes už nikoho neprekvapujú. Stellantis však chce s vývojom dodávky ísť ešte ďalej a chystá dodávky na vodíkový pohon. Ak všetko pôjde podľa plánu, projekt predstavia ešte v roku 2021.

Informácie o dodávkach na vodík oficiálne potvrdili zástupcovia koncernu, na ktorý sa odvoláva rešpektovaný portál Automotive News Europe. Podľa správ bude rodina hybridných dodávok vychádzať z už známych návrhov s elektrickým pohonom. Hovoríme o takých dodávkách, ako sú Citroen e-Spacetourer alebo Opel Zafira e.

Čo sa týka vzhľadu, vybavenia a základných technických riešení, vodíkové verzie by sa nemali výrazne líšiť od svojich elektrických náprotivkov. Pohon založený na technológii palivových článkov bude samozrejme iný. Ako uvádza Automotive News Europe, dojazd na jedno natankovanie bude asi 400 km a samotný proces tankovania nebude trvať dlhšie ako 5 minút.

OPEL Zafira Life a Glocknerkönig na Liptove

Presné technické podrobnosti zatiaľ nepoznáme, pravdepodobne sa to však v najbližších mesiacoch zmení. Stellantis neskrýva, že segment malých úžitkových vozidiel je jednou z kľúčových oblastí činnosti koncernu, a teda aj rozhodnutie rozšíriť ponuku pohonu o iný alternatívny zdroj.

Klasický spaľovací motor, elektrický pohon a vodíkový pohon – tri úplne odlišné typy palív v ponuke je niečo, čím sa môže pochváliť len veľmi málo výrobcov. Najmä to, že stále hovoríme o segmente dosť jednoduchých a relatívne lacných dodávkových automobilov.

Zdroj: Autonews 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov